Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Έρπης

Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις

Βογιατζή Μαρία
Ελέγχθηκε από την Βογιατζή Μαρία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018
Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Facemed Ιατρική Κλινική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018

Έρπης στο αφτί, στο μάτι, στη μύτη

Πρόκειται για ιογενείς φλεγμονές που οφείλονται στον ιό του έρπητα ζωστήρα και στην επαναδραστηριοποίησή του μερικά χρόνια μετά τη νόσηση από ανεμοβλογιά. Ο έρπης που εμφανίζεται στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη μπορεί να προκληθεί και από τον τύπο του απλού έρπητα HSV-1.

Μετά την ανάρρωση από ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα και επανενεργοποιείται όταν ασθενήσει σημαντικά η άμυνά του. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό λόγω κούρασης ή ασθένειας (καρκίνος, λέμφωμα), λόγω νόσησης από τον ιό HIV, λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

ΕΡΠΗΣ ΣΕ ΑΦΤΙ, ΜΑΤΙ, ΜΥΤΗ

Έρπης αφτί μάτι μύτη

Τα συμπτώματα του έρπητα στο αφτί είναι:

 • Πόνος στο αφτί
 • Πονοκέφαλος
 • Κακουχία
 • Πυρετός
 • Φυσαλιδώδες εξάνθημα
 • Εμβοές
 • Ίλιγγος
 • Αίσθημα καύσου στο αφτί
 • Απώλεια αίσθησης γεύσης στα 2/3 της γλώσσας
 • Κώφωση (αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο)

Τα συμπτώματα του έρπητα στο μάτι είναι:

 • Κοκκίνισμα ματιού
 • Φαγούρα
 • Ευαισθησία στο φως
 • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του ματιού

Τα συμπτώματα του έρπητα στη μύτη είναι:

 • Φαγούρα στη μύτη
 • Πόνος στο εσωτερικό της μύτης
 • Αίσθημα καύσου
 • Κοκκίνισμα
 • Ερεθισμός εσωτερικά της μύτης
 • Σχηματισμός φυσαλίδων γύρω από τη μύτη

Δες φωτογραφίες από έρπη στα αφτιά, την μύτη και τα μάτια

Αίτια έρπητα στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι απόρροια της υποτροπής του ιού του απλού έρπητα ή του έρπητα ζωστήρα. Ο ωτικός έρπης (στο αφτί) είναι γνωστός και ως σύνδρομο Ramsay Hunt και οφείλεται στην επαναδραστηριοποίηση του ιού στο γονάτιο γάγγλιο του προσωπικού νεύρου. Σε αρχικό στάδιο εκδηλώνεται ως μονόπλευρος καύσος στο αφτί, πονοκέφαλος, κακουχία και πυρετός. Η όψιμη εκδήλωσή του περιλαμβάνει φυσαλιδώδες εξάνθημα στις κοίλες επιφάνειες του πτερυγίου, που μπορούν να επεκταθούν και στο στόμα, στο πρόσωπο και στον τράχηλο ακολουθώντας την πορεία των κλάδων του προσωπικού νεύρου. Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο παρατηρούνται εμβοές, ίλιγγος, ακόμη και κώφωση.

Ο έρπης στο μάτι και στη μύτη οφείλεται είτε σε υποτροπή του έρπητα ζωστήρα είτε (συχνότερα) σε ενοφθαλμισμό του απλού έρπητα (HSV-1). Τα συμπτώματά του μπορεί να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, έκθεση στον ήλιο, πυρετό ή έντονο στρες. Αν ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα δεύτερη υποτροπή του ιού στα σημεία αυτά, τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερα.

Διάγνωση

Η διάγνωση του έρπητα στη μύτη και στο αφτί μπορεί να γίνει είτε από ΩΡΛ είτε από δερματολόγο, ενώ η διάγνωση του έρπητα στο μάτι μπορεί να γίνει από οφθαλμίατρο και από δερματολόγο. Η ανίχνευση του ακριβούς τύπου έρπητα που το προκάλεσε μπορεί να γίνει με μοριακό και ανοσολογικό αιματολογικό έλεγχο.

Μετάδοση

Ο ιός που προκαλεί τα συμπτώματα στο πρόσωπο μεταδίδεται με την επαφή με τα υγρά από τα εξανθήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες. Οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη σε οροαρνητικά άτομα, τα οποία θα ασθενήσουν με ανεμοβλογιά. Όταν προσβάλλονται οι κλάδοι του τριδύμου, οι βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο στόμα, στο μάτι ή στη γλώσσα. Η εμφάνιση των εξανθημάτων στο πρόσωπο περιορίζεται συνήθως στο ένα ημιμόριο.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που αναφέρονται είναι συνήθως απόρροια μη λήψης θεραπευτικής αγωγής με αντιικά ή κατασταλτικά φάρμακα. Ο έρπης στο αφτί (σύνδρομο Ramsay Hunt), επειδή τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται πάντα από την αρχή, μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης.

Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο προκαλεί παράλυση στα σημεία που διέρχεται, ενώ συχνά παρουσιάζονται έντονες εμβοές, ίλιγγος και μερική ή και ολική κώφωση. Υπάρχει περίπτωση η αποκατάσταση της ακοής μετά το πέρας της νόσου να μην είναι πλήρης.

Σοβαρές επιπλοκές που αναφέρονται σε μη έγκαιρη θεραπεία είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα λόγω ενδοκράνιας επέκτασης του ιού και η υποτροπιάζουσα μεθερπητική νευραλγία.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

2. Characteristics of hearing loss in patients with herpes zoster oticus. Kim CH, et al. Medicine (Baltimore). 2016. "

3. Ocular herpes: the pathophysiology, management and treatment of herpetic eye diseases. Zhu L, et al. Virol Sin. 2014

4. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204.

5. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

6. Genital Herpes: A Review. Groves MJ. Am Fam Physician. 2016.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.