Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Έρπης

Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις

Βογιατζή Μαρία
Ελέγχθηκε από την Βογιατζή Μαρία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018
Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Facemed Ιατρική Κλινική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τον έρπητα

έγκυος έρπης γεννητικών οργάνων

Τι πρέπει να προσέχει μια έγκυος με έρπητα γεννητικών οργάνων;

Πρέπει να γίνει διαχωρισμός αν πρόκειται για πρωτολοίμωξη ή για υποτροπιάζοντα έρπητα. Είτε έχει ξανανοσήσει είτε είναι η πρώτη φορά θα πρέπει να λάβει υποχρεωτικά φαρμακευτική αγωγή. Αν υπάρχει ενεργή λοίμωξη κατά τις τελευταίες 6 βδομάδες πριν τον τοκετό απαιτείται καισαρική τομή για προληπτικούς λόγους. Αν κολλήσει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος να προσβληθεί και το έμβρυο είναι 1% αν διανύει το πρώτο τρίμηνο και 30-50% αν διανύει το τρίτο τρίμηνο. Θα χρειαστεί να λάβει θεραπεία και κατασταλτική αγωγή. Αν ο σύζυγος έχει ενεργές βλάβες έρπητα συνιστάται η αποφυγή σεξουαλικών επαφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν πρόκειται για υποτροπιάζοντα έρπητα από την 36η βδομάδα και μετά χορηγείται κατασταλτική αγωγή.

έρπης αφτί κώφωση

Μπορεί ο έρπης στο αφτί να προκαλέσει κώφωση;

Ναι, είναι δυνατό ο ωτικός έρπης να προκαλέσει κώφωση. Ο έρπης ζωστήρας ευθύνεται για το 10% των περιστατικών παράλυσης του νεύρου στο πρόσωπο. Συνήθως η παράλυση είναι μονόπλευρη, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων ασθενών μπορεί να συμβεί και στα δύο αφτιά. Είναι δυνατό η ακοή να μην επανέλθει σε περίπτωση επιπλοκής ή μη έγκαιρης λήψης θεραπευτικής αγωγής. Στα παιδιά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται πιο καθυστερημένα.

έρπης τρίτη ηλικία

Ποιο είδος έρπητα είναι το πιο επικίνδυνο για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας;

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα σε σχέση με τα συμπτώματα του απλού έρπητα. Η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Στατιστικά είναι 10 φορές πιθανότερο να παρουσιαστεί σε ενήλικες άνω των 60 ετών παρά σε παιδιά κάτω των 10 ετών. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι επειδή λαμβάνουν συχνότερα φάρμακα και έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα.

έρπης βρέφη λοίμωξη

Τι επιπτώσεις έχει σε βρέφη η επαφή με άτομο με ενεργή ερπητική λοίμωξη;

Αν ένα νεογνό προσβληθεί από τον ιό του απλού έρπητα μέσα στο ενδομήτριο είτε κατά τον τοκετό είτε μετά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί νεογνικός έρπης. Ο νεογνικός έρπης είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει το νεογνό σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα ή ακόμη και στο θάνατο. Μετά τη νεογνική περίοδο, οι λοιμώξεις από τον ιό του απλού έρπητα μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα. Ο HSV-1 προκαλεί ερπητική ουλοστοματίτιδα στα παιδιά στην πρωτολοίμωξη.

πού στοχεύει θεραπεία

Εφόσον ο ιός δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό, η θεραπεία πού στοχεύει;

Είναι γεγονός ότι ο ιός του έρπητα, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος κι αν εμφανιστεί, δεν θεραπεύεται οριστικά. Ανά διαστήματα θα υπάρχουν υποτροπές των συμπτωμάτων. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στη μείωση της διάρκειας εμφάνισής τους. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα έχει σκοπό τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, την αποκατάσταση του πιθανού επιδερμικού ελλείμματος και την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων και μεθερπητικής νευραλγίας. Όλες οι θεραπείες για τον έρπητα εξασφαλίζουν την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

έρπης ζωστήρας εμβολιο

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για έρπητα ζωστήρα;

Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά (και του έρπητα ζωστήρα) συνιστάται να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 13 ετών ή και σε νεαρούς ενήλικες. Όλες οι νεαρές γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του CDC συμβουλεύει όλες τις γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό της νόσου και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να εμβολιαστούν άμεσα. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά το εμβόλιο θα πρέπει να αποφευχθεί εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 1 μήνα. Αν η έγκυος δεν έχει ανοσία, θα μπορέσει να εμβολιαστεί μετά τον τοκετό. Αν έρθει σε επαφή με άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

2. Characteristics of hearing loss in patients with herpes zoster oticus. Kim CH, et al. Medicine (Baltimore). 2016. "

3. Ocular herpes: the pathophysiology, management and treatment of herpetic eye diseases. Zhu L, et al. Virol Sin. 2014

4. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204.

5. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

6. Genital Herpes: A Review. Groves MJ. Am Fam Physician. 2016.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.