Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Έρπης

Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις

Βογιατζή Μαρία
Ελέγχθηκε από την Βογιατζή Μαρία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018
Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Facemed Ιατρική Κλινική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018

Επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται κυρίως στον ιό HSV-1. Μέχρι και στο 80% των ατόμων που θα κολλήσουν τον ιό θα έχουν ασυμπτωματική πρωτολοίμωξη, οι υπόλοιποι ασθενείς θα εμφανίσουν θορυβώδη κλινική εικόνα. Εκδηλώνεται με τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες στην περιστοματική περιοχή. Οι φυσαλίδες αυτές είναι μικρές, εύθραυστες και συχνά είναι συγκεντρωμένες πολλές μαζί σε ένα σημείο. Η συμπτωματολογία της πρωτολοίμωξης διαρκεί περίπου 2 βδομάδες, ενώ η διάρκεια των υποτροπών είναι βραχύτερη.

Τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα είναι άλγος, καύσος, αίσθημα νυγμών, τα οποία εμφανίζονται πριν την έκθυση των φυσαλίδων, ενώ στην περίπτωση που έχουμε συμπτωματολογία πρωτολοίμωξης (ερπητική ουλοστοματίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα) μπορεί να υπάρχει κακουχία, υψηλός πυρετός, ανορεξία, ερύθημα και οίδημα ουλών, δυσκολία στην κατάποση.

Επιχείλιος έρπης

ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ

Δες φωτογραφίες από επιχείλιο έρπη

Αίτια επιχείλιου έρπητα

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται κυρίως στον ερπητοϊό HSV-1. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν την πρωτολοίμωξη κατά την παιδική ηλικία χωρίς όμως να το αντιλαμβάνονται, διότι είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Η δερματική βλάβη που εμφανίζεται γύρω από το στόμα μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από τον ιό HSV-2, που είναι γνωστός ως έρπης γεννητικών οργάνων. Όταν τα πρώτα συμπτώματα υποχωρήσουν, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή στον οργανισμό και όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο επανεμφανίζεται. Η συχνότητα της υποτροπής του ιού επηρεάζεται από το άγχος του ατόμου, ένα πιθανό κρυολόγημα που μειώνει την άμυνα του οργανισμού, την υπεριώδη ακτινοβολία, την έμμηνο ρύση και κάποιες οδοντιατρικές εργασίες.

Διάγνωση του επιχείλιου έρπητα

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο δερματολόγος. Για την ανίχνευση του τύπου του ιού που έχει προκαλέσει τα συμπτώματα απαιτείται ειδικός αιματολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει μοριακό και ανοσολογικό έλεγχο (αντισώματα έρπητος και μοριακός έλεγχος ερπητοϊού). Επίσης, μπορεί να γίνει άμεση ανίχνευση ειδικών αντιγόνων με φθορίζοντα αντισώματα (άμεσος ανοσοφθορισμός), απομόνωση ιού σε καλλιέργειες, αλλά και εφαρμογή μοριακών τεχνικών σε ιστό, επίχρισμα, εκκρίσεις (PCR).

Μετάδοση του επιχείλιου έρπητα

Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται κυρίως με την άμεση δερματική επαφή, καθώς και με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός HSV-1 μπορεί να προκαλέσει και έρπητα γεννητικών οργάνων αν μεταφερθεί με ενοφθαλμισμό στην περιοχή αυτή. Ο έρπης είναι μεταδοτικός ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανοιχτές βλάβες στο δέρμα για μερικές μέρες.

Για να μειώσεις την πιθανότητα μετάδοσης θα πρέπει να μην χρησιμοποιείς κοινές πετσέτες και καλλυντικά με άτομα που πάσχουν για όσο διάστημα έχεις βλάβες. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κοινών ποτηριών, πιρουνιών κ.ά. Θα πρέπει να πλένεις τακτικά τα χέρια σου και αν είσαι ο ίδιος ασθενής να μην αγγίζεις την περιοχή της βλάβης.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που έχουν αναφερθεί σχετίζονται κυρίως με άτομα που δεν λαμβάνουν αγωγή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Επηρεάζουν κυρίως τα βρέφη, τις μικρές ηλικίες και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

  • Έρπης ανοσοκατεσταλμένων: Παρουσιάζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα και μπορεί να προσβάλει ακόμη και τα εσωτερικά όργανα. Εκδηλώνεται με έλκη και πυρετό.
  • Γενικευμένη ερπητική λοίμωξη: Παρουσιάζεται με πυρετό, δερματοβλεννογόνια έλκη, προσβολή εσωτερικών οργάνων.
  • Ερπητικό έκζεμα: Παρουσιάζεται σε ατοπικά άτομα, συνήθως πρόκειται για πρωτολοίμωξη από ερπητοϊό και σπάνια υποτροπιάζει, εντοπίζεται στο πρόσωπο αλλά και αλλού, όπου υπάρχουν βλάβες ατοπικής δερματίτιδας ενέργειας, ή αποδραμούσες ή ακόμα σε υγιές δέρμα.
  • Πολύμορφο ερύθημα: Ορισμένες περιπτώσεις του σχετίζονται με υποκλινικές περιπτώσεις απλού έρπητα, εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες και πρόδρομα συστηματικά συμπτώματα, καθώς και συμπτωματολογία λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού.
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

2. Characteristics of hearing loss in patients with herpes zoster oticus. Kim CH, et al. Medicine (Baltimore). 2016. "

3. Ocular herpes: the pathophysiology, management and treatment of herpetic eye diseases. Zhu L, et al. Virol Sin. 2014

4. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204.

5. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

6. Genital Herpes: A Review. Groves MJ. Am Fam Physician. 2016.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.