Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Έρπης

Αυτά που θες να μάθεις για όλα τα είδη έρπητα και φοβάσαι να ρωτήσεις

Βογιατζή Μαρία
Ελέγχθηκε από την Βογιατζή Μαρία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018
Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Facemed Ιατρική Κλινική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
26 Ιουνίου 2018

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι η δερματική εκδήλωση κυρίως του ιού HSV-2. Είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να προσβάλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Η συμπτωματολογία τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες.

Εκδηλώνεται με φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, ενώ συνήθως παρουσιάζονται υποτροπές 1-2 φορές το χρόνο.

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Έρπης γεννητικών οργάνων

Τα συμπτώματα του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι:

  • Επώδυνες φυσαλίδες με κίτρινο υγρό
  • Φαγούρα
  • Τσούξιμο
  • Πυρετός
  • Δυσφορία και κακή διάθεση
  • Πόνος στους μηρούς και στα γόνατα
  • Πόνος στον κόλπο/πέος
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Επώδυνη ούρηση

Δες φωτογραφίες από έρπη γεννητικών οργάνων

Αίτια έρπητα γεννητικών οργάνων

Ο ιός HSV-2 ευθύνεται συνήθως για τις δερματικές βλάβες που σχηματίζονται στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, μπορεί να ευθύνεται και ο ιός HSV-1 που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα και μπορεί να μεταδοθεί και στα γεννητικά όργανα μέσω της σεξουαλικής πράξης.

Facemed
Οι γιατροί της Facemed Ιατρικής Κλινικής λένε:

“Η έγκαιρη διάγνωση τόσο του επιχείλιου έρπητα όσο και αυτού των γεννητικών οργάνων, είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Συμβουλευτείτε ειδικό δερματολόγο μόλις τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα εμφανιστούν.”

Διάγνωση του έρπητα γεννητικών οργάνων

Η διάγνωση του έρπητα γεννητικών οργάνων γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο δερματολόγος. Πολλές φορές τη διάγνωση κάνει και ο γυναικολόγος κατά την κλινική γυναικολογική εξέταση. Για να διαπιστωθεί ποιος ιός έχει προκαλέσει τις δερματικές βλάβες στα γεννητικά όργανα εφαρμόζεται ειδικός αιματολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει μοριακό και ανοσολογικό έλεγχο (αντισώματα έρπητος και μοριακός έλεγχος ερπητοϊού).

Μετάδοση

Η μετάδοση του έρπητα είναι πολύ εύκολη, καθώς επιτυγχάνεται μέσω των εκκρίσεων του στόματος (σάλιο) και των γεννητικών οργάνων και με δερματική επαφή με την πάσχουσα περιοχή. Ο ιός είναι δυνατό να μεταφερθεί ακόμη και αν το άτομο δεν έχει ανοιχτές πληγές, διότι είναι φορέας του ιού.

Επιπλοκές

Οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών λόγω της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στο νεογνό. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν η έγκυος κολλήσει τον ιό και εμφανίσει για πρώτη φορά λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως στον τελευταίο μήνα της κύησης, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα για νεογνικό έρπη.

Ένα νεογνό παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, νοητική υστέρηση, χρόνιες δερματοπάθειες ή ακόμη και να πεθάνει.

Οι επιπλοκές από τον έρπητα γεννητικών οργάνων μπορούν να επηρεάσουν τις μικρές ηλικίες και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Αυτοί οι ασθενείς έχουν βαρύτερη κλινική εικόνα που συνοδεύεται από πυρετό και έλκη στο σώμα, ενώ μπορεί η μόλυνση να προχωρήσει και σε εσωτερικά όργανα.

Και στην περίπτωση του έρπητα γεννητικών οργάνων το δερματικό έκζεμα μπορεί να επεκταθεί και να προσβάλει και τους υγιείς ιστούς του δέρματος.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Stier EA, Chigurupati NL, Fung L. Prophylactic HPV vaccination and anal cancer. Human Vaccines & Immunotherapeutics. 2016;12(6):1348-1351.

2. Characteristics of hearing loss in patients with herpes zoster oticus. Kim CH, et al. Medicine (Baltimore). 2016. "

3. Ocular herpes: the pathophysiology, management and treatment of herpetic eye diseases. Zhu L, et al. Virol Sin. 2014

4. Harper DM, DeMars LR2. HPV vaccines-A review of the first decade. Gynecol Oncol. 2017;146(1):196-204.

5. Joura EA, Giuliano AR, Iversen O-E, et al. A 9-valent HPV vaccine against infection and intraepithelial Neoplasia in Women. N Engl J Med. 2015;372(8):711-723.

6. Genital Herpes: A Review. Groves MJ. Am Fam Physician. 2016.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.