ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Εμμηνόπαυση

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Χαραμαντά Μαρία Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic
Χαριτάκη Δώρα

Συντάχθηκε από την Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Χαραμαντά Μαρία, τον Γυναικολόγο - Μαιευτήρα Τζώνη Παναγιώτη και την Ψυχολόγο - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Χαριτάκη Δώρα στις 14 Φεβρουαρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Διάγνωση και θεραπείες

Τα γνωστά και εμφανή συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι συνήθως αρκετά για να κάνουν μια γυναίκα να υποψιαστεί ότι μπαίνει στην εμμηνόπαυση. Αν παρουσιάσεις αστάθεια στην περίοδο και εξάψεις, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Για να γίνει η διάγνωση της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να έχεις παρατηρήσει 12 μήνες απουσίας περιόδου.

Συνήθως δεν χρειάζονται εξετάσεις για να διαγνωστεί. Καταγράφεται το ιστορικό και η ηλικία της γυναίκας, καθώς και η συμπτωματολογία που παρουσιάζει.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο της ορμόνης FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και οιστρογόνων. Αν η τιμή της ορμόνης αυτής είναι άνω των 25 για δύο συνεχόμενες μετρήσεις που απέχουν μεταξύ τους 4-6 εβδομάδες, τότε τίθεται η διάγνωση. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που γυναίκες έχουν αυτές τις μετρήσεις έχοντας κανονικά περίοδο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατόπιν ιατρικής συμβουλής και παρακολούθησης, ώστε να ελεγχθεί συνολικά το ιστορικό της γυναίκας.

Αντιμετώπιση και θεραπείες

Η εμμηνόπαυση δεν απαιτεί κάποια θεραπεία. Αντιθέτως, οι θεραπείες στοχεύουν στην είτε στην αποκατάσταση των ορμονών που έχουν επηρεαστεί είτε στην αντιμετώπιση και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ορμονοθεραπεία

Ορμονοθεραπεία

Συνήθως εστιάζει στην αποκατάσταση των οιστρογόνων. Η επιλογή αυτής της θεραπείας στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και δίνεται βάσει ατομικού και οικογενειακού ιστορικού. Δεν πρέπει να λάβεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θεραπεία, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κολπικά οιστρογόνα

Κολπικά οιστρογόνα

Για να αντιμετωπιστεί η κολπική ξηρότητα, εφαρμόζονται κολπικά οιστρογόνα σε μορφή κρέμας ή υπόθετου. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται κάποια ποσότητα οιστρογόνων, η οποία απορροφάται από τους ιστούς του κόλπου. Έτσι, αντιμετωπίζεται η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και συμπτώματα ακράτειας.

Αντικαταθλιπτικά

Αντικαταθλιπτικά

Μπορούν να χορηγηθούν κατά περίπτωση και χαμηλής δόσης αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπιστούν οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, οι εξάψεις και η κατάθλιψη. Αρμόδιος για την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών επεισοδίων είναι είτε ο ψυχολόγος είτε ο ψυχίατρος.

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Αν η εμμηνόπαυση έχει επηρεάσει τα οστά και ο γιατρός έχει διαπιστώσει απώλεια οστικής μάζας, τότε θα προτείνει τη λήψη φαρμάκων, ώστε να μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης καταγμάτων. Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης συμβάλλει σημαντικά η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την υγεία των οστών.

Φάρμακα για την καρδιά

Φάρμακα για την καρδιά

Αν διαπιστωθεί ότι η ασθενής διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, τότε ο γιατρός μπορεί να της χορηγήσει κάποιο φάρμακο για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης.

Οι θεραπείες δίνονται μόνο από τον θεράποντα ιατρό και για το χρονικό διάστημα που ο ίδιος θα ορίσει.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.com

2. http://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.