Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εμμηνόπαυση

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Χαραμαντά Μαρία
Ελέγχθηκε από την Χαραμαντά Μαρία
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Τζώνη Παναγιώτη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Χαριτάκη Δώρα
Ελέγχθηκε από την Χαριτάκη Δώρα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
14 Φεβρουαρίου 2019

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Όταν μπεις στην εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογικό να έχεις διάθεση για σεξ.

Η αλήθεια

Η πτώση των οιστρογόνων και των ανδρογόνων που ξεκινά με την είσοδο στην κλιμακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον, επειδή συνοδεύεται από συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου (ξηρότητα κόλπου, αιμορραγία μετά την επαφή κνησμός ή καύσος, πόνος κατά την επαφή) αυτό μπορεί όντως να έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ερωτική επιθυμία. Ωστόσο, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα συμβεί αυτό. Πολλές γυναίκες επειδή δεν έχουν το φόβο μιας εγκυμοσύνης και λόγω του ότι έχουν λιγότερες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί να απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική τους ζωή μετά την εμμηνόπαυση.

Μύθος #2

Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί μόνο μετά τα 50.

Η αλήθεια

Ο μέσος όρος ηλικίας εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα είναι τα 51-52 έτη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί με προωρότητα σε μια γυναίκα. Η εμμηνόπαυση (η οποία ορίζεται ως η αμηνόρροια για 12 συνεχόμενους μήνες) μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πριν τα 40 για λόγους πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Σε γυναίκες πριν τα 40 για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει να παρουσιαστεί αμηνόρροια για τουλάχιστον 4 κύκλους σε συνδυασμό με μέτρηση της (FSH) >25IU/L σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές περιπτώσεις με διαφορά 4 εβδομάδων μεταξύ τους.

Μύθος #3

Για να δεις σε ποια ηλικία θα μπεις στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης της μητέρας σου.

Η αλήθεια

Η ηλικία που θα μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία της εμμηνόπαυσης για περίπου 2 χρόνια. Το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας όπως οι χημειοθεραπείες, η πυελική θεραπευτική ακτινοβολία, οι χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες, η διατροφή, η άσκηση, το σωματικό βάρος, καθώς και η ψυχολογία της μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης της μητέρας, όπως και άλλων συγγενών πρώτου βαθμού π.χ. της γιαγιάς. Επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν την ηλικία της εμμηνόπαυσης και με την καταγωγή (Ευρωπαίες λίγο αργότερα σε σχέση με τις Λατινοαμερικάνες και τις Αφρικάνες).

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.com

2. www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.