Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εμμηνόπαυση

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Χαραμαντά Μαρία
Ελέγχθηκε από την Χαραμαντά Μαρία
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Τζώνη Παναγιώτη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Χαριτάκη Δώρα
Ελέγχθηκε από την Χαριτάκη Δώρα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
14 Φεβρουαρίου 2019

Σεξ στην εμμηνόπαυση

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση είναι η απώλεια της ερωτικής της επιθυμίας. Για να υπάρχει επιτυχημένη και ισορροπημένη σεξουαλική ζωή πρέπει να συνδυαστεί η συναισθηματική με τη σωματική επιθυμία. Σε όλο αυτό, βασικό ρόλο παίζει η ποιότητα της σχέσης της με το σύντροφό της.

Όλες αυτές οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της την επηρεάζουν και μπορεί να διαταράξουν τη σχέση της. Γι’ αυτό, ειδικά αυτή την περίοδο της ζωής της χρειάζεται να έχει κατανόηση από το σύντροφό της. Αν υπάρχει καλή χημεία και επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τότε όλα εξελίσσονται καλύτερα. Ακόμη και τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα.

Αν η γυναίκα δεν νιώθει καλά, επειδή βιώνει και τα σωματικά συμπτώματα, δυσκολεύεται και επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στη γυναίκα

Η εμμηνόπαυση πυροδοτεί συναισθηματικές μεταπτώσεις, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή που οφείλεται στη μειωμένη ύγρανση του κόλπου, συχνές κολπικές λοιμώξεις λόγω μειωμένης άμυνας του βλεννογόνου, αλλά και κολπική ξηρότητα. Όλα τα παραπάνω μειώνουν την απόλαυση, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να αποφεύγει την επαφή. Εδώ είναι πολύ σημαντικός, όπως προαναφέρθηκε, ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος καλείται να τη στηρίξει.

Η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπιστεί με τη λήψη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Η θεραπευτική αγωγή στοχεύει τόσο στην εξάλειψη των ορμονικών συνεπειών όσο και του ψυχολογικού αντίκτυπου στη ζωή της γυναίκας.

Μπορείς να βελτιώσεις το σεξ στην εμμηνόπαυση με φαρμακευτική αγωγή και καλή χημεία με το σύντροφό σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.com

2. www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει