Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εμμηνόπαυση

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Χαραμαντά Μαρία
Ελέγχθηκε από την Χαραμαντά Μαρία
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Τζώνη Παναγιώτη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Χαριτάκη Δώρα
Ελέγχθηκε από την Χαριτάκη Δώρα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
14 Φεβρουαρίου 2019

Εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη

Η επιστημονική κοινότητα έχει αναδείξει την ηλικία της γυναίκας ως βασικό και ίσως το σημαντικότερο προγνωστικό παράγοντα γονιμότητας. Η αναπαραγωγική ικανότητα φτάνει στη μέγιστη ακμή της μεταξύ 20-30 ετών, ενώ μετά τα 32 αρχίζει να φθίνει εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση μετά τα 37. Συγκεκριμένα, το ετήσιο ποσοστό πιθανής εγκυμοσύνης σε γυναίκες μεταξύ 40-44 αγγίζει περίπου το 30%, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 45-49 περιορίζεται στο 10%.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις περιεμμηνοπαυσιακές διαταραχές του κύκλου που βιώνουν πολλές γυναίκες δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι πλέον γόνιμες και άρα, δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Παρόλα αυτά είναι αποδεδειγμένο ότι σποραδική ωορρηξία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε γυναίκες χωρίς σταθερό κύκλο ή με αραιομηνόρροια. Άρα λοιπόν, από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι στην περιεμμηνόπαυση η εγκυμοσύνη με φυσική σύλληψη είναι εφικτή. Ταυτόχρονα, στις μέρες μας κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εγκυμοσύνη και την τεκνοποίηση και νομοθετικά έως και την ηλικία των 52 ετών με την βοήθεια των διαφόρων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είτε με δικά της ωάρια είτε με βοήθεια δότριας και χρήση δανεικών ωαρίων πάντα υπό την επιτήρηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Εγκυμοσύνη σε γυναίκες άνω των 40 ετών

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την ηλικία κύησης άνω των 40 ως έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές που αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο κατά την διάρκεια της κύησης, του τοκετού αλλά και της λοχείας και κατατάσσουν τις κυήσεις αυτές σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Συγκεκριμένα, σημειώνονται αυξημένη πιθανότητα για παλίνδρομη κύηση και χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αυξημένα ποσοστά πρόωρου τοκετού, ενδομήτριου θανάτου, ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης, υπέρτασης της κύησης και προεκλαμψίας, σακχαρώδη διαβήτη κύησης και καρδιαγγειακά προβλήματα της μητέρας. Ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται ως κυήσεις υψηλού κινδύνου λόγω αυξημένου ποσοστού σοβαρών επιπλοκών τόσο για την μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.com

2. www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει