Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εμμηνόπαυση

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Χαραμαντά Μαρία
Ελέγχθηκε από την Χαραμαντά Μαρία
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Τζώνης Παναγιώτης - Facemed Clinic
Ελέγχθηκε από τον Τζώνη Παναγιώτη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
14 Φεβρουαρίου 2019
Χαριτάκη Δώρα
Ελέγχθηκε από την Χαριτάκη Δώρα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
14 Φεβρουαρίου 2019

Ψυχολογία στην εμμηνόπαυση

Πρόκειται για μία περίοδο στην οποία εμφανίζεται μεγάλο εύρος αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, στην αίσθηση που έχει για το σώμα της, αλλά και για πλευρές της ταυτότητας της. Τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα, τα οποία σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αίσθηση του σώματος. Επίσης, από μόνα τους δημιουργούν συχνά μεγάλη δυσφορία, άγχος και ταραχή.

Βασικές είναι οι αλλαγές που βιώνει όσον αφορά τη σεξουαλικότητα. Από τη μία πλευρά σωματικά συμπτώματα, όπως η μείωση των κολπικών εκκρίσεων, περιορίζουν τη σεξουαλική απόλαυση και την καθιστούν συχνά ακόμη και επώδυνη. Επιπλέον, η απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο που κλείνει και μπορεί να συνοδεύεται από πένθος για αυτό το κομμάτι της γυναικείας φύσης.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να νιώθει λιγότερο ελκυστική. Επίσης, αποτελούν μια υπενθύμιση του γήρατος και της θνητής φύσης του ανθρώπου.

Τέλος, η συγκεκριμένη φάση ζωής της γυναίκας χαρακτηρίζεται πολλές φορές και από άλλες αλλαγές στο περιβάλλον που δε συνδέονται με την εμμηνόπαυση, οι οποίες όμως είναι ικανές να επηρεάζουν την ψυχολογία της. Καταστάσεις όπως ο θάνατος των γονέων, ο αποχωρισμός των παιδιών για σπουδές ή για δημιουργία οικογένειας, δυσκολίες στο γάμο κ.ά. κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται μόνη και να δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απώλεια σημαντικών πλευρών της ταυτότητας της.

Επιπλέον, κοινωνικά στερεότυπα για το τι σημαίνει θηλυκότητα, καθώς και για το τι σημαίνει εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζουν την ψυχολογία της γυναίκας. Πολλές φορές μια γυναίκα μπορεί να βιώνει ακόμα και ντροπή για τις αλλαγές που περνά. Το κοινωνικό στερεότυπο που συχνά υπάρχει για τη γυναίκα που μεγαλοποιεί τη φάση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να την κάνει να σιωπά και να μην εκφράζει τις δυσκολίες και τις ανάγκες της.

Πένθος και αποδοχή

Είναι σημαντικό να μιλάμε για πένθος, μιας και η γυναίκα βιώνει πολλαπλές απώλειες. Στη διαδικασία του πένθους εμπεριέχονται πληθώρα συναισθημάτων, όπως λύπη, θυμός, άγχος, φόβος κ.ά. Καταρχήν είναι σημαντική η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων ως φυσιολογικά και θεμιτά, ώστε να μπορέσει να περάσει η γυναίκα στη φάση της αποδοχής.

Πηγές υποστήριξης

Πρόκειται για μια περίοδο που η γυναίκα έχει ανάγκη από κατανόηση και στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κοντά της άνθρωποι με τους οποίους να μπορεί να μιλάει για όλες αυτές τις αλλαγές και για το πώς τις βιώνει. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ένας σύντροφος, ο οποίος προσφέρει αποδοχή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γυναίκας. Επίσης, μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστική και χρήσιμη η βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας στη διαχείριση αυτής της φάσης και στο πέρασμα στην αποδοχή.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.com

2. www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.