Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος; Μάθε τα πάντα για εξετάσεις, τοκετό και θηλασμό

Δεληβελιώτου - Τούτουζα Αικατερίνη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018
Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018

Θηλασμός

Τι προσφέρει στο μωρό μου; Γιατί να τον προτιμήσω;

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο με τεκμηριωμένα οφέλη τόσο για το νεογνό όσο για την μητέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού.

Ο θηλασμός ωφελεί το παιδί, γιατί το μητρικό γάλα περιέχει πολλές φυσικές ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και την προστασία του, συμβάλλοντας κυρίως ως εξής:

 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι ασθενειών και λοιμώξεων.
 • Προστασία από αλλεργίες, άσθμα, έκζεμα.
 • Προστασία από παχυσαρκία και νοσήματα που σχετίζονται με αυτή.
 • Προστασία από γαστρεντερίτιδες, νόσο Crohn, κοιλιοκάκη, νεκρωτική εντεροκολίτιδα.
 • Μείωση εμφάνισης ωτίτιδας, λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.
 • Μείωση ποσοστών εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, καρδιοπαθειών, ορισμένων τύπων καρκίνου κατά την παιδική ηλικία.
 • Καλύτερη νοητική και ψυχική ανάπτυξη.

Οφέλη από το μητρικό θηλασμό, όμως, έχει και η μητέρα:

 • Καλύτερη αποκατάσταση μετά τον τοκετό, μείωση βάρους.
 • Δημιουργία ισχυρού δεσμού μητέρας-παιδιού.
 • Αντισύλληψη μέσω της αμηνόρροιας της γαλουχίας.
 • Προστασία από αναιμία, οστεοπόρωση, επιλόχειο κατάθλιψη, μείωση πιθανότητας ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστών, ενδομητρίου, ωοθηκών).

Οδηγίες για σωστό θηλασμό

Ένας επιτυχημένος θηλασμός είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Το αρχικό βήμα είναι η τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα από την γέννηση σε συνδυασμό με την μετέπειτα συνδιαμονή μητέρας - βρέφους για την κάλυψη των αναγκών του μωρού. Σε εκείνο το διάστημα, η συχνή τοποθέτηση στο στήθος ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού (κατά απαίτηση) θα βοηθήσει στην παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας γάλακτος, καθώς ο θηλασμός είναι μια διαδικασία προσφοράς και ζήτησης.

Η εκπαίδευση στις διάφορες στάσεις θηλασμού, σωστή σύλληψη της θηλής, σημάδια επάρκειας και πείνας, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των επιπλοκών (τραυματισμός θηλής, υπερφόρτωση μαστών, μαστίτιδα) και την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες του μωρού. Τέλος, θα πρέπει η μητέρα να ενυδατώνεται και να έχει ισορροπημένη διατροφή.

Τι θα πρέπει να με ανησυχήσει; Τι όχι;

Ανησυχητικά σημεία στο θηλασμό αποτελούν:

 • Ο πυρετός, η ερυθρότητα μαστού, η τοπική αύξηση θερμοκρασίας του μαστού, ύπαρξη «πετρωμάτων» και πόνος είναι σημάδια μαστίτιδας.
 • Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου (πέτρωμα), όπου το στήθος είναι γενικά μαλακό, αλλά τοπικά σε ένα σημείο είναι σκληρό με κόμπους, ευαίσθητο και κόκκινο.
 • Πληγωμένες θηλές- ραγάδα θηλής όπου η θηλές είναι κόκκινες, πονούν και ίσως βγάζουν και αίμα. Συνιστάται η διόρθωση της θέσης θηλασμού.

Φυσιολογικό και αναμενόμενο είναι να εμφανιστεί κατά το τρίτο 24ώρο οίδημα το οποίο παρουσιάζεται λόγω συγκέντρωσης αίματος και λέμφου στους μαστούς. Αντιμετωπίζεται με συχνούς θηλασμούς, ζεστά/κρύα επιθέματα ή εξαγωγή γάλακτος ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Πώς θα υπολογίσω πόσο τρώει το μωρό όταν θηλάζει;

Τις πρώτες μέρες το μωρό χάνει περίπου το 10% του βάρους, το οποίο ανακτά μέσα στις πρώτες 7-10 ημέρες ζωής. Η διούρηση και οι κενώσεις αποτελούν σημαντικά κλινικά σημεία στην εκτίμηση του βρέφους.

Αρχικά, τα βρέφη αποβάλλουν το μηκώνιο (παχύρευστες σκουρόχρωμες κενώσεις). Τις επόμενες ημέρες αλλάζει η σύσταση των κενώσεων και αυξάνεται ο αριθμός τους με αποτέλεσμα την 4η-5η μέρα ζωής τα βρέφη να έχουν 4 περίπου κενώσεις κίτρινες μαλακές ή υδαρείς με σποράκια. Τις πρώτες 4-6 εβδομάδες ζωής το θηλάζον βρέφος μπορεί να έχει μία κένωση μετά από κάθε θηλασμό.

Όσον αφορά τη διούρηση, το πρώτο 24ωρο αναμένονται 1 με 2 βρεγμένες πάνες. Στη συνέχεια, η ποσότητα των ούρων αυξάνεται και έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας, το βρέφος ουρεί τουλάχιστον 6 φορές τη μέρα. Τέλος, για την εκτίμηση της επάρκειας θα πρέπει να συνυπολογίζονται η ποσότητα των γευμάτων (8-12 γεύματα το 24ωρο) και η διάρκεια των γευμάτων (5-40 λεπτά).

Η γενική εκτίμηση του μωρού θα δώσει, επίσης, σημαντικά στοιχεία επάρκειας του μητρικού θηλασμού. Ένα ζωηρό βρέφος, με καλή πρόσφυση στο μαστό, ικανοποιητικές θηλαστικές κινήσεις, καλές καταποτικές κινήσεις, που είναι ήρεμο και χορτάτο στο τέλος του θηλασμού, είναι πολύ καλά σημάδια.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 "

2. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)

3. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. 'Williams obstetrics'. New York: McGraw-Hill Medical, 2010

4. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. "Progress in obstetrics and gynaecology", Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008

5. Jonathan S.Berek, 'Novak's Gynecology', 13th edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.