Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος; Μάθε τα πάντα για εξετάσεις, τοκετό και θηλασμό

Δεληβελιώτου - Τούτουζα Αικατερίνη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018
Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018

Συχνές ερωτήσεις σε γυναικολόγους σχετικά με την εγκυμοσύνη

ιατρική ακτινοβολία έμβρυο

Πώς επηρεάζει η ιατρική ακτινοβολία το έμβρυο;

Καλό είναι να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολίες, αλλά μερικές φορές αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στη διάρκεια της κύησης, ο περιορισμός της ακτινοβολίας μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως τον περιορισμό των λήψεων, την μείωση του χρόνου ακτινοσκόπησης, κατάλληλη επιλογή προβολών κτλ. Γενικώς, όσο μεγαλύτερο είναι το έμβρυο τόσο λιγότερη είναι η επίπτωση της ακτινοβολίας σε αυτό.

δέρμα εγκυμοσύνη ανοίξει

Τι πρέπει να κάνω για να μην ανοίξει το δέρμα μου μετά την εγκυμοσύνη;

Αρχικά, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη. Η συχνή μέτρηση του βάρους, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι τα πρώτα βήματα για την πρόληψη των ραγάδων και της χαλάρωσης. Σε δεύτερο χρόνο, από το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης η φροντίδα του δέρματος με ειδικές κρέμες ή έλαια μια με δύο φορές τη μέρα είναι αποτελεσματικό μέτρο για τη διατήρηση της ελαστικότητας.

δεν φαίνομαι έγκυος

Είναι φυσιολογικό που δεν φαίνομαι έγκυος;

Η μήτρα μεγαλώνει σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Περίπου την 12η με 16η εβδομάδα αρχίζει να φαίνεται το φούσκωμα στην κοιλιά, χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο, καθώς εξαρτάται και από το σωματότυπο της κάθε γυναίκας.

Επιτρέπεται το σεξ εγκυμοσύνη

Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τι πρέπει να αποφεύγω;

Για την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης καλό θα ήταν το ζευγάρι να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ο οποίος σε συνάρτηση με το ιστορικό θα είναι σε θέση να συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με το θέμα. Σε μία κύηση που εξελίσσεται φυσιολογικά μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή σε βαθμό που να αισθάνεται η γυναίκα και ο σύντροφος της άνετα.

ακτινοβολία κινητού κεραίες έμβρυο

Επηρεάζει η ακτινοβολία του κινητού την ανάπτυξη του εμβρύου; Αν ζω κοντά σε κεραίες κινδυνεύω περισσότερο;

Η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε οποιαδήποτε ακτινοβολία. Το κινητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή της μπροστά στον υπολογιστή, tablet κτλ.

αίμα εγκυμοσύνη

Τι σημαίνει αν δω αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ο θεράπων ιατρός. Το χρώμα του αίματος, η ποσότητα και το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τη διάγνωση στην κάθε περίπτωση. Γενικά, μπορεί να συνδέεται με αποβολή, έκτοπη κύηση, προδρομικό πλακούντα, αποκόλληση πλακούντα, τραυματισμό από σεξουαλική επαφή, έναρξη τοκετού κτλ, ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

σηκώνω μεγαλύτερο παιδάκι εγκυμοσύνη

Μπορώ να σηκώνω το μεγαλύτερο παιδάκι μου αν είμαι έγκυος;

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άρση βάρους. Τους πρώτους μήνες θα πρέπει έτσι και αλλιώς η έγκυος να είναι πολύ προσεκτική και αργότερα το επιπρόσθετο βάρος θα καταπονήσει την ήδη βεβαρημένη μέση προκαλώντας έντονους πόνους. Επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις. Γενικά, σε μια εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού αυτό μπορεί να επιτραπεί.

γάλα στήθος εγκυμοσύνη

Είναι φυσιολογικό να εκκρίνεται γάλα από το στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στο τέλος του 4ου μήνα της εγκυμοσύνης (μπορεί και λόγο νωρίτερα), κάποιες γυναίκες αν πιέσουν τη θηλή τους βγάζουν ένα κιτρινωπό υγρό που λέγεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα παράγεται από τους μαστούς μέχρι και 24 ώρες μετά τον τοκετό και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Η παραγωγή του σταματάει όταν αρχίζει να κατεβαίνει το κανονικό γάλα από τους μαστούς της λεχώνας.

Κούτρας Ιωάννης
Ο Κούτρας Ιωάννης - Γυναικολόγος Μαιευτήρας λέει:

“Θα αισθανθείς πιο άνετα αν φοράς συνεχώς στηθόδεσμο σε μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που φοράς συνήθως, διότι πρέπει να μην είναι σφιχτός. Επίσης, αν νιώθεις ευπάθεια στις θηλές ή υπάρχει έκκριση υγρού, θα σε βοηθήσει αν εφαρμόσεις μαλακή γάζα μέσα από το στηθόδεσμο ή προστατευτικό κάλυμμα που θα το βρεις σε ειδικά καταστήματα για μέλλουσες μητέρες.”

κιλά βάρος εγκυμοσύνη

Πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρω μέσα στους 9 μήνες;

Τα κιλά της εγκυμοσύνης καθορίζονται βάσει και του σωματικού βάρους που είχε η γυναίκα πριν από αυτή. Για ελλιποβαρείς γυναίκες (BMI<19) συνιστάται πρόσθετο βάρος από 12 έως 18 κιλά. Για γυναίκες με κανονικό βάρος (ΒΜΙ 19-25) συνιστάται να πάρει από 11 έως 16 κιλά. Για υπέρβαρες γυναίκες (ΒΜΙ>26) συνιστάται πρόσθετο βάρος από 7 έως 12 κιλά. Το σωστό χρονοδιάγραμμα αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη ορίζει σε γενικές γραμμές τα εξής: 1-2 κιλά στο 1ο τρίμηνο της κύησης και στη συνέχεια, 0,5 κιλά τη βδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της διατροφής, καθώς η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει υπερβολικά το βάρος και να προκαλέσει προβλήματα υγείας στην έγκυο (αρτηριακή πίεση, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης).

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 "

2. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)

3. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. 'Williams obstetrics'. New York: McGraw-Hill Medical, 2010

4. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. "Progress in obstetrics and gynaecology", Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008

5. Jonathan S.Berek, 'Novak's Gynecology', 13th edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.