Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος; Μάθε τα πάντα για εξετάσεις, τοκετό και θηλασμό

Δεληβελιώτου - Τούτουζα Αικατερίνη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018
Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την εγκυμοσύνη

Μύθος #1

Δεν επιτρέπονται αντιβιώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αλήθεια

Το ιδανικό για κάθε γυναίκα είναι να μη χρειαστεί να πάρει κανένα φάρμακο κατά την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν αντιβιώσεις που μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στην κύηση, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και μόνο κατόπιν σύστασης του ιατρού. Γενικά, πρόκειται για πενικιλίνες, όπως η αμπικιλίνη και η κεφαλοσπορίνη- πρέπει να αποφεύγονται οι τετρακυκλίνες, οι κυνολόνες και τα αμινογλυκοσίδια. Σε κάθε περίπτωση, η λήψη αυτής την απόφασης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει και τον κατάλληλο τύπο αντιβιοτικού και την χρονική διάρκεια λήψης του.

Μύθος #2

Δεν πρέπει να βάφεις τα μαλλιά και τα νύχια σου κατά την εγκυμοσύνη.

Η αλήθεια

Γενικώς, δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της βαφής μαλλιών κατά την διάρκεια της κύησης. Θα πρέπει, όμως, να περιοριστεί η χρήση της ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης που γίνεται η οργανογένεση του εμβρύου για να μειώσουμε την έκθεσή του στις διάφορες χημικές ουσίες. Εναλλακτικές λύσεις είναι οι ανταύγειες ή η χρήση φυτικών σκευασμάτων.

Το βάψιμο των νυχιών με απλό βερνίκι είναι ασφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να γίνεται σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο και με μέτρο. Θα πρέπει να αποφεύγονται τεχνικές βαφής νυχιών που χρησιμοποιούν UV ακτινοβολία.

Μύθος #3

Η γυμναστική καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Η αλήθεια

Η γυμναστική έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά την διάρκεια της κύησης, όπως τη διατήρηση του σωματικού βάρους, τη βελτίωση της στάσης του σώματος, τη μείωση του πόνου της μέσης, τον έλεγχο του διαβήτη, την προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό και την καλή ψυχική διάθεση. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται πάντα συζήτηση με τον γιατρό σχετικά με αυτή την απόφαση, καθώς εκείνος λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό θα κρίνει αν είναι ασφαλές η έγκυος να γυμναστεί. Γενικά, προτιμάται η αερόβια άσκηση (περπάτημα, στατικό ποδήλατο, κολύμπι), ενώ δεν προτιμώνται δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τραυματισμό της μητέρας (σκι, μπάσκετ, βάρη).

Μύθος #4

Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει να τρώει τροφές με αβγό ή παράγωγα (π.χ. μαγιονέζα).

Η αλήθεια

Τα ωμά αβγά είναι επικίνδυνα κατά την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια και κυρίως σαλμονέλα. Γι’ αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στο σωστό μαγείρεμα των αβγών (μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι συμπαγή). Οι μαγιονέζες του σούπερ μάρκετ είναι ασφαλείς, γιατί προέρχονται από παστεριωμένα αβγά, πράγμα που θα πρέπει να διευκρινίζεται και στις ετικέτες. Φαγητά ή γλυκά απ’ έξω που περιέχουν αβγά αγνώστου προελεύσεως πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη προσοχή (π.χ. παγωτά, σορμπέ, μαγιονέζα).

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 "

2. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)

3. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. 'Williams obstetrics'. New York: McGraw-Hill Medical, 2010

4. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. "Progress in obstetrics and gynaecology", Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008

5. Jonathan S.Berek, 'Novak's Gynecology', 13th edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.