Καλησπερα σας, Ο γιος μου 3 ετων σε εναν μηνα, εχει πιασει ολα τα οροσημα ως τωρα, εχει αψογο λεξιλογιο με μεγαλες προτασεις και σχετικα καθαρο για την ηλικια του, εκοψε την πανα μονος του 2.5 ετων οσον αφορα στα τσισα (για τα κακα ακομα ζηταει παμπερ), κοινωνικο με αλλα παιδακια, καλει τους φιλους του πχ "ελα να παιξουμε κυνηγητο", βαζει χερακι μπροστα στο στομα οταν βηχει 7 στις 10 φορες, οταν ηταν 16 μηνων μου εδωσε να καταλαβω οτι εχει ουρολημωξη πιανοντας το σημειο κ λεγοντας μ "μαμα καει" τρωει τα παντα, κοιμαται μονος, δεν εχει χρειαστει να κοιμησω ποτε αγκαλια κλπ κλπ. Αλλα ειναι επιμονος, ανυπομονος και ζορικο παιδι ειδικα οταν ειναι κουρασμενος (φουλ ενεργεια αταξιες κλπ) κι ερχεται η διευθυντρια του παιδικου κ απο την πρωτη μερα, απο 1 λεπτό που τον ειδε επειδη μπηκε μεσα σαρωτικος με ρωτησε αν τον εχει δει ειδικος. Σημερα, 1 μηνα μετα (να σημειωσω πρωτη χρονια φετος παιδικο) με ενημερωσε οτι μετα τις 10 το πρωι ειναι ιδιαιτερα δυσκολος, δεν παιζει με τα αλλα παιδακια, δεν καθεται να ακουσει παραμυθι κ σηκωνεται, τρεχει στους διαδρομους οταν ανοιγει η πορτα, κανει ροκινγκ με τα αμαξακια ή οταν βαζουν τραγουδακια κανει μια κινηση (παρεπιπτοντως τα ξερει ολα τα τραγουδακια σχεδον απεξω) κ οταν βαριεται με τα τουβλακια του χαλαει τις κατασκευες των αλλων παιδιων. Λιγο πολυ μου ειπε να το κοιταξω, κ απο οσα ειπε ηταν σαν να μου ελεγε να το κοιταξω μην ειναι στο φασμα ή τα κανει ολα αυτα λογω κουρασης γτ πηγε να κοιμηθει ορθιος π γλυκουλης μ ενω επαιζε με το αμαξακι. Μεσα σε ενα μηνα? Στο μηνα της προσαρμογης τετοιο πορισμα? Με εχει τρελανει. Ροκινγκ στα αυτοκινητακια κανει κ στο σπιτι καμια φορα αλλα ασχολειται κ με παζλ κ με τουβλακια, τον βαζω κ συμμετεχει στις δουλιες του σπιτιου. Πειτε μου μια γνωμη. Ενα παιδι μπορει να ειναι στο φασμα με αψογη συννενοηση μονο κ μονο επειδη κανει την κινηση αυτη?
Καλησπέρα! Ο αυτισμός όπως αναφέρετε κι εσείς, είναι ένα ευρύ φάσμα. Έτσι δεν έχει μια μονάχα μορφή! Ωστόσο, κατά την άποψη μου πρέπει να γίνει αξιολόγηση από: παιδοψυχιατρο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο και ειδικό παιδαγωγό. Έτσι, το παιδί θα έχει αξιολογηθεί σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής του και θα υπάρχει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Επιλογικα, θα ήθελα να σας παροτρύνω, να μην μένετε σε έναν τίτλο μιας πιθανής ή όχι διαταραχής. Το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ανεπτυγμένους τομείς, τα δικά του ταλέντα και συνάμα τις δικές του δυσκολίες. Άρα, στόχος είναι να βελτιώσουμε ότι μας δυσκολεύει και να διευρύνουμε ότι ήδη έχουμε κ...ατακτήσει! Διάβασε περισσότερα
Παιδοψυχολόγος | Καλλιθέα
Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από ειδικό γιατρό ή από εξειδικευμένο κέντρο . Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Όλα αντιμετωπίζονται με τους ανάλογους τρόπους μάθησης.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Άνοιξη
Παρότι η παρουσία κάποιων επαναλαμβανόμενων κινήσεων μπορεί να προκαλεί ανησυχία, από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη αυτισμού. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί το σύνολο της αναπτυξιακής εικόνας του παιδιού — δηλαδή η βλεμματική επαφή, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η ανταπόκριση στο όνομά του, η μίμηση, η συναισθηματική ανταπόκριση και το ενδιαφέρον για παιχνίδι με άλλους. Από τα στοιχεία που περιγράφετε (ανεπτυγμένο λεξιλόγιο, επικοινωνιακή διάθεση, συμμετοχή σε τραγούδι και δραστηριότητες), δεν φαίνεται να υπάρχουν χαρακτηριστικά που να παραπέμπουν ξεκάθαρα σε διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Ωστόσο, εάν οι κινήσεις επιμένουν ή εντείνονται, ε...ίναι καλό να γίνει μια αναπτυξιακή αξιολόγηση από ειδικό παιδοψυχολόγο ή αναπτυξιολόγο, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα και καθοδήγηση. Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος | Ναύπλιο
Καλησπέρα σας. Σας προτείνω να συζητήσετε το θέμα αρχικά με τον Παιδίατρο σας, και αν εκείνος το κρίνει κλινικά απαραίτητο, θα σας παραπέμψει σε άλλη συναφή ειδικότητα, προς αξιολόγηση της κατάστασης. Στη διάθεση σας, Γιώργος Βλαχάκης MD, Ειδικός Ψυχίατρος Παιδιών Εφήβων & Ψυχοθεραπευτής
Ειδικός Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων-οικογένειας - Ψυχοθεραπευτής όλων των ηλικιών
Εγώ νομίζω ότι είναι πανέξυπνος και μάλλον έχει ΔΕΠΥ και χρειάζεται σχολείο που να έχει χαρισματικά παιδιά ίσως τελοσπάντων ας πάτε σε έναν ειδικό σε ένα παιδοψυχολόγο να κάνετε μία διάγνωση καλύτερο για το παιδί σας πάντως δεν είναι για κακό όλο αυτό μάλλον είναι ένα πανέξυπνο παιδί με υπερκινητικότητα μην σας στεναχωρεί ευχαριστώ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life coach
Καλησπέρα σας! η ηλικία του παιδιού είναι μικρή ώστε να γίνει μία σωστή διάγνωση που να δείχνει αν βρίσκεται στο φάσμα. μπορείτε όμως να επισκεφτείτε έναν αναπτυξιολόγο σε πρώτη φάση και σε δεύτερη έναν ειδικό παιδαγωγό για μια εκτίμηση.ίσως το καινούργιο περιβάλλον τον αγχώνει και λειτουργεί με νευρικότητα και χρειάζεται ένα διάστημα σταδιακής προσαρμογής.η κουβέντα με το παιδί, ένα σταθερό πρόγραμμα και η οριοθέτηση είναι σε κάθε περίπτωση βοηθητικά και δίνουν στο παιδί ασφάλεια.θα ήταν εξίσου χρήσιμο για τους γονείς να πάρουν συμβουλές από ειδικό επαγγελματία σε τέτοια θέματα για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση!
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ειδική Παιδαγωγός | Ηλιούπολη
Από την περιγραφή σας, το παιδί σας φαίνεται να έχει πολύ καλή αναπτυξιακή πορεία: εξαιρετική γλωσσική έκφραση, επικοινωνία, κοινωνικότητα, φαντασία και αυτονομία — στοιχεία που δείχνουν ότι αναπτύσσεται υγιώς. Οι δυσκολίες που αναφέρετε (έντονη κινητικότητα, ανυπομονησία, δυσκολία συγκέντρωσης, μικρές “παραξενιές” όπως το ροκινγκ) είναι πολύ συνηθισμένες σε παιδιά τριών ετών, ιδιαίτερα όταν είναι κουρασμένα ή βρίσκονται σε περίοδο προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον όπως ο παιδικός σταθμός.
Το ροκινγκ, ειδικά όταν συμβαίνει στιγμιαία και συνδυάζεται με παιχνίδι ή ενθουσιασμό, δεν αποτελεί από μόνο του ένδειξη αυτισμού. Συχνά είναι ένας τρό...πος ρύθμισης της ενέργειας ή της έντασης.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι χρόνος, σταθερότητα και υπομονή. Μην βιαστείτε να υιοθετήσετε ανησυχητικές ερμηνείες· το παιδί σας χρειάζεται υποστηρικτική καθοδήγηση, ξεκούραση, ήρεμο ρυθμό και συνέπεια.Παράλληλα μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχιατρο για μια προληπτική αξιολόγηση, ώστε να λάβετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και καθοδήγηση για το πώς να ενισχύσετε την προσαρμογή και τη συγκέντρωσή του.
Διάβασε περισσότερα
Παιδοψυχολόγος | Αμπελόκηποι
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, κι ακόμα περισσότερο τα αγόρια, έχουν ανάγκη από κίνηση και εξερεύνηση για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Το να κάθονται ακίνητα για μεγάλα διαστήματα, παρότι είναι επιθυμητό από τους φροντιστές, καθόσον βολικό, δεν είναι το φυσιολογικό. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τάση να υπερδιαγιγνώσκεται ο αυτισμός, χωρίς απαραίτητα να ισχύει κάτι τέτοιο. Θα σας πρότεινα να μη δίνεται βάση σε τόσο βεβιασμένες παρατηρήσεις από άτομα που δεν ειδικεύονται στον τομέα. Ακόμα και στην Α' δημοτικού το διάστημα προσαρμογής ορίζεται από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τα Χριστούγεννα. Επίσης, με εξαίρεση τις πολύ βαριές... μορφές αυτισμού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια ασφαλής διάγνωση του φάσματος γίνεται μετά τα 6 έτη. Εάν παρ' όλα αυτά θεωρείτε ότι χρειάζεστε μια περαιτέρω καθοδήγηση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Ωστόσο, να τονίσω ότι από αυτά που περιγράφετε, δεν φαίνεται τίποτα το ανησυχητικό. Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος | Πειραιάς
Καλησπέρα σας,
καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία και τη σύγχυσή σας· είναι πολύ δύσκολο για έναν γονιό να ακούει από το σχολείο μια τέτοια παρατήρηση, ιδίως όταν πρόκειται για ένα παιδί που, όπως περιγράφετε, έχει αναπτυχθεί με θαυμάσιο τρόπο και καλύπτει (και ξεπερνά) τα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας του.
Από αυτά που αναφέρετε, ο γιος σας φαίνεται να έχει πολύ καλή γλωσσική ανάπτυξη, συναισθηματική επαφή, κοινωνική διάθεση και ικανότητα για φανταστικό και συμβολικό παιχνίδι — στοιχεία που δεν συνάδουν με μια διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί προτάσεις, αναγνωρίζει συναισθήματα, αναφέρει ανάγκες το...υ, καλεί άλλα παιδιά να παίξουν, συμμετέχει σε δραστηριότητες και δείχνει κατανόηση κοινωνικών κανόνων (όπως το να βάζει το χέρι μπροστά όταν βήχει) δείχνει ικανοποιητικότατη κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη.
Η συμπεριφορά που περιγράφετε στον παιδικό σταθμό —υπερκινητικότητα, ανυπομονησία, δυσκολία να καθίσει πολλή ώρα, φούρια να τρέξει ή να εξερευνήσει— είναι πολύ συχνή σε παιδιά τριών ετών, ειδικά σε αγόρια και ειδικά στην περίοδο προσαρμογής. Είναι μια ηλικία όπου η ενέργεια είναι τεράστια, η αυτορρύθμιση περιορισμένη, και η μετάβαση από το σπίτι σε ένα δομημένο πλαίσιο απαιτεί χρόνο. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από ένα παιδί αυτής της ηλικίας να κάθεται ήσυχα σε κύκλο για μεγάλο διάστημα ή να ακολουθεί με συνέπεια τους κανόνες της ομάδας μετά από μόλις έναν μήνα.
Όσο για την κίνηση που περιγράφετε (“rocking”), είναι μια μορφή αυτορρύθμισης που κάνουν πολλά μικρά παιδιά, ειδικά όταν είναι κουρασμένα ή απορροφημένα σε κάτι που τα ενθουσιάζει. Δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη αυτισμού. Για να τεθεί υποψία φάσματος, θα έπρεπε να συνυπάρχουν και ουσιαστικές δυσκολίες στην επικοινωνία, στη συναισθηματική ανταπόκριση, στην κοινή προσοχή και στην ευελιξία συμπεριφοράς — στοιχεία που, από όσα περιγράφετε, δεν φαίνεται να ισχύουν.
Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και καμία αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς άμεση παρατήρηση. Ωστόσο, από αυτά που λέτε, δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας για διαταραχή του φάσματος, αλλά μάλλον μιλάμε για ένα ζωντανό, ενεργητικό παιδί με έντονη προσωπικότητα, που χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον με νέους κανόνες.
Αν παρ’ όλα αυτά αισθάνεστε πίεση ή αμφιβολία, μπορείτε προληπτικά να επισκεφθείτε έναν αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχολόγο — όχι επειδή φαίνεται κάτι ανησυχητικό, αλλά για να πάρετε μια ψύχραιμη, αντικειμενική εκτίμηση και να ηρεμήσετε εσείς. Ένας έμπειρος επαγγελματίας θα μπορέσει να παρατηρήσει τη συμπεριφορά του παιδιού σε διάφορα πλαίσια και να σας καθοδηγήσει, αν χρειάζεται, σε τρόπους ενίσχυσης της συγκέντρωσης και της αυτορρύθμισης του.
Προς το παρόν, συνεχίστε να προσφέρετε αγάπη, σταθερότητα και ευκαιρίες για παιχνίδι, οριοθέτηση και ελεύθερη έκφραση. Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό συχνά χρειάζεται μερικούς μήνες για να σταθεροποιηθεί· η υπομονή και η συνεργασία με τις παιδαγωγούς, χωρίς φόβο ή βιαστικά συμπεράσματα, είναι το πιο βοηθητικό που μπορείτε να κάνετε.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας,
Καταλαβαίνω την ανησυχία σας. Είναι φυσιολογικό να ταράζεστε όταν ακούτε τέτοιο σχόλιο τόσο νωρίς και με τέτοιον τρόπο. Θα σας απαντήσω βήμα-βήμα, για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα: Αρχικά, το γεγονός ότι έχει πλούσιο λεξιλόγιο και μιλάει σε μεγάλες προτάσεις → αυτό είναι ένδειξη πολύ καλής γλωσσικής ανάπτυξης. Επίσης, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κοινωνικό λόγο (π.χ. "έλα να παίξουμε") → δείχνει πρωτοβουλία για κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπροσθέτως, δείχνει ότι έχει καλές συνήθειες αυτοεξυπηρέτησης (τουαλέτα, ύπνος μόνος, φαγητό). Δείχνει ενσυναίσθηση/κατανόηση (βάζει το χέρι στο στόμα όταν βήχει, σας είπε "...μαμά καίει" στα 16 μηνών). Η έντονη ενέργεια, ανυπομονησία και επιμονή είναι χαρακτηριστικά πολλών παιδιών, ειδικά στην ηλικία των 3 ετών, όπου ο αυτοέλεγχος δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί.
Η δυσκολία συγκέντρωσης μετά τις 10 μπορεί να σχετίζεται με κούραση, αλλαγή ρουτίνας, προσαρμογή στο καινούριο περιβάλλον. Σας υπενθυμίζω ότι είναι μόνο ένα μήνα στον παιδικό.
Το ότι χαλάει τις κατασκευές των άλλων μπορεί να είναι: τρόπος να προσελκύσει προσοχή.
Το ότι κάνει ροκινγκ με τα αμαξάκια ή κινήσεις με μουσική δεν σημαίνει απαραίτητα αυτισμό μπορεί να μιμείται κάτι που έχει δει. Πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις όταν είναι κουρασμένα, ενθουσιασμένα ή προσπαθούν να ρυθμίσουν την ενέργειά τους.
Η διάγνωση αυτισμού χρειάζεται πολύπλευρη αξιολόγηση από παιδοψυχίατρο/αναπτυξιολόγο, που βασίζεται σε συνολική εικόνα (επικοινωνία, αλληλεπίδραση, παιχνίδι, φαντασία, γλωσσική ανάπτυξη, συναισθηματική ανταπόκριση). Ένας μήνας στον παιδικό, ειδικά στον μήνα προσαρμογής, δεν αρκεί για συμπεράσματα.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας. Φαίνεστε αναστατωμένη. Θυμηθείτε ότι τα άτομα που εργάζονται στον παιδικό σταθμό δεν είναι ειδικοί αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχολόγοι ή ψυχίατροι για να δικαιούνται να καταλήγουν σε διαγνώσεις. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε αναπτυξιολόγο ώστε να γίνει αξιολόγηση του παιδιού, αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει θέμα υπερκινητικότητας, φασματος, παιδικού άγχους ή ακόμα και ενός παιδιού με ανεπτυγμένο δείκτη νοημοσύνης που απλά πλήττει. Αν υπάρχει κάτι που αφορά σε ΔΕΠΥ ή φάσμα, η έγκαιρη και νωρίτερη παρέμβαση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος | Κυψέλη
Καλησπέρα σας! Το ιδανικό είναι να τον δει ένας εργοθεραπευτής για να αξιολογηθεί το κομμάτι της κινητικότητας και της μη συμμετοχής την ομάδα όταν διαβάζουν παραμύθι! Απο αυτά που περιγράφεται δεν φαίνεται να είναι παιδί που να ανήκει στο φάσμα αλλά καλό θα ήταν να τον δω από κοντά για να έχω μια πλήρη εικόνα!
Παιδοψυχολόγος | Παγκράτι
O γιος σας φαίνεται να έχει αναπτύξει εξαιρετικά καλά δεξιότητες σε πολλούς τομείς, όπως γλώσσα, κοινωνικότητα και ανεξαρτησία. Η υπερκινητικότητα ή η ενασχόληση με τους τομείς που αναφερατε μπορεί να είναι ενδείξεις υπερβολικής ενέργειας ή άγνοιας κούρασης, κάτι που συμβαίνει συχνά στα μικρά παιδιά. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της διευθύντριας αξίζουν προσοχής, καθώς κάποιες συμπεριφορές, όπως η δυσκολία να καθίσει ή η υπερκινητικότητα μετά από πολλές ώρες, μπορεί να συνδέονται με το άγχος ή άλλες ψυχολογικές καταστάσεις. Είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό
Κλινικός Ψυχολόγος | Θεσσαλονίκη
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Ρώτησε ανώνυμα Ρώτησε δωρεάν
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.