ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σπαστική κολίτιδα

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Κυριάκος Νικόλαος Ταπάκης Λευτέρης
Nutri Project - Zografou

Συντάχθηκε από τον Γαστρεντερολόγο Κυριάκο Νικόλαο, τον Ομοιοπαθητικό Ταπάκη Λευτέρη και την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες στις 22 Φεβρουαρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας δεν διαφέρει στην προσέγγιση από οποιαδήποτε πάθηση στην ομοιοπαθητική, είναι δηλαδή εξατομικευμένη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα μόνο φάρμακο που ενδείκνυται για τη νόσο, αλλά η επιλογή του φαρμάκου γίνεται βάσει της ιδιαίτερης έκφρασης της νόσου σε κάθε ασθενή. Σε αυτή την έκφραση της νόσου εκτός από τα βασικά συμπτώματα, πληροφορίες που μπορεί να φαίνονται επουσιώδεις για την αντιμετώπιση με χημικά φάρμακα, μπορεί να είναι σημαντικές για την ομοιοπαθητική προσέγγιση.

Ακολουθούν επιγραμματικά τρία παραδείγματα φαρμάκων με την ιδιαίτερη έκφρασή τους:

Lycopodium clavatum

Lycopodium clavatum

Το φάρμακο αυτό ενδείκνυται σε ασθενείς με «φουσκώματα» (μετεωρισμό). Τα φουσκώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά μετά το φαγητό και πιο ειδικά τις απογευματινές ώρες (4 μμ-8 μμ). Υπάρχουν γουργουρητά και αρκετά ρεψίματα. Επίσης, τα άτομα αυτά, λόγω μη καλής λειτουργίας του ήπατος, δεν έχουν αναζωογονητικό ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνούν κουρασμένοι.

Nux vomica

Nux vomica

Ενδείκνυται όπου η σπαστική κολίτιδα έχει χαρακτηριστική δυσκοιλιότητα με δύσκολες κενώσεις μετά από αρκετή προσπάθεια- τάση (έπειξη) και μικρά κόπρανα που μοιάζουν σαν κατσίκας. Άτομα με δυσπεψία και με στομαχικούς και κοιλιακούς πόνους σαν κράμπες. Παρά την ευαισθησία τους, επιθυμούν στη διατροφή τους δυνατές γεύσεις και διεγερτικά όπως ο καφές. Λόγω της διέγερσης του νευρικού συστήματος, τα άτομα αυτά είναι συνήθως ευερέθιστα και υποφέρουν από αϋπνίες, με χαρακτηριστική έγερση 3-4 ώρες αφού τους πάρει ο ύπνος.

Colocynthis

Colocynthis

Σε ασθενείς που προεξάρχει το κοιλιακό άλγος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που τους αναγκάζει να διπλώνονται για να πιέζουν την κοιλιά. Οι πόνοι προκαλούνται συχνά από συναισθηματική αναστάτωση, όπως θυμό, που δεν έχει εκφραστεί.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα φαρμάκων για την προσέγγιση της ομοιοπαθητικής σε αυτή τη νόσο. Η επιλογή πρέπει να γίνει από ένα ευρύτερο φάσμα φαρμάκων και αυτή η επιλογή πολλές φορές είναι δύσκολη.

Στην ομοιοπαθητική επιλέγουμε ένα μόνο φάρμακο κάθε φορά και πρέπει να είναι αυτό που ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, το οποίο θα καλύψει και τη νοητική και συναισθηματική ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο θα βοηθήσει τελικά όχι μόνο στα τοπικά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, αλλά θα δράσει σε όλο τον οργανισμό βελτιώνοντας εν γένει το επίπεδο της υγείας του.

Ταπάκης Λευτέρης
Ο Ταπάκης Λευτέρης - Ομοιοπαθητικός ιατρός λέει:

“Η ομοιοπαθητική μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας!”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. http://www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. http://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.