Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Σπαστική κολίτιδα

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Κυριάκος Νικόλαος
Ελέγχθηκε από τον Κυριάκο Νικόλαο
Γαστρεντερολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019
Ταπάκης Λευτέρης
Ελέγχθηκε από τον Ταπάκη Λευτέρη
Ομοιοπαθητικός
22 Φεβρουαρίου 2019
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019

Αντιμετώπιση και θεραπείες σπαστικής κολίτιδας

Η θεραπεία για τη σπαστική κολίτιδα είναι εξατομικευμένη. Ενώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα, δεν εφαρμόζονται με την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους. Κάθε ασθενής πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται βάσει της δικής του κλινικής εικόνας και με βάση το ιστορικό του. Για να γίνει αυτό, η επιλογή της θεραπείας πρέπει να γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενή και να δοθεί έμφαση στα συμπτώματα που νιώθει.

Κυριάκος Νικόλαος
Ο Κυριάκος Νικόλαος - Γαστρεντερολόγος λέει:

“Η θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς. Το σύνδρομο είναι ένα, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.”

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία εστιάζει:

 • διατροφικές αλλαγές

  Στις διατροφικές αλλαγές

 • γυμναστική

  Στον τρόπο ζωής (γυμναστική)

 • μείωση του στρες

  Στη μείωση του στρες

 • λήψη φαρμάκων

  Στη λήψη φαρμάκων

Οι διατροφικές αλλαγές που συνιστώνται εξαρτώνται από το τι ενοχλεί τον ασθενή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταγράψει τις τροφές που τον ενοχλούν, ώστε να αποκλειστούν στη συνέχεια από το διαιτολόγιό του. Τροφές όπως η ωμή σαλάτα, τα τηγανητά, τα καυτερά και τροφές που περιέχουν λακτόζη, σορβιτόλη (γλυκαντικό) και φρουκτόζη. Συνιστάται να τρως σπιτικά φαγητά και να αποφεύγεις το έτοιμο και λιπαρό φαγητό. Θα σε βοηθούσε πολύ αν απέφευγες την υπερβολική κατανάλωση καφέ, ανθρακούχων αναψυκτικών και πολλών φρούτων.

Ο τρόπος ζωής του ασθενούς συνιστάται επίσης να αλλάξει. Ο καλός ποιοτικά ύπνος θα βελτιώσει την ευεξία σου. Η τακτική σωματική άσκηση σε βοηθά όχι μόνο να μειώσεις το άγχος σου, αλλά ταυτόχρονα διεγείρει τις φυσιολογικές συσπάσεις του εντέρου και σε γεμίζει αυτοπεποίθηση.

Δεδομένου ότι το άγχος και το στρες επιδεινώνουν τα συμπτώματα και πολλές φορές μπορεί ακόμη και τα πυροδοτήσουν εξαρχής, συνιστάται να βρεις τρόπους που θα σε κάνουν να νιώθεις ηρεμία και να διατηρείς μία καλή ποιότητα ζωής. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το άγχος σου, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο.

Θεραπεία με φάρμακα

Τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίζονται σε 3 κατηγορίες αναλόγως του στόχου που πρέπει να επιτελέσουν:

 • Τα σπασμολυτικά
 • Τα προβιοτικά
 • Οι ανταγωνιστές επαναπρόσληψης σεροτονίνης

Τα σπασμολυτικά στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, τα προβιοτικά στην αλλαγή της εντερικής χλωρίδας και οι ανταγωνιστές επαναπρόσληψης σεροτονίνης στην επικοινωνία εγκεφάλου-εντέρου.

Καθώς η αιτία δεν είναι διευκρινισμένη και πρόκειται για μία λειτουργική κατάσταση, η θεραπεία που θα χορηγηθεί στον κάθε ασθενή εξαρτάται από το πώς ακριβώς βιώνει ο ίδιος τα συμπτώματα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει