THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Spastic colitis

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Kyriakos Nikolaos Tapakis Leuteris
Ritsou Maria

Written by Gastroenterologist Κυριάκο Νικόλαο, Homeopathist Ταπάκη Λευτέρη and Dietitian - Nutritionist Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες on 22 February 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας δεν διαφέρει στην προσέγγιση από οποιαδήποτε πάθηση στην ομοιοπαθητική, είναι δηλαδή εξατομικευμένη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα μόνο φάρμακο που ενδείκνυται για τη νόσο, αλλά η επιλογή του φαρμάκου γίνεται βάσει της ιδιαίτερης έκφρασης της νόσου σε κάθε ασθενή. Σε αυτή την έκφραση της νόσου εκτός από τα βασικά συμπτώματα, πληροφορίες που μπορεί να φαίνονται επουσιώδεις για την αντιμετώπιση με χημικά φάρμακα, μπορεί να είναι σημαντικές για την ομοιοπαθητική προσέγγιση.

Ακολουθούν επιγραμματικά τρία παραδείγματα φαρμάκων με την ιδιαίτερη έκφρασή τους:

Lycopodium clavatum

Lycopodium clavatum

Το φάρμακο αυτό ενδείκνυται σε ασθενείς με «φουσκώματα» (μετεωρισμό). Τα φουσκώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά μετά το φαγητό και πιο ειδικά τις απογευματινές ώρες (4 μμ-8 μμ). Υπάρχουν γουργουρητά και αρκετά ρεψίματα. Επίσης, τα άτομα αυτά, λόγω μη καλής λειτουργίας του ήπατος, δεν έχουν αναζωογονητικό ύπνο, με αποτέλεσμα να ξυπνούν κουρασμένοι.

Nux vomica

Nux vomica

Ενδείκνυται όπου η σπαστική κολίτιδα έχει χαρακτηριστική δυσκοιλιότητα με δύσκολες κενώσεις μετά από αρκετή προσπάθεια- τάση (έπειξη) και μικρά κόπρανα που μοιάζουν σαν κατσίκας. Άτομα με δυσπεψία και με στομαχικούς και κοιλιακούς πόνους σαν κράμπες. Παρά την ευαισθησία τους, επιθυμούν στη διατροφή τους δυνατές γεύσεις και διεγερτικά όπως ο καφές. Λόγω της διέγερσης του νευρικού συστήματος, τα άτομα αυτά είναι συνήθως ευερέθιστα και υποφέρουν από αϋπνίες, με χαρακτηριστική έγερση 3-4 ώρες αφού τους πάρει ο ύπνος.

Colocynthis

Colocynthis

Σε ασθενείς που προεξάρχει το κοιλιακό άλγος. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που τους αναγκάζει να διπλώνονται για να πιέζουν την κοιλιά. Οι πόνοι προκαλούνται συχνά από συναισθηματική αναστάτωση, όπως θυμό, που δεν έχει εκφραστεί.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα φαρμάκων για την προσέγγιση της ομοιοπαθητικής σε αυτή τη νόσο. Η επιλογή πρέπει να γίνει από ένα ευρύτερο φάσμα φαρμάκων και αυτή η επιλογή πολλές φορές είναι δύσκολη.

Στην ομοιοπαθητική επιλέγουμε ένα μόνο φάρμακο κάθε φορά και πρέπει να είναι αυτό που ταιριάζει στον συγκεκριμένο ασθενή. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό, το οποίο θα καλύψει και τη νοητική και συναισθηματική ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο θα βοηθήσει τελικά όχι μόνο στα τοπικά συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας, αλλά θα δράσει σε όλο τον οργανισμό βελτιώνοντας εν γένει το επίπεδο της υγείας του.

Ταπάκης Λευτέρης
Ο Ταπάκης Λευτέρης - Ομοιοπαθητικός ιατρός λέει:

“Η ομοιοπαθητική μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας!”

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. http://www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. http://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.