Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη - Έκτρωση
Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί επιθυμία κάθε γυναίκας και σε κάθε χρονική στιγμή. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια γυναίκα νιώθει ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η κύηση. Τότε, μπορεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο της και να προχωρήσει σε διακοπή της εγκυμοσύνης με έκτρωση. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τις επιλογές της, τις συνέπειες αλλά και τις πιθανές επιπλοκές.
Το σημαντικό είναι ότι η άμβλωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία αντισυλληπτική μέθοδος ούτε να υποκαταστήσει το προφυλακτικό και τα άλλα αντισυλληπτικά μέσα.
Η εκτρωτική μέθοδος που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ιατρών είναι η αναρρόφηση και η απόξεση στη συνέχεια. Υπάρχει και η δυνατότητα φαρμακευτικής έκτρωσης, με τη χρήση προσταγλανδίνης και μιφεπριστόνης. Όσο πιο προχωρημένη είναι μία εγκυμοσύνη τόσο πιο πιθανός είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας. Στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη η χρήση φαρμάκων για τη διακοπή της κύησης. Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία πόσων βδομάδων είναι, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη μέθοδος. Με τη χρήση εκτρωτικών φαρμάκων μπορεί να μην απομακρυνθεί όλος ο πλακούντας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και απόξεση για την ολική αφαίρεσή του.
Η χειρουργική μέθοδος διακοπής κύησης χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Απαιτείται αναισθησία και πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό. Η διαδικασία έχει ως εξής: Με τη χρήση ειδικού εργαλείου διαστέλλεται ο τράχηλος και εισάγεται αναρροφητήρας στη μήτρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί απόξεση του ενδομητρίου, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα.
Μετά την επέμβαση συνήθως δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για λίγες ημέρες. Απαιτείται ιατρική παρακολούθηση για ένα διάστημα και σε περίπτωση που η ασθενής νιώσει πόνο, έντονη αιμορραγία ή πυρετό πρέπει να ενημερώσει άμεσα το γυναικολόγο της.