Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος; Μάθε τα πάντα για εξετάσεις, τοκετό και θηλασμό

Δεληβελιώτου - Τούτουζα Αικατερίνη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018
Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη - Έκτρωση

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί επιθυμία κάθε γυναίκας και σε κάθε χρονική στιγμή. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια γυναίκα νιώθει ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η κύηση. Τότε, μπορεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο της και να προχωρήσει σε διακοπή της εγκυμοσύνης με έκτρωση. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τις επιλογές της, τις συνέπειες αλλά και τις πιθανές επιπλοκές.

Το σημαντικό είναι ότι η άμβλωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία αντισυλληπτική μέθοδος ούτε να υποκαταστήσει το προφυλακτικό και τα άλλα αντισυλληπτικά μέσα.

Η εκτρωτική μέθοδος που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των ιατρών είναι η αναρρόφηση και η απόξεση στη συνέχεια. Υπάρχει και η δυνατότητα φαρμακευτικής έκτρωσης, με τη χρήση προσταγλανδίνης και μιφεπριστόνης. Όσο πιο προχωρημένη είναι μία εγκυμοσύνη τόσο πιο πιθανός είναι ο κίνδυνος αιμορραγίας. Στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη η χρήση φαρμάκων για τη διακοπή της κύησης. Σε κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία πόσων βδομάδων είναι, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη μέθοδος. Με τη χρήση εκτρωτικών φαρμάκων μπορεί να μην απομακρυνθεί όλος ο πλακούντας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και απόξεση για την ολική αφαίρεσή του.

Η χειρουργική μέθοδος διακοπής κύησης χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Απαιτείται αναισθησία και πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό. Η διαδικασία έχει ως εξής: Με τη χρήση ειδικού εργαλείου διαστέλλεται ο τράχηλος και εισάγεται αναρροφητήρας στη μήτρα. Στη συνέχεια, ακολουθεί απόξεση του ενδομητρίου, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα.

Μετά την επέμβαση συνήθως δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή για λίγες ημέρες. Απαιτείται ιατρική παρακολούθηση για ένα διάστημα και σε περίπτωση που η ασθενής νιώσει πόνο, έντονη αιμορραγία ή πυρετό πρέπει να ενημερώσει άμεσα το γυναικολόγο της.

Επιπλοκές έκτρωσης

Οι επιπλοκές που μπορεί να συμβούν είναι αρκετά σοβαρές. Αυτές που αναφέρονται είναι η έντονη αιμορραγία, η διάτρηση της μήτρας, η επιμόλυνση του ενδομητρίου και το σύνδρομο Asherman- πρόκληση συμφύσεων στη μήτρα. Οι επιπλοκές αυτές είναι δυνατό να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επόμενης κύησης.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στην επιλογή ιατρού, διότι η εμπειρία του στην εν λόγω ιατρική πράξη είναι αυτή που θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες διάτρησης και άλλων επιπλοκών.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 "

2. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)

3. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. 'Williams obstetrics'. New York: McGraw-Hill Medical, 2010

4. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. "Progress in obstetrics and gynaecology", Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008

5. Jonathan S.Berek, 'Novak's Gynecology', 13th edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.