• Σχιζοφρένεια
  • Υποβλήθηκε 29/12/2022

Καλησπερα, ο γιος μου ειναι 9 ετων. Σημερα για πρωτη φορα μου ανεφερε οτι βλεπει και νιωθει ανθρωπους που δεν υπαρχουν. Γενικα ειναι ενα παιδι κοινωνικο, υπερευαισθητο και γενικα με καλεςαποδοσεις σ οτι δραστηριοτητες κανει (εντος και εκτοςσχολειου). Εχει ομως θεμα με οργανωμενο λογο και σκεψη. Θα πρεπει να ανησυχησω?

26 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα σας,

    Εφόσον διακρίνετε συμπεριφορές που σας έχουν ανησυχήσει και θορυβήσει, η καλύτερη επιλογή, δεδομένης και της ηλικίας του παιδιού, είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχίατρο.

    Με μια συζήτηση με τους γονείς αλλά και το ίδιο το παιδί, ενδεχομένως και με την βοήθεια κάποιων διαγνωστικών εργαλείων (τεστ), να μπορέσετε να βρείτε την αιτία των παραπάνω.

    Τζο Γρηγοριάδου,
    Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Msc (τροποποιήθηκε) (τροποποιήθηκε)

    Creating Narratives

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Εξάρχεια

  • Αν ανησυχείτε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιο ψυχολόγο εσείς κυρίως όχι το παιδί σας, ώστε να συζητήσετε τις ανησυχίες σας και τον τρόπο διαχείρισής τους. Είναι πολύ λίγα αυτά που μου λέτε για να σας πω αν χρειάζεται κι ο γιος σας κάποιον ειδικό. Είναι όμως και πολύ μικρός και πολλές φορές σε τέτοιες ηλικίες, μπορεί να αντπύσεται και η φαντασία, τα σενάρια φανταστικά ή πραγματικά.

    Κωνσταντίνου Υβόνη (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος

    Λεμεσός

  • Δε θα βοηθήσει η ανησυχία, σίγουρα όμως θα ήταν καλό να εκτιμήσει το παιδί ένας παιδοψυχίατρος.

    Restart Coaching & Psycological Solutions

    Ψυχολόγος

    Αγία Παρασκευή

  • Κάποιες φορές τα παιδιά εφευρίσκουν ως παρέα κάποιο φανταστικό φίλο ή φίλη με τους οποίους συνομιλούν, στις μοναχικές τους ώρες ή σε φάσεις που το παιδί νιώθει ψυχολογικά πιεσμένο ή έχει άγχος. Αυτό το οποίο περιγράφετε βέβαια είναι λίγο διαφορετικό. Εξαρτάται σε ποια φάση και κάτω από ποιες συνθήκες, σας είπε το παιδί σας ότι βλέπει και νιώθει ανθρώπους που δεν υπάρχουν. Αναφέρετε παράλληλα ότι το παιδί έχει θέμα με τον οργανωμένο λόγο και την σκέψη. Έχετε διερευνήσει το σχετικό θέμα; Σε κάθε περίπτωση με όλα αυτά που περιγράφετε και προκειμένου να προλάβετε οτιδήποτε κατά την φάση της έναρξη του, αλλά και να αποκατασταθεί η οποιαδήποτε διατ... Διάβασε περισσότερα

    Νέστορος Ιωάννης MD, FRCP(C), PhD Neurophysiology (McGill), IAPCP, LFIBA, LFABI & Συνεργάτες

    Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Πραγματογνώμων

    Σύνταγμα

  • Καλησπέρα και καλή χρονιά, χρειάζεται ναι. Σε όποια περίπτωση, είναι προτιμότερο να υπερεκτιμήσουμε μια κατάσταση από το να την υποτιμήσουμε. Θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε παιδοψυχίατρο, ο οποίος θα σας κατευθύνει καταλλήλως.

    Με εκτίμηση,
    Ξένια Φουρτούνα.

    Φουρτούνα Ξένια

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Δάφνη

  • Καλησπέρα, όταν ένα μικρό παιδί μας αναφέρει ότι έχει παραισθήσεις/ψευδαισθήσεις καλό είναι να το διερευνήσουμε. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό προκειμένου να αξιολογηθεί και να διαπιστωθεί αν νοσεί για να μπορέσει στη συνέχεια να λάβει την υποστήριξη και την βοήθεια που χρειάζεται. Το ότι είναι ένα κοινωνικό και με καλές αποδόσεις παιδί είναι θετικό και σημαντικό όμως χρειάζεται να αποκλείσουμε τη πιθανότητα νοσηρότητας.

    Παναγιωτακοπούλου Ελένη & Συνεργάτες

    Ψυχολόγος

    Νέα Σμύρνη

  • Κοιτάξτε , σίγουρα θα πρέπει να δει το παιδί κάποιος ειδικός παιδοψυχίατρος ώστε να έχετε μια έμπειρη γνωμάτευση , ως τόσο μπορεί το παιδί να έχει απλά ανεπτυγμένη φαντασία που δεν είναι απαραίτητα κακό έως ένα σημείο ή να είναι χαρισματικό έχοντας την 6 αίσθηση 😊

    Χειλά Ευδοξία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Προσωπικής Ανάπτυξης - Υπνοθεραπεύτρια

    Χανιά

  • Καλησπέρα σας. Θα σας πρότεινα να επικοινωνήσετε με παιδοψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο για να γίνει μια αξιολόγηση του παιδιού, και να μιλήσετε κι εσείς για τις ανησυχίες σας. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω μηνυμάτων.

    Πετρόπουλος Ελευθέριος

    Ψυχολόγος

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα σας, θ προτείναμε αρχικά να γίνει μι αξιολόγηση από έναν παιδοψυχίατρο .

    Κέντρο Ψυχοθεραπείας in-between

    Ψυχολόγος

    Πανόρμου

  • Καλησπέρα σας. Εφόσον ως γονιός παρατηρείτε κάποιες συμπεριφορές που θα χαρακτηριζόντουσαν "ασυνήθιστες", θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν παιδοψυχολόγο ώστε να κάνει μια αξιολόγηση στο παιδί σας. Έτσι, θα μπορέσετε να συζητήσετε περαιτέρω τους προβληματισμούς σας και να οργανώσετε μαζί ένα σχέδιο για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του και τους γύρω του.

    Δόνου Αρετή

    Ψυχολόγος

    Περιστέρι

  • Επειδή τα παιδιά σ’αυτή την ηλικία έχουν πολύ έντονη φαντασία καλό θα ήταν να το πάτε σε έναν ειδικό ώστε να εξακριβώσετε αν πρόκειται περί φαντασίες υπάρχει και κάτι άλλο. Με εκτίμηση Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσια

    Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσία (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος

    Λαύριο

  • Καλησπέρα σας. Δεν ειναι απαραίτητα ανησυχητικό, ωστόσο είναι κάτι που θα σας πρότεινα να το παρακολουθείτε. Αν συνεχιστεί πάνω από μήνα ή αν η καθημερινή του λειτουργικότητα αρχίζει να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο. Παραθέτετε διάφορα χαρακτηριστικά του παιδιού τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά και προστατευτικά απέναντι σε μία ψυχική νόσο. Επίσης ενισχυτικά λειτουργούν το χιούμορ και οι ακαδημαϊκές επιδόσεις. Πώς κειμένεται στις δεξιότητητες αυτές; Δυστυχώς δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "θέμα με οργανωμένο λόγο και σκέψη". Εννοείτε ότι έχει χαμηλή... Διάβασε περισσότερα

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Βούλα

  • Γεια σας. Αρχικά θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε έναν παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο.

    Νόησις - Τσορμπατζούδη Αναστασία

    Ψυχολόγος

    Αλεξανδρούπολη

  • Μπορεί να έχει επηρεαστεί από κάποια ταινία? Μπορεί να αναφέρεται σε φανταστικούς φίλους που έχουν τα παιδιά και κάνουν εσωτερικούς διαλόγους? χωρίς ανησυχία μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχίατρο, ο οποίος θα εξετάσει κλινικά το παιδί.

    Μουστάκα Άννα

    Ψυχολόγος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Η ανησυχία είναι είδος φόβου. Μπορούμε να "επιλέξουμε" να φοβηθούμε; Αν ρωτάτε αυτήν την ερώτηση, ήδη φοβάστε τι σημαίνει αυτό. Ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίζουμε το φόβο μας είναι να μαθαίνουμε περισσότερα για αυτό που φοβόμαστε. Θα πρότεινα λοιπόν να επικοινωνήσετε περισσότερο, να μάθετε περισσότερα και να απευθυνθήτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για τον δικό σας φόβο, και για να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την ιδιαιτερότητα του παιδιού σας, υπεύθυνα.

    Κύμα Ζωής

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Παλαιό Φάληρο

  • Καληςπερα σας,

    Καλο θα ήταν να κάνετε μια επίσκεψη σε ένα παιδοψυχίατρο ο οποίος θα μπορεί μα αξιολογήσει βλέποντας το παιδί εαν οι ψευδαισθήσεις έχουν κάποιο ψυχοπαθολογικό αίτιο ή αφορά το εξελικτικό στάδιο που βρίσκεται σε σχεςη με το φανταστικο.

    Καράμπελα Ηλιάνα (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Βριλήσσια

  • Θα πρέπει να εξετασθεί από ειδικό παιδοψυχίατρο, θα σας πει εκείνος αν χρειάζεται κάτι να κάνετε.

    Θελερίτης Χρήστος

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Ευαγγελισμός

  • καλο θα ηταν να επισκεφθειτε εναν παιδοψυχιατρο ναι

    Δημητρίου Τατιάνα

    Νευροεπιστήμων

    Χαλάνδρι

  • Γειά σας!
    Συμβαίνει σε ευφυή και ευαίσθητα παιδιά να έχουν "φανταστικούς φίλους"!
    Επειδή όμως δεν γίνεται να κάνουμε διαγνώσεις εξ'αποστάσεως ... και επειδή υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως πχ το οτι"είναι υπερευαισθητο" , "Εχει θεμα με οργανωμενο λογο και σκεψη", (δηλαδή;;;)
    Η περίπτωση του γιου σας θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος απο ψυχολόγο και παιδοψυχίατρο!

    Παπαθανασίου Δημήτριος

    Ψυχολόγος

    Αιγάλεω

  • Καλησπέρα σας,

    Οχι δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Καλό θα ήταν όμως να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο να του κάνει μια διάγνωση και μετά να τον παρακολουθεί κάθε τόσο εκείνος η κάποιος ψυχολόγος.

    Μπορούμε να κανονίσουμε μια συνέδρια μαζί για να δούμε πως θα μπορούσα να βοηθήσω.

    Με εκτίμηση,
    Ψωμαδακης Γιάννης

    Ψωμαδάκης Γιάννης

    Ψυχολόγος

    Κολωνάκι

  • Καλησπέρα, μια εξέταση από έναν ειδικό ίσως σας βοηθήσει στην κατανόηση της συναισθηματικής- ψυχικής κατάστασης του παιδίου σας ώστε εάν χρειαστεί να γίνει άμεση έγκαιρη παρέμβαση με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του μπορεί οι συγκεκριμένες σκέψεις να προμηνύουν κάποια ψυχική διαταραχή ή απλά να είναι προιόντα φαντασίας του παιδιού σας!

    Λιοντήρη Αφροδίτη - Φωτεινή

    Ψυχολόγος - Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Καλησπερα σας. Θα είναι καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ώστε να σας πει υπεύθυνα, αφού τον εξετάσει, τί είναι αυτά που βλέπει και επίσης γιατί δεν έχει οργανωμένο λόγο και σκέψη.

    Παπαθανασοπούλου Έλενα

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χολαργός

  • καλησπέρα, δεν χρειάζεται ανησυχία αλλά καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο και να το αναφέρετε.

    Συνετός Διονύσιος

    Ψυχολόγος

    Χαλάνδρι

  • Αναζητήστε ψυχαναλυτή ή παιδοψυχίατρο, όσο πιο έγκαιρα τόσο το καλύτερο. Αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου ώστε να σας παραπέμψω σε κάποιον, θα βρείτε τα τηλέφωνά μου στο διαδίκτυο,
    Με τους χαιρετισμούς μου,
    Αθηνά Βαμβακά, Κλινικός ψυχολόγος

    Βαμβακά Αθηνά

    Κλινική Ψυχολόγος

    Βόλος

  • Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά!

    Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, όχι όμως σοβαροί. Τα ψυχωσικά συμπτώματα συμβαίνουν στα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν στρες και δεν είναι κατ'ανάγκη προβλήματα κάποιας διαταραχής, ΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ να είναι ενδείξεις. Η άποψη μου είναι ότι χρειάζεται παρακολούθηση από ειδικό ψυχικής υγείας για να γίνει μια σωστή αξιολόγηση. Υπάρχουν 2 μέθοδοι παρακολούθησης:

    1. Άμεση παρακολούθηση του παιδιού από ειδικό ψυχικής υγείας,
    2. Έμμεση παρακολούθηση του παιδιού από ειδικό ψυχικής υγείας μέσω των γονέων και μόνο αν υπάρχει ανάγκη να γίνει πιο άμεση η παρακολούθηση.

    Οι δύο προσεγγύσεις έχουν τα θετ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Παναγή Σωκράτης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Λάρνακα

  • Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,
    Με τα δεδομένα που μας δίνετε δυστυχώς δεν μπορούμε να σας δώσουμε να σαφής απάντηση πάνω στο ερώτημα σας. Για να μπορέσετε να δείτε αν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια οι πλέον κατάλληλοι για να απαντήσουν στο ερώτημα σας είναι οι παιδοψυχολόγοι. Προτείνουμε να κλείσετε μια συνεδρία με παιδοψυχολόγο για να μπορέσει να σας κατευθύνει και να σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις πάνω στο ερώτημα.
    Παραμένουμε στην διάθεση σας για ο,τι χρειαστείτε,
    Με εκτίμηση,
    Ομάδα Mind Esti

    Μind Esti

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χαριλάου

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime