Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χοληστερίνη

Μάθε τα πάντα για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Ζησιμόπουλο Κωνσταντίνο
Παθολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ελέγχθηκε από τον Σακελλαρίου Θεόδωρο
Καρδιολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018

Θεραπεία και αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Η συνήθης αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα περιλαμβάνει δίαιτα με ειδικό πρόγραμμα διατροφής, σωματική άσκηση και ειδική φαρμακευτική αγωγή. Σε αρχικό στάδιο, ο ασθενής ξεκινά τη θεραπεία με υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές. Ωστόσο, αν παρά τις αλλαγές αυτές η χοληστερίνη παραμένει υψηλή, θα χρειαστεί η χορήγηση φαρμάκων.

Η επιλογή των φαρμάκων γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενή, το ιατρικό ιστορικό του, οι παρενέργειες και οι ατομικοί παράγοντες κινδύνου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

Στατίνες

Στατίνες

Οι στατίνες μπλοκάρουν την ουσία που χρειάζεται το συκώτι για να παράγει χοληστερίνη. Αυτό οδηγεί το συκώτι στο να αποβάλει τη χοληστερίνη από το αίμα.

Ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων

Ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων

Tο συκώτι χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη για να φτιάξει χολικά οξέα, ουσίες που είναι απαραίτητες για την πέψη. Τα φάρμακα αυτά περιορίζουν τη χοληστερίνη έμμεσα με την προσκόλλησή τους στα χολικά οξέα. Αυτό ωθεί το συκώτι στο να χρησιμοποιήσει την περίσσεια χοληστερίνη για να φτιάξει χολικά οξέα, μειώνοντας το επίπεδο της χοληστερίνης στο αίμα.

Φάρμακα για έλεγχο συχνότητας

Αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης

Το λεπτό έντερο απορροφά τη χοληστερόλη από τη διατροφή και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος. Το φάρμακο βοηθά στη μείωση αυτής της χοληστερόλης περιορίζοντας την απορρόφησή της χοληστερίνης που προέρχεται από τα τρόφιμα.

Ενέσιμες αγωγές

Ενέσιμες αγωγές

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων βοηθά το συκώτι να απορροφήσει περισσότερη κακή χοληστερόλη, που χαμηλώνει την ποσότητά της που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε άτομα που έχουν ιστορικό υψηλής χοληστερίνης λόγω κάποιας πάθησης και δεν μπορούν να λάβουν κάποια άλλη αγωγή.

Ο Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος Παθολόγος λέει:

“Το μεταβολικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται ολιστικά και όχι με ημίμετρα.”

Παρενέργειες φαρμάκων για την χοληστερίνη

Η ανεκτικότητα των φαρμάκων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι παρενέργειες που έχουν κατά καιρούς αναφερθεί είναι ο πόνος στους μύες ή στο στομάχι, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία και η διάρροια.

Θεραπεία χοληστερίνης στα παιδιά

Η αρχική αντιμετώπιση της χοληστερίνης σε παιδιά από 2 ετών και άνω βασίζεται στη διατροφή και την άσκηση. Τα παιδιά από 10 ετών και άνω μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συνδυαστικά και φαρμακευτική αγωγή, αν η χοληστερίνη τους είναι πολύ υψηλή. Οι υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση για να βελτιωθεί το επίπεδό της. Θα χρειαστεί το παιδί να χάσει βάρος, να τρώει υγιεινά και να αυξήσει το χρόνο σωματικής άσκησης. Αν ένας έφηβος καπνίζει, θα πρέπει να διακόψει το κάπνισμα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Med Princ Pract. 2014;23(2):99-11doi: 10.1159/000356856. Epub 2013 Dec 1“Cholesterol: the good, the bad, and the ugly - therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia”.

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24334831

3. Jefferson Baer, MD, MPH. “AACE and EAS Lipid Guidelines”. Aug 11, 2017

4. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of DyslipidaemiasEuropean Heart Journal, Volume 37, Issue 39, 14 October 2016, Pages 2999–3058,, https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/39/2999/2414995

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει