Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χοληστερίνη

Μάθε τα πάντα για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Ζησιμόπουλο Κωνσταντίνο
Παθολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ελέγχθηκε από τον Σακελλαρίου Θεόδωρο
Καρδιολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τη χοληστερίνη

φάω προηγούμενο βράδυ εξετάσεις

Τι να φάω το προηγούμενο βράδυ για να κάνω αύριο τις εξετάσεις;

Συνιστάται η λήψη γεύματος χωρίς πολλά λιπαρά, τουλάχιστον 10 – 12 ώρες πριν την αιμοληψία. Οποιαδήποτε στερητική δίαιτα προκειμένου να επηρεαστούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν έχει νόημα.

φάρμακο χοληστερίνη σταματήσω

Το φάρμακο για τη χοληστερίνη πότε θα το σταματήσω;

Η υψηλή χοληστερίνη στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά στο μεταβολικό σύνδρομο. Σκοπός της θεραπείας είναι η ρύθμιση του μεταβολικού προφίλ. Διακοπή της θεραπείας συνιστάται σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συνιστάται διαρκής λήψη της θεραπείας με τιτλοποίηση της δόσης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, τα οποία οδηγούν σε εξασφάλιση του θεραπευτικού στόχου.

παρενέργειες φάρμακο χοληστερίνη

Τι παρενέργειες έχει το φάρμακο για τη χοληστερίνη;

Οι συνήθεις παρενέργειες αφορούν σε μυϊκούς πόνους, γαστρεντερικές διαταραχές και διαταραχή της ηπατικής βιοχημείας.

ώρες άσκησης υπερλιπιδαιμία

Απαιτούνται πολλές ώρες άσκησης για να μειώσω τον κίνδυνο υπερλιπιδαιμίας;

Σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου απαιτείται ήπια άσκηση (ισοδύναμη με γρήγορο βάδισμα) για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα.

δίαιτα υψηλή χοληστερίνη

Ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθούν άτομα με υψηλή χοληστερίνη;

Η δίαιτα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Συνιστάται η μείωση στην κατανάλωση λιπαρών (όπως το ζωικό λίπος, οι βαριές πλούσιες σε λίπη σάλτσες, η κρέμα γάλακτος, τα τηγανητά και τα γλυκά). Σημαντική είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων της διατροφής με μονοακόρεστα, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται αν η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή είναι τροφές όπως το ελαιόλαδο, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το ταχίνι κ.ά.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, κύρια πηγή των οποίων είναι τα ψάρια και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, έχει βρεθεί ότι έχουν ευνοϊκή επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ. Τέλος, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, όσπρια και λαχανικά έχουν αδιαμφισβήτητο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερίνης. Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, ουσιαστικά συνοψίζει όλα τα παραπάνω διαιτητικά χαρακτηριστικά.

μειώση χοληστερίνη φάρμακα

Σε ποια τιμή πρέπει να μειώσω τη χοληστερίνη μου με τα φάρμακα που λαμβάνω;

Ο στόχος των επιθυμητών επιπέδων χοληστερίνης έχει άμεση συσχέτιση με το συνολικό επίπεδο καρδιαγγειακής υγείας του καθενός. Επομένως, όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου (στεφανιαία νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κτλ.) υπάρχουν, τόσο χαμηλότερος είναι ο επιθυμητός στόχος για τις τιμές της χοληστερόλης.

νηστεία πριν την εξέταση

Απαιτείται νηστεία πριν την εξέταση για χοληστερίνη;

Αν και η ολική χοληστερίνη και η HDL μπορούν να υπολογιστούν με σχετική ακρίβεια και χωρίς νηστεία, προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα LDL και τριγλυκεριδίων απαιτείται νηστεία για περίπου 12 ώρες (ολονύκτια νηστεία).

συμπτώματα

Υπάρχουν συμπτώματα;

Δυστυχώς, η υπερχοληστερολαιμία είναι σιωπηρή νόσος. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές, οι κυριότερες των οποίων είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Med Princ Pract. 2014;23(2):99-11doi: 10.1159/000356856. Epub 2013 Dec 1“Cholesterol: the good, the bad, and the ugly - therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia”.

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24334831

3. Jefferson Baer, MD, MPH. “AACE and EAS Lipid Guidelines”. Aug 11, 2017

4. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of DyslipidaemiasEuropean Heart Journal, Volume 37, Issue 39, 14 October 2016, Pages 2999–3058,, https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/39/2999/2414995

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει