ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αιμορροΐδες

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά

Αρχοντοβασίλης Φώτης
Γενικός Χειρουργός
04 Ιανουαρίου 2018
Δρ. Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα & Συνεργάτες
Ελέγχθηκε από την Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
04 Ιανουαρίου 2018

Θεραπεία αιμορροΐδων

Αν το πρόβλημα δεν είναι έντονο και δεν σου προκαλεί ενόχληση (αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού), ο γιατρός μπορεί να προτείνει απλώς την εφαρμογή κρεμών, αλοιφών και επιθεμάτων. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως κορτιζόνη και λιδοκαϊνη, που μπορούν προσωρινά να σε ανακουφίσουν από τον πόνο ή τη φαγούρα. Μη χρησιμοποιήσεις κρέμες στεροειδούς δράσης για περισσότερο από μία βδομάδα, εκτός κι αν σου το έχει συστήσει ο γιατρός σου.

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι

Όταν η αιμορροϊδοπάθεια είναι πλέον 2ου ή μεγαλύτερου βαθμού, τότε η συντηρητική αγωγή δεν προσφέρει οριστική λύση και απαιτείται κάποια χειρουργική-επεμβατική πράξη.

Θρομβεκτομή

Θρομβεκτομή εξωτερικών αιμορροΐδων

Αν σχηματιστεί κάποιος επώδυνος θρόμβος αίματος στην εξωτερική αιμορροΐδα, ο χειρουργός μπορεί να την αφαιρέσει με μια πολύ μικρή τομή, επιφέροντας άμεση ανακούφιση. Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι πολύ αποτελεσματική αν γίνει μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή που σχηματίστηκε ο θρόμβος.

Αν η αιμορραγία επιμένει ή οι αιμορροΐδες είναι επώδυνες και μέχρι 4ου βαθμού, ο χειρουργός θα συστήσει κάποια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Από τις περίπου 12 καταγεγραμμένες μεθόδους, που κατά διαστήματα έχουν περιγραφεί ως ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδικής νόσου, αυτές που έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και μικρό ποσοστό υποτροπής είναι:

Αιμορροϊδοπηξία με υπερήχους

Αιμορροϊδοπηξία με υπερήχους (HAL - THD)

Με τη βοήθεια ενός εργαλείου εντοπίζονται οι κλάδοι της αιμορροϊδικής αρτηρίας, που αιματώνουν τους αιμορροϊδικούς όζους (σχηματισμοί των αιμορροΐδων). Στη συνέχεια, απολινώνονται με ράμματα και μειώνεται η εσωτερική πίεση. Το σημείο εφαρμογής της είναι πάνω από το όριο του πρωκτού, όπου δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις, άρα ούτε πόνος.

Αιμορροϊδοπηξία με laser

Αιμορροϊδοπηξία με laser (LHP)

Ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων με τη χρήση διοδικού laser. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία, δεν γίνονται τομές και είναι μειωμένος ο κίνδυνος μετεγχειρητικού πόνου και στενώσεων. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια μέρα, μέσα σε 2-3 ώρες.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Αν δεν είναι αποτελεσματικές οι άλλες μέθοδοι ή η αιμορροϊδοπάθεια είναι χρόνια και μεγάλου βαθμού, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση με πιο κλασικές μεθόδους.

Αιμορροϊδεκτομή

Αιμορροϊδεκτομή

Γίνεται συνήθως σε αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού. Αφορά σε ασθενείς που υποφέρουν πολλά χρόνια από τη νόσο, με μεγάλες αιμορροΐδες που εξέχουν, που αιμορραγούν συχνά και θρομβώνονται εύκολα λόγω κακής κυκλοφορίας.

Με αυτή τη διαδικασία ο γιατρός αφαιρεί τους αιμορροϊδικούς ιστούς που προκαλούν αιμορραγία. Μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές αφαίρεσης, ανάλογα κυρίως με την ενεργειακή πηγή που χρησιμοποιεί ο χειρουργός για την εκτομή (ηλεκτροδιαθερμία, ψαλίδι υπερήχων, ψαλίδι Argon plasma, ραδιοσυχνότητες ή απλά ψαλίδι και νυστέρι). Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη ή γενική αναισθησία. Είναι η πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη μέθοδος για να αντιμετωπιστούν πιο σοβαρά περιστατικά ή υποτροπές. Μπορεί να προκαλέσει πόνο μετεγχειρητικά, ωστόσο με τη φαρμακευτική αγωγή που θα σου συστήσει ο ιατρός σου θα επανέλθεις άμεσα στις καθημερινές σου ασχολίες.

Αιμορροϊδεκτομή Longo

Αιμορροϊδεκτομή με τη μέθοδο Longo

Με αυτή τη διαδικασία μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον αιμορροϊδικό ιστό. Χρησιμοποιείται συνήθως για τις εσωτερικές αιμορροΐδες, που δημιουργούν και μια μικρού βαθμού πρόπτωση. Με τη μέθοδο αυτή εισάγεται ένα μηχάνημα (κυκλικός αναστομωτήρας) στον πρωκτό, με τη βοήθεια του οποίου αφαιρείται ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού, ενώ ταυτόχρονα τα κομμένα τμήματα επανασυρράπτονται με clips. Πρόκειται για μια επεμβατική χειρουργική τεχνική, που σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Έχει σαφώς μικρότερη μετεγχειρητική αποθεραπεία και μπορείς να επιστρέψεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες σχεδόν άμεσα. Συγκριτικά με την αιμορροϊδεκτομή, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος υποτροπής. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία, πόνο, κατακράτηση ούρων και σπανίως, σήψη.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Μπορείς και μόνος σου να ανακουφιστείς από τον ήπιο πόνο, το πρήξιμο και τη φλεγμονή των αιμορροΐδων με κάποιες γρήγορες λύσεις, μέχρι να απευθυνθείς σε ένα γιατρό για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά.

  • Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Εφάρμοσε τοπική αγωγή. Μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο μία αλοιφή για τις αιμορροΐδες και να την εφαρμόσεις τοπικά για λίγες μόνο ημέρες.
  • Κάνε μπάνιο καθημερινά και διατήρησε την περιοχή καθαρή. Δώσε έμφαση στο πάσχον σημείο και χρησιμοποίησε χλιαρό νερό. Προσπάθησε να αποφεύγεις τα ισχυρά αντισηπτικά και τα αρωματικά μαντηλάκια καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή.
  • Απόφυγε να σκουπίζεσαι με χαρτί υγείας. Προτίμησε να πλένεσαι ή να χρησιμοποιείς ειδικά υγρά μαντηλάκια.
  • Εφάρμοσε κρύα επιθέματα για να ανακουφιστείς από τον πόνο.
  • Αν επιμένει, πάρε ήπια αναλγητικά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάσαι ότι αυτά είναι προσωρινά μέτρα ανακούφισης, για 24-48 ώρες, μέχρι να πας στο γιατρό και να λάβεις τη διάγνωση και την αγωγή που πρέπει.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Lorenzo-Rivero, S (August 2009). "Hemorrhoids: diagnosis and current management". Am Surg. 75 (8): 635–42.

2. Beck, David E. (2011). The ASCRS textbook of colon and rectal surgery (2nd ed.). New York: Springer. p. 175. ISBN 978-1-4419-1581-8.

3. Sun, Z; Migaly, J (March 2016). "Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management". Clinics in colon and rectal surgery. 29 (1): 22–29.

4. 4. Rivadeneira, DE; Steele, SR; Ternent, C; Chalasani, S; Buie, WD; Rafferty, JL; Standards Practice Task Force of The American Society of Colon and Rectal Surgeons(September 2011). "Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010)". Diseases of the Colon and Rectum. 54 (9): 1059–64.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.