ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αιμορροΐδες

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να τις αντιμετωπίσεις οριστικά

Αρχοντοβασίλης Φώτης
Γενικός Χειρουργός
04 Ιανουαρίου 2018
Δρ. Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα & Συνεργάτες
Ελέγχθηκε από την Λαμπρινού Χριστίνα-Πωλίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
04 Ιανουαρίου 2018

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Οι αιμορροΐδες υποχωρούν αν εφαρμόσεις σπιτικές πρακτικές όπως κρασί ή σόδα στην πάσχουσα περιοχή.

Η αλήθεια

Όσο αστείο κι αν φαίνεται από τους περισσότερους, υπάρχουν πολλοί που ακόμη και σήμερα εφαρμόζουν τέτοιες «πρακτικές» στο σπίτι τους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη θεραπεία των αιμορροΐδων, παρά μόνο ίσως με ένα κάποιο αίσθημα δρόσου ή ανακούφισης παροδικά. Η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας στο πρώτο στάδιο γίνεται με τοπικά και συστηματικά μέτρα και φαρμακευτική αγωγή, που θα υποδείξει ο ιατρός. Στα επόμενα στάδια της νόσου, μόνο ο εξειδικευμένος χειρουργός ορθού-πρωκτού μπορεί να δώσει την οριστική λύση.

Μύθος #2

Το πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις αιμορροΐδες.

Η αλήθεια

Το πρωκτικό σεξ δεν αποτελεί αιτία εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας. Η αλήθεια είναι ότι κάποιος που υποφέρει από αιμορροϊδική νόσο, με την πρωκτική επαφή μπορεί να την επιδεινώσει, αλλά δεν υπάρχει μελέτη που να παρέχει επαρκείς αποδείξεις ότι την προκαλεί.

Μύθος #3

Οι αιμορροΐδες δεν θεραπεύονται οριστικά.

Η αλήθεια

Οι αιμορροΐδοπάθεια είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις, επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και έχει μεγάλη ποικιλία στη συμπτωματολογία, τους βαθμούς και τις εκδηλώσεις τις. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Οι θεραπευτικές επιλογές, είτε αυτές γίνονται στο σπίτι, στο ιατρείο ή στο χειρουργείο, αν καθοδηγούνται και εκτελούνται από έναν εξειδικευμένο χειρουργό ορθού-πρωκτού, έχουν σαν αποτέλεσμα την οριστική θεραπεία.

Με τις νεότερες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (LHP, HAL, THD) οι αιμορροΐδες μπορεί να σταματήσουν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, μια για πάντα. Αυτό όμως εξαρτάται εκτός από το χειρουργό και σε μεγάλο βαθμό και από τον ίδιο τον ασθενή, αν ακολουθήσει μετεγχειρητικά και δια βίου τις οδηγίες που θα του δοθούν για καλή λειτουργία του εντέρου, άσκηση, σωστό τρόπο αφόδευσης και τοπικής υγιεινής.

Μύθος #4

Τα καυτερά φαγητά προκαλούν προβλήματα στις αιμορροΐδες.

Η αλήθεια

Τα πικάντικα φαγητά, με πολλά μπαχαρικά, πιπέρι ή καυτερά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα γενικά. Δεν αποτελούν όμως αίτιο δημιουργίας αιμορροϊδοπάθειας (όπως π.χ. η χρόνια δυσκοιλιότητα), διότι δεν επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία της περιοχής του ορθού και του πρωκτού. Αυτό όμως για το οποίο μπορεί να ενοχοποιηθούν είναι η πρόκληση ερεθισμού και κνησμού στην περιοχή του πρωκτού (βλεννογονικός ερεθισμός ορθοπρωκτικής χώρας), ενώ όχι σπάνια προκαλούν και δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων.

Μύθος #5

Η αιμορροϊδοπάθεια σχετίζεται με τον καρκίνο του πρωκτού.

Η αλήθεια

Ο καρκίνος του πρωκτού δε σχετίζεται με την αιμορροϊδοπάθεια. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, οι αιμορροΐδες δε μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού ή του ορθού.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Lorenzo-Rivero, S (August 2009). "Hemorrhoids: diagnosis and current management". Am Surg. 75 (8): 635–42.

2. Beck, David E. (2011). The ASCRS textbook of colon and rectal surgery (2nd ed.). New York: Springer. p. 175. ISBN 978-1-4419-1581-8.

3. Sun, Z; Migaly, J (March 2016). "Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management". Clinics in colon and rectal surgery. 29 (1): 22–29.

4. 4. Rivadeneira, DE; Steele, SR; Ternent, C; Chalasani, S; Buie, WD; Rafferty, JL; Standards Practice Task Force of The American Society of Colon and Rectal Surgeons(September 2011). "Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010)". Diseases of the Colon and Rectum. 54 (9): 1059–64.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.