THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Mesotherapy

Η πιο σύγχρονη θεραπεία ανανέωσης προσώπου, σώματος και μαλλιών

Kourakou Maria-Sofia

Written by Dermatologist - Venereologist Κουράκου Μαρία-Σοφία on 27 February 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι η μεσοθεραπεία

Μεσοθεραπεία προσώπου
Μεσοθεραπεία προσώπου

Η μεσοθεραπεία προσώπου είναι μία σύγχρονη θεραπεία πρόληψης και αντιμετώπισης της γήρανσης. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ενέσιμο (roller, microneedling) είτε μη ενέσιμο τρόπο. Η διαδικασία περιλαμβάνει έγχυση υαλουρονικού οξέος, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων στο σημείο ενδιαφέροντος. Στόχοι της μεσοθεραπείας προσώπου:

 • Ενυδάτωση
 • Λάμψη
 • Σύσφιξη
 • Αναζωογόνηση
 • Λείανση λεπτών ρυτίδων
 • Βελτίωση δυσχρωμιών
 • Παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
Μεσοθεραπεία σώματος
Μεσοθεραπεία σώματος

Η μεσοθεραπεία σώματος είναι κι αυτή μια σύγχρονη θεραπεία που στοχεύει στη μείωση του τοπικού πάχους, τη λιπόλυση και την εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Μέσω της ενέσιμης αυτής μεθόδου εγχέονται στο δέρμα συστατικά όπως η φωσφατιδυλοχολίνη, η καφεΐνη, η αγκινάρα, το υαλουρονικό οξύ και το δεοξυχολικό οξύ. Στόχοι της μεσοθεραπείας σώματος:

 • Μείωση τοπικού λίπους
 • Βελτίωση της υφής του δέρματος
 • Ορατή μείωση όψης φλοιού πορτοκαλιού (κυτταρίτιδας)
 • Επανασχεδιασμός περιγράμματος σιλουέτας
Μεσοθεραπεία μαλλιών
Μεσοθεραπεία μαλλιών

Η μεσοθεραπεία μαλλιών είναι η σύγχρονη και επαναστατική μέθοδος καταπολέμησης της τριχόπτωσης, της αλωπεκίας, της ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής και της αναδόμησης των μαλλιών. Ενδείκνυται σε περιστατικά αρχόμενης αραίωσης και αδύναμης τριχοφυΐας σε άνδρες, αλλά και σε γυναίκες. Αποτελεί επαναλαμβανόμενη ενέσιμη θεραπεία με ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Στόχοι μεσοθεραπείας μαλλιών:

 • Καταπολέμηση τριχόπτωσης
 • Αναδόμηση της αδύναμης τρίχας
 • Ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής
 • Μείωση πιτυρίδας
 • Προστασία από οξειδωτικούς παράγοντες

Με ποιες μεθόδους συνδυάζεται

Η μεσοθεραπεία σώματος συνιστάται να συνδυάζεται με σωστή διατροφή, αυξημένη κατανάλωση υγρών και τακτική σωματική άσκηση, ώστε να μεγιστοποιηθεί, αλλά και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Επίσης, για ακόμη πιο άμεσο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μπορεί να συνδυαστεί κατάλληλα και με κρυολιπόλυση, cavitation και ραδιοσυχνότητες.

Η μεσοθεραπεία προσώπου μπορεί να συνδυαστεί με fractional laser, βοτουλινική τοξίνη-botox, υαλουρονικό οξύ, νήματα προσώπου, μικροδερμοαπόξεση, peelings, ραδιοσυχνότητες.

Πλεονεκτήματα και σύγκριση με άλλες μεθόδους:

 • Ορατό αποτέλεσμα από την 1η κιόλας συνεδρία
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Άμεση υποχώρηση τοπικών αιματωμάτων ή ερυθημάτων
 • Ανώδυνη μέθοδος

Σύγκριση μεσοθεραπείας σώματος με άλλες μεθόδους λιπόλυσης και καταπολέμησης του τοπικού πάχους

ΜεσοθεραπείαΛιποαναρρόφησηΚρυολιπόλυση
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΟρατό από την 1η συνεδρίαΆμεση βελτίωση εικόναςΓρήγορο και μόνιμο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΜη επεμβατική και αναίμακτηΧειρουργείο με τοπική αναισθησίαΔεν απαιτεί χειρουργείο
ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣΜηδενικός χρόνοςΑρκετός χρόνοςΜηδενικός χρόνος

Κόστος

Το κόστος της μεσοθεραπείας ποικίλει και εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής, από την έκταση του προβλήματος και από τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

77€

From

131

doctors

Price range for all areas

Διάρκεια θεραπείας

Τα αποτελέσματά της είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Για μέγιστο και μόνιμο αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας προσώπου απαιτούνται 3-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 20-30 ημερών. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά από κάθε συνεδρία είναι άμεση, καθώς αποτελεί μια «lunch break therapy».

Για τη μεσοθεραπεία σώματος χρειάζονται περίπου 6-8 συνεδρίες κάθε 15 μέρες ανάλογα με το πρόβλημα της αντίστοιχης περιοχής. Ιδανικό είναι να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και άσκηση.

Για τη μεσοθεραπεία μαλλιών χρειάζονται περίπου 5-8 συνεδρίες σε διάστημα 6 μηνών για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα. Καλό είναι να συνδυάζεται με τοπικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής- βιταμίνες. Ωστόσο, ο αριθμός των συνεδριών διαφέρει σε κάθε περιστατικό και εξαρτάται από το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο καταλληλότερος γιατρός για την εφαρμογή της μεσοθεραπείας είναι ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος. Για να επιλέξεις τον καλύτερο για εσένα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Είναι σημαντικό να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και να νιώθεις ότι είσαι σε καλά χέρια!

Μπορείς να λάβεις υπόψιν σου και τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό που θέλεις πριν από εσένα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

3 μυστικά ομορφιάς και ευεξίας μετά τη μεσοθεραπεία

Άσκηση και ευεξία

Άσκηση και ευεξία

Η συστηματική γυμναστική θα βοηθήσει το σώμα σου να διατηρήσει το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας, αλλά και να το ολοκληρώσει.

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και υγεία

Οι τροφές που επιλέγεις να καταναλώσεις επηρεάζουν και την εξωτερική σου εικόνα εκτός από την εσωτερική υγεία σου. Όσο πιο ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι η διατροφή σου τόσο πιο εύκολο θα είναι να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος και να είναι διαρκές το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας.

Συνδυαστικές θεραπείες

Αν θέλεις να πετύχεις ακόμα καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα συνδύασε τη μεσοθεραπεία με άλλες θεραπείες ανανέωσης και αντιγήρανσης. Συνδύασε τη μεσοθεραπεία σώματος με το cavitation/υπέρηχοι (μη επεμβατική μέθοδος λιπογλυπτικής σώματος), την κρυολιπόλυση (λιποδιάλυση και αφαίρεση τοπικού λίπους) ή τις rf/ραδιοσυχνότητες (σύσφιξη σώματος).

Μύθοι και αλήθειες για τη μεσοθεραπεία

Μύθος #1

Η μεσοθεραπεία δεν πρέπει να γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αλήθεια

Η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Απλώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμη πιο αναγκαία η προσεκτική τήρηση της εφαρμογής της αντηλιακής προστασίας.

Μύθος #2

Η μεσοθεραπεία είναι επώδυνη.

Η αλήθεια

Πριν τη διαδικασία της μεσοθεραπείας σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα, άρα ο πόνος είτε δεν υπάρχει είτε είναι πολύ λίγος και ανεκτός.

Μύθος #3

Αν κάνω μεσοθεραπεία δεν θα χρειαστεί να κάνω τίποτε άλλο για να μην ξανασχηματιστεί κυτταρίτιδα.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως καμία θεραπεία που δρα ενάντια στην κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος δε θα καταφέρει να έχει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που θέλεις, αν δεν τη συνδυάσεις με σωστή διατροφή και άσκηση. Η μεσοθεραπεία στοχεύει στα λιπώδη κύτταρα και βελτιώνει, μέσα από το κοκτέιλ βιταμινών που χρησιμοποιείται, την κυκλοφορία του αίματος και άρα, την υγεία και την εικόνα του δέρματος.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς

Θα μου αφήσει σημάδια στο πρόσωπο η μεσοθεραπεία;

Εφόσον πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία, σίγουρα ενέχει ένας μικρός κίνδυνος δημιουργίας ερυθρότητας ή και μελανιών. Όλα αυτά όμως είναι φυσιολογικά και υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες, οπότε δεν θα πρέπει να σε ανησυχήσουν. Αν πρέπει να καλύψεις την κοκκινίλα, μπορείς να το κάνεις με make-up.

Χρειάζεται να κάνω μεσοθεραπεία αν είμαι νέος/α ηλικιακά;

Η θεραπεία αυτή δε στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και της γήρανσης, αλλά και στην πρόληψή της. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος αποφασίσει να φροντίσει λίγο περισσότερο τον εαυτό του και την εμφάνισή του, μπορεί να εφαρμόσει τη μεσοθεραπεία ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέχω πριν και μετά τη μεσοθεραπεία;

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ενημερώσει το γιατρό σου από πριν για τυχόν αλλεργίες είτε σε φάρμακα είτε σε τρόφιμα. Επίσης, ενημέρωσέ τον για τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνεις. Μετά την ολοκλήρωση της μεσοθεραπείας, θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού σου, ως προς τις κρέμες που θα εφαρμόσεις και την καθαριότητα της περιοχής.

Πώς θα μεγιστοποιήσω την ποιότητα του αποτελέσματος στη μεσοθεραπεία μαλλιών;

Είναι σημαντικό μαζί με τη μεσοθεραπεία να ακολουθήσεις και ισορροπημένη διατροφή, απαλλαγμένη από τοξίνες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Σε ποια σημεία μπορεί να εφαρμοστεί η μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στα εξής σημεία του σώματος:

 • Πρόσωπο
 • Λαιμός
 • Ντεκολτέ
 • Χέρια
 • Γλουτοί
 • Μηροί
 • Γόνατα
 • Κοιλιά
 • Τριχωτό κεφαλής
Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Farage MA, Miller KW, Berardesca E, et al. Clinical implications ofaging skin: cutaneous disorders in the elderly. Am J Clin Dermatol. 2009;10:73–86

2. West MD. The cellular and molecular biology of skin aging. Arch Dermatol. 1994;130:87–95. doi: 10.1001/archderm.1994.01690010091014.

3. Buck DW, Alam M, Kim JYS. Injectable fillers for facialrejuvenation: a review. J Plast Reconstr Aesth Surg. 2009;62:11–18.doi: 10.1016/j.bjps.2008.06.036

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.