Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Αναστασάκος Βασίλης
Ελέγχθηκε από τον Αναστασάκο Βασίλη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος
10 Ιανουαρίου 2019
Μιχάλη Ηλιάνα
Ελέγχθηκε από την Μιχάλη Ηλιάνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
10 Ιανουαρίου 2019

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τη ΧΑΠ

ΧΑΠ υγιεινή διατροφή

Μπορώ να βελτιώσω τη ΧΑΠ επιλέγοντας υγιεινή διατροφή;

Η νόσος αυτή παρουσιάζει σταθερή πορεία εξέλιξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν διακόψεις το κάπνισμα θα μείνει σταθερή. Με τη σωστή διατροφή ενισχύεις το μηχανισμό του μεταβολικού συνδρόμου και ταυτόχρονα, να μη χαθεί μυϊκή μάζα. Έτσι, βοηθάς τους μύες να λειτουργούν πιο σωστά και ως εκ τούτου βελτιώνεις την αναπνοή σου. Με την υγιεινή διατροφή περιορίζεται επομένως και η δύσπνοια, που είναι σύμπτωμα της ΧΑΠ και όχι η ίδια η νόσος.

νεος ηλικία ΧΑΠ

Είμαι μόλις 30 ετών. Μπορώ να εμφανίσω ΧΑΠ;

Ναι, είναι εφικτό να γίνει αν και δεν είναι πολύ συχνό. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η νόσος είναι απόρροια γενετικής προδιάθεσης, καθώς έχει συνδεθεί με την έλλειψη μιας πρωτεΐνης, της α1 αντιθρυψίνης. Το ένζυμο αυτό παράγεται στο συκώτι και λειτουργεί προστατευτικά, εμποδίζοντας την απελευθέρωση συγκεκριμένων ενζύμων που μπορούν να βλάψουν τους ιστούς πνεύμονα.

Επιπλέον, η ΧΑΠ μπορεί να εμφανιστεί και σε νέους ενήλικες αν έχουν ξεκινήσει να καπνίζουν από πολύ μικρή ηλικία, σε παιδιά που ζουν σε σπίτια με καπνιστές, με σόμπες, τζάκι όπου δεν αερίζεται καθόλου καλά ο χώρος.

παθητικός καπνιστής ΧΑΠ

Μπορεί ένας παθητικός καπνιστής να εμφανίσει ΧΑΠ;

Ναι, είναι εφικτό να συμβεί. Ωστόσο, όχι συχνά. Θα πρέπει να υφίσταται μεγάλη και καθημερινή έκθεση στους ερεθιστικούς παράγοντες όπως στον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, επαγγέλματα όπως αυτό του τραγουδιστή, του εργαζόμενου σε μπαρ, όπου οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς και υπάρχει πολύ κόσμος που καπνίζει, αυξάνουν τις πιθανότητες νόσησης ενός παθητικού καπνιστή.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vogelmeier C, Agusti A, Anzueto A, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (2018Report) 2018., goldcopd.org/wp-content/uploads/2017/11/GOLD-2018-v6.0-FINAL-revised-20-Nov_WMS.pdf

2. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress, U.S. Department of Health, Education, and Welfare, 2014

3. COPD Foundation (2016) "Nutritional Tips for Someone with COPD" [4R Slim Skinny Reference Guide° series]. Florida.

4. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151-154.

5. Grigorakos, L. (2018). The Role of Nutrition in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Mini Review. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (4) 20-23.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει