Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Αναστασάκος Βασίλης
Ελέγχθηκε από τον Αναστασάκο Βασίλη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος
10 Ιανουαρίου 2019
Μιχάλη Ηλιάνα
Ελέγχθηκε από την Μιχάλη Ηλιάνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
10 Ιανουαρίου 2019

Διάγνωση και εξετάσεις για τη ΧΑΠ

Η διάγνωση της ΧΑΠ είναι ορθότερο να γίνεται από ειδικό πνευμονολόγο. Απαιτείται κλινική εξέταση και καταγραφή του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενή. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής θα κληθεί να απαντήσει και σε ένα ερωτηματολόγιο δύσπνοιας (CAT, mMRC).

Η ΧΑΠ πολύ συχνά δεν διαγιγνώσκεται σωστά. Είτε μπορεί να μπερδευτεί με κάποια άλλη πάθηση των πνευμόνων είτε να μη διαγνωστεί εγκαίρως, και ως εκ τούτου, να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο.

Μαζί με το δικό σου λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός μπορεί να σε ρωτήσει και για το οικογενειακό ιστορικό σου, καθώς και αν έχεις εκτεθεί σε ερεθιστικές ουσίες των πνευμόνων (π.χ. παθητικό κάπνισμα, εργασία σε μέρος με σκόνες ή καμένα λάδια ή κάρβουνα).

Στη συνέχεια, θα κάνεις σπιρομέτρηση, μια εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο και μετρά τη λειτουργικότητα της αναπνοής και των πνευμόνων (πόσο όγκο αέρα εισπνέεις και εκπνέεις και εάν αυτό γίνεται εύκολα ή όχι).

Πώς γίνεται η σπιρομέτρηση

Ο γιατρός θα σε βάλει να φυσήξεις σε ένα διαμορφωμένο επιστόμιο που συνδέεται με το σπιρόμετρο. Αυτό το όργανο μετρά πόσο αέρα μπορείς να κρατήσεις μέσα στους πνεύμονές σου και πόσο γρήγορα μπορείς να φυσήξεις και να τον βγάλεις από μέσα σου. Η σπιρομέτρηση μπορεί να εντοπίσει τη νόσο πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Με την ίδια εξέταση ελέγχεται και η πορεία της θεραπείας, αλλά και πόσο αποτελεσματική είναι.

Άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν κατά περίπτωση είναι:

  • Ακτινογραφία ή αξονική θώρακος
  • Ανάλυση αερίων αίματος
  • Εργαστηριακές εξετάσεις (έλεγχος ενζύμου α1 αντιθρυψίνης)

Το ένζυμο αυτό διερευνάται κυρίως αν είσαι κάτω των 45 ετών ή έχεις γνωστό οικογενειακό ιστορικό.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει εγκαίρως η διάγνωση της ΧΑΠ, διότι όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο τόσο πιο εύκολη και άμεση θα είναι και η θεραπεία. Αν είσαι καπνιστής θα πρέπει να κάνεις προληπτικά κάθε χρόνο σπιρομέτρηση, ώστε να ελέγχεις τη λειτουργικότητα και την υγεία των πνευμόνων σου και να λάβεις εγκαίρως την κατάλληλη αγωγή αν χρειαστεί.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vogelmeier C, Agusti A, Anzueto A, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (2018Report) 2018., goldcopd.org/wp-content/uploads/2017/11/GOLD-2018-v6.0-FINAL-revised-20-Nov_WMS.pdf

2. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress, U.S. Department of Health, Education, and Welfare, 2014

3. COPD Foundation (2016) "Nutritional Tips for Someone with COPD" [4R Slim Skinny Reference Guide° series]. Florida.

4. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151-154.

5. Grigorakos, L. (2018). The Role of Nutrition in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Mini Review. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (4) 20-23.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει