Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Αναστασάκος Βασίλης
Ελέγχθηκε από τον Αναστασάκο Βασίλη
Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος
10 Ιανουαρίου 2019
Μιχάλη Ηλιάνα
Ελέγχθηκε από την Μιχάλη Ηλιάνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
10 Ιανουαρίου 2019

Αίτια και συμπτώματα ΧΑΠ

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περίπου στο 90%, η νόσος οφείλεται στο κάπνισμα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και μετά από χρόνια έκθεση των ατόμων σε αέρια από καμένα λάδια ψησίματος ή από τζάκια και σόμπες σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους.

Από τους χρόνιους καπνιστές ένα ποσοστό 20-30% θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ πολλά άτομα θα παρουσιάσουν ανεξάρτητα από την ύπαρξη της νόσου μειωμένη λειτουργικότητα των πνευμόνων.

Οι δομικές αλλαγές που οδηγούν στην απόφραξη των αεραγωγών είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα.

Άλλα αίτια που ενοχοποιούνται εκτός από το κάπνισμα είναι οι ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός από παθητικό κάπνισμα, ο καπνός της πίπας, τα μικροσωματίδια από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, η έκθεση λόγω επαγγέλματος σε κάρβουνα, καμένα λάδια και σκόνες (π.χ. επάγγελμα του τεχνίτη, του μαρμαρά κ.ά.), η χρήση πέλετ και τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης.

Η ΧΑΠ μπορεί να είναι και κληρονομική σε ένα ποσοστό περίπου 1%. Αυτό το είδος της ασθένειας οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου, της α1 αντιθρυψίνης. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στο συκώτι και εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος για να προστατεύσει τους πνεύμονες. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο των πνευμόνων όσο και του ήπατος. Μπορεί να παρατηρηθεί καταστροφή του πνεύμονα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ δεν εμφανίζονται πάντα από την αρχή. Πολύ συχνά θα πρέπει να έχει υποστεί σημαντική βλάβη ο πνεύμονας έως ότου εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία επιδεινώνονται με το χρόνο, ειδικά αν η έκθεση στον καπνό συνεχίζεται. Για τη χρόνια βρογχίτιδα το κύριο σύμπτωμα είναι ο καθημερινός βήχας και η παραγωγή βλέννας τουλάχιστον 3 μήνες το χρόνο για δύο συνεχή χρόνια.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

 • Δύσπνοια (ειδικά κατά την άσκηση)
 • Συριγμός
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Ανάγκη να καθαρίσεις το λαιμό σου κάθε πρωί (υπερβολικά φλέγματα)
 • Χρόνιος βήχας με εκκρίσεις
 • Μειωμένη ενέργεια
 • Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Μπλε χείλη ή νύχια (σοβαρή υποξαιμία)
 • Πρήξιμο άκρων (καρδιακή ανεπάρκεια)
 • Πληκτροδακτυλία (παραμόρφωση δακτύλων και νυχιού)

Τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Οι εξάρσεις διαρκούν για μερικές μέρες και μπορεί να αποτελέσουν αιτία νοσηλείας αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vogelmeier C, Agusti A, Anzueto A, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (2018Report) 2018., goldcopd.org/wp-content/uploads/2017/11/GOLD-2018-v6.0-FINAL-revised-20-Nov_WMS.pdf

2. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress, U.S. Department of Health, Education, and Welfare, 2014

3. COPD Foundation (2016) "Nutritional Tips for Someone with COPD" [4R Slim Skinny Reference Guide° series]. Florida.

4. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151-154.

5. Grigorakos, L. (2018). The Role of Nutrition in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Mini Review. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (4) 20-23.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει