Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χοληστερίνη

Μάθε τα πάντα για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Ζησιμόπουλο Κωνσταντίνο
Παθολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ελέγχθηκε από τον Σακελλαρίου Θεόδωρο
Καρδιολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιες τροφές απαγορεύονται και ποιες αυξάνουν την καλή χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι σημαντικό πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στη μάχη ενάντια στη χοληστερίνη, το σημαντικότερο ρόλο παίζει η διατροφή. Αρκούν μικρές αλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιό μας για να καταφέρουμε τη μείωσή της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δε συντρέχουν κι άλλοι λόγοι (κληρονομικοί και παθολογικοί), αλλά ο κύριος παράγοντας είναι η διατροφή που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη.

Ένα άτομο με υψηλή χοληστερίνη πρέπει να προσέχει:

  • Κορεσμένα λιπαρά
  • Χοληστερίνη τροφίμων

Γιατί όμως;

κορεσμένα λιπαρά

Οι σημαντικότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά λίπη, όπως το λίπος του κρέατος, το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά (π.χ. τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι με πέτσα κλπ). Υπάρχουν όμως και κάποιες φυτικές τροφές πλούσιες σε κορεσμένα, όπως η καρύδα.

διαιτητική χοληστερίνη

Εκτός από τη μείωση των ζωικών λιπαρών, σημαντικό είναι να μειωθεί και η πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερίνης, αυτής δηλαδή που περιέχουν τα τρόφιμα, αφού έχει βρεθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Φυσικά, δε χρειάζεται να απομακρυνθούν εντελώς από το διαιτολόγιο τροφές με χοληστερίνη όπως τα αβγά, αλλά είναι απαραίτητο να καταναλώνονται με μέτρο.

μονοακόρεστα λιπαρά

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία τροφών που συμβάλλουν στη μείωση. Αρχικά, είναι σημαντική η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα, καθώς τα τελευταία μειώνουν τη χοληστερίνη αυξάνοντας παράλληλα ελαφρώς τα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερίνης). Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Άλλες τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα είναι το αβοκάντο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα αράπικα φιστίκια.

φυτικές τροφές

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες, οι οποίες προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, αποτελούν ενισχυτικό παράγοντα ως προς τη μείωση της χοληστερίνης. Τις βρίσκουμε στα όσπρια, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ.

>ω3 ω6 λιπαρά

Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης συντελούν, επίσης, και τα πολυακόρεστα λιπαρά, στα οποία ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν και την «καλή» χοληστερίνη, γεγονός που αποτελεί και την κυριότερη αρνητική επίδρασή τους στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα λιπαρά φαίνεται ότι λειτουργούν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι: τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί κλπ) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. τα καρύδια.

μαύρη σοκολάτα τσάι κρασί

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, ευεργετικό ρόλο όσον αφορά τη μείωση της LDL έχουν η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.

Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και ο συνδυασμός της με τακτική άσκηση συντελούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης, στην διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, αλλά και της υγείας μας γενικότερα.

Ρίτσου Μαρία
Η Ρίτσου Μαρία Διαιτολόγος - Διατροφολόγος λέει:

“Για να επιτευχθεί σημαντική μείωση στις τιμές της χοληστερίνης, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση ενός ειδικού προγράμματος δίαιτας. Βάλτε στη ζωή σας καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά και μειώστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Med Princ Pract. 2014;23(2):99-11doi: 10.1159/000356856. Epub 2013 Dec 1“Cholesterol: the good, the bad, and the ugly - therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia”.

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24334831

3. Jefferson Baer, MD, MPH. “AACE and EAS Lipid Guidelines”. Aug 11, 2017

4. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of DyslipidaemiasEuropean Heart Journal, Volume 37, Issue 39, 14 October 2016, Pages 2999–3058,, https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/39/2999/2414995

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει