Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χολή

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της πέτρας στη χολή

Κουζανίδης Νικόλαος
Ελέγχθηκε από τον Κουζανίδη Νικόλαο
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Μπόρσα Δήμητρα
Ελέγχθηκε από την Μπόρσα Δήμητρα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

προβλήματα υγείας εμμηνόπαυση

Πώς επιλέγω το χειρουργό μου;

Ο χειρουργός που θα επιλέξεις πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος και γνώστης των σύγχρονων τεχνικών αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η εμπειρία του γιατρού σε ανάλογα περιστατικά, αλλά και στην αντιμετώπιση επιπλοκών και οποιουδήποτε άλλου θέματος μπορεί να προκύψει κατά την επέμβαση, με όποιον τρόπο κι αν αυτή γίνει.

χάπια εμμηνόπαυση

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος επέμβασης;

Σε διεθνές επίπεδο η πιο αναγνωρισμένη μέθοδος επέμβασης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Ωστόσο, κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Για να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος αφαίρεσής της θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το συνολικό ατομικό ιστορικό του ασθενούς. Επιπλέον, η μέθοδος θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και τη βαρύτητα της πάθησης. Σε γενικές γραμμές, η επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκόπηση. Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να προτιμηθεί (κατά περίπτωση) το ανοιχτό χειρουργείο είναι όταν έχει εντοπιστεί βαριά χολοκυστίτιδα ή καρκίνος.

πρήξιμο κοιλιά περίοδος εμμηνόπαυση

Αλλάζει η ζωή μου μετά την αφαίρεση της χολής;

Όχι, δεν αλλάζει. Όταν ο οργανισμός επανέλθει πλήρως, μπορείς να επιστρέψεις κανονικά στις παλαιότερες διατροφικές σου συνήθειες. Για περίπου 1 μήνα μετά την επέμβαση θα χρειαστεί σίγουρα μια δίαιτα προσαρμογής με χαμηλά λιπαρά, αλλά στη συνέχεια, μπορείς να προσφέρεις στην οργανισμό σου σιγά- σιγά όλες τις τροφές. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσεις για πολλούς λόγους στη διατροφή σου από εδώ και πέρα είναι τα μικρά και συχνά γεύματα, που θα σε βοηθήσουν έτσι κι αλλιώς να αποκτήσεις ευεξία του σώματός σου.

απώλεια βάρος εμμηνόπαυση

Τι εναλλακτικές υπάρχουν εκτός από το χειρουργείο;

Δυστυχώς, όσες μέθοδοι εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα δεν ήταν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές. Έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν φάρμακα τα οποία μετά από μακροχρόνια χρήση μπορεί να διαλύσουν τις πέτρες, ωστόσο μετά το πέρας της θεραπείας το πρόβλημα επανερχόταν. Οπότε η μόνη οριστική μέθοδος αντιμετώπισης μέχρι σήμερα είναι η αφαίρεση της χολής (είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτό χειρουργείο).

απώλεια βάρος εμμηνόπαυση

Πρέπει απαραιτήτως να την αφαιρέσω;

Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Ειδικά αν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, η αφαίρεση πρέπει να είναι άμεση. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια και ο γιατρός κρίνει ότι δε χρειάζεται να γίνει άμεση αφαίρεσή της, μπορεί να ληφθεί μια μικρή αναβολή στο χειρουργείο. Ωστόσο, θα πρέπει κάποια στιγμή η επέμβαση να γίνει κανονικά. Είναι προτιμότερο να χειρουργηθεί προγραμματισμένα ο ασθενής ώστε να είναι σίγουρη η επιτυχής έκβαση, παρά να μπει εσπευσμένα στο χειρουργείο με υψηλό πλέον τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/about/pac-20384818

2. European Association for the Study of the Liver (EASL), EASL Clinical Practice Guidelines on the prevention, diagnosis and treatment of gallstones, Journal of Hepatology 2016 vol. 65 j 146–181

3. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867

4. ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Περιοδικό ΟΓΑ, www.oga.gr/attach/iatrika6.pdf

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει