Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χολή

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της πέτρας στη χολή

Κουζανίδης Νικόλαος
Ελέγχθηκε από τον Κουζανίδη Νικόλαο
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Μπόρσα Δήμητρα
Ελέγχθηκε από την Μπόρσα Δήμητρα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019

Κόστος

Το κόστος της επέμβασης της αφαίρεσης της χολής εξαρτάται από τη μέθοδο, αλλά και από το γιατρό που θα επιλέξεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

334

από

24

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος

Ειδική προετοιμασία για την επέμβαση

Πριν την προγραμματισμένη ημέρα της επέμβασης, ο γιατρός σου θα σου συστήσει κάποιες οδηγίες και συμβουλές προετοιμασίας.

  • Αρχικώς, θα πρέπει να αποφύγεις να φας για αρκετές ώρες πριν την επέμβαση. Για 6 ώρες πριν δεν πρέπει ούτε να πιείς κάτι.
  • Είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβεις κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή από την προηγούμενη μέρα της επέμβασης.
  • Ενημέρωσε το γιατρό σου για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής λαμβάνεις, διότι ίσως χρειαστεί να σταματήσεις για λίγο να λαμβάνεις κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα.

Διάρκεια θεραπείας

Η διάρκεια της αποθεραπείας εξαρτάται από το ατομικό ιστορικό του ασθενή, καθώς και από το είδος της επέμβασης που έκανε.

Η αποκατάσταση μετά από λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής είναι ταχύτατη. Πολύ συχνά ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα, αν και τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να παραμείνει στο νοσοκομείο για μία νύχτα για παρακολούθηση. Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται σε γενικές γραμμές αμέσως μόλις ο ασθενής είναι σε θέση να φάει, να πιει και να περπατήσει χωρίς να πονάει. Θα χρειαστεί περίπου μία βδομάδα για να ανακάμψει πλήρως.

Η αποκατάσταση από το ανοιχτό χειρουργείο απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο. Συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 μέρες νοσηλείας. Αφού ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι θα χρειαστεί περίπου 4-6 βδομάδες για να επανέλθει πλήρως.

Επανεξέταση και παρακολούθηση

Ο σχηματισμός πέτρας στη χολή δεν μπορεί να αποφευχθεί με τις υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές. Η μόνη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις παθήσεων στη χολή είναι η αφαίρεσή της. Συνήθως μετά την αφαίρεση της χολής ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει ξανά προβλήματα όπως η δυσπεψία που πριν τον ταλαιπωρούσαν. Οποιαδήποτε εντερική διαταραχή τυχόν παρουσιαστεί αμέσως μετά την χολοκυστεκτομή, βελτιώνεται μετά από λίγο καιρό. Σε κάθε περίπτωση, αν παρουσιάσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα ενημέρωσε άμεσα τον θεράποντα γιατρό σου.

Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί για διάστημα λίγων εβδομάδων να παρακολουθείς συχνότερα την υγεία σου, ωστόσο στη συνέχεια, μπορείς να επανέλθεις κανονικά στο τακτικό check up που ούτως ή άλλως κάνεις.

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χολής είναι ο γενικός χειρουργός. Για να επιλέξεις τον καλύτερο για εσένα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του και την εξειδίκευσή του. Αν ενδιαφέρεσαι να ακολουθήσεις το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για παθήσεις της χολής, μπορείς να απευθυνθείς συμπληρωματικά και σε διαιτολόγο.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/about/pac-20384818

2. European Association for the Study of the Liver (EASL), EASL Clinical Practice Guidelines on the prevention, diagnosis and treatment of gallstones, Journal of Hepatology 2016 vol. 65 j 146–181

3. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867

4. ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Περιοδικό ΟΓΑ, www.oga.gr/attach/iatrika6.pdf

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει