Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χολή

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της πέτρας στη χολή

Κουζανίδης Νικόλαος
Ελέγχθηκε από τον Κουζανίδη Νικόλαο
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Μπόρσα Δήμητρα
Ελέγχθηκε από την Μπόρσα Δήμητρα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019

Διατροφή για πρόληψη της χολολιθίασης

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή και προδιαθέτουν ως προς την εμφάνιση χολολιθίασης είναι η παχυσαρκία και η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά, η διατροφή πλούσια σε θερμίδες, η ταχεία απώλεια βάρους, ο επαναλαμβανόμενος κύκλος με απώλεια βάρους και επακόλουθη επαναπρόσληψή του και η παρατεταμένη αποχή από κατανάλωση τροφής. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με τη διατροφή είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και η υπερτριγλυκεριδαιμία.

Όσον αφορά τη σύσταση της διατροφής, η εμφάνιση χολολιθίασης σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, έτοιμου και έντονα λιπαρού φαγητού και γλυκών τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και σάκχαρα, αλλά και με τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και τη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών ψαριών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά.

χολολιθίαση διατροφή

Με βάση τα παραπάνω, για την πρόληψη της εμφάνισης χολολιθίασης, στόχος είναι η σταδιακή επίτευξη ενός επιθυμητού βάρους και η μακροχρόνια διατήρησή του. Ο ρυθμός απώλειας είναι σημαντικό να είναι 0.5 - 1 kg/εβδομάδα. Η διατροφή συνιστάται να περιέχει φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης τρόφιμα, όσπρια, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά και άπαχο κρέας και όντας ισορροπημένη βοηθά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση και των μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες προδιαθέτουν για την εμφάνιση χολολιθίασης. Επιπλέον, η υιοθέτηση μικρών και συχνών γευμάτων φαίνεται να είναι ωφέλιμη ως προς την πρόληψη, όπως και η τακτική σωματική δραστηριότητα.

Μπόρσα Δήμητρα
Η Μπόρσα Δήμητρα - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος λέει:

“Για την πρόληψη της χολολιθίασης, είναι σημαντική η σταδιακή επίτευξη ενός επιθυμητού βάρους και η μακροχρόνια διατήρησή του μέσα από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.”

Διατροφή σε χολολιθίαση

Διατροφή σε χολολιθίαση

Ακολουθείται μέτριος περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης λίπους, αποφεύγονται τα μεγάλα λιπαρά γεύματα και συνιστάται η ελαφριά μαγειρική παρασκευή των γευμάτων.

Η διατροφή είναι σημαντικό να περιέχει φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης τρόφιμα, ψάρια, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά και άπαχο κρέας.

Αποφεύγονται τρόφιμα τα οποία επανειλημμένα και αποδεδειγμένα προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα στο κάθε άτομο, φροντίζοντας όμως κατά τα άλλα, να ακολουθείται μια επαρκής και ισορροπημένη διατροφή.

Σε περίπτωση παχυσαρκίας και εναπόθεσης λίπους στην κοιλιά, επιδιώκεται σταδιακή απώλεια βάρους (0.5-1 kg/εβδομάδα) μέσα από ισορροπημένη διατροφή.

Διατροφή σε οξεία χολοκυστίτιδα

Διατροφή σε οξεία χολοκυστίτιδα

Στην οξεία φάση ακολουθείται στέρηση τροφής και παρεντερική χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Μετέπειτα, ακολουθείται πολύ χαμηλή σε λίπος δίαιτα (25-30 γρ/ημέρα).

Εν συνεχεία, εφόσον αυτή η δίαιτα γίνει ανεκτή, αυξάνεται η πρόσληψη λίπους σε 45-50 γρ/ημέρα.

Ωφέλιμη είναι η σταδιακή αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες.

Σε περίπτωση όμως μακροχρόνιων, δυσάρεστων συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση ιδιαίτερα πλούσιων σε ίνες τροφίμων, όπως είναι τα χόρτα και τα όσπρια, καλό είναι να υπάρχει αποχή από αυτά.

Διατροφή σε χρόνια χολοκυστίτιδα

Διατροφή σε χρόνια χολοκυστίτιδα

Διατροφή με το 25-30% της ημερήσιας πρόσληψης να καλύπτεται από λίπος.

Σε περίπτωση δυσαπορρόφησης, γίνεται πιο έντονος περιορισμός του λίπους και υπάρχει πιθανή ανάγκη για συμπληρωματική χορήγηση λιποδιαλυτών βιταμινών.

Συχνή είναι η αναφορά συμπτωμάτων κοιλιακής διάτασης και μετεωρισμού και στην περίπτωση αυτή είναι καλό να αποφεύγονται τρόφιμα που συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων όπως:

  • ξερά φασόλια, ρεβίθια, φακές
  • λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδια, γογγύλια, αγγούρι, μπάμιες, καλαμπόκι, αρακάς
  • δαμάσκηνο, μήλο, σταφίδες
  • πίτουρο δημητριακών, υπερβολικές ποσότητες προϊόντων σίτου ή φρούτων
  • υποκατάστατα ζάχαρης όπως η σορβιτόλη και η μανιτόλη, σε μεγάλες ποσότητες
  • τρόφιμα πλούσια σε λακτόζη
Διατροφή μετά αφαίρεση χολής

Διατροφή μετά την αφαίρεση της χολής - χολοκυστεκτομή

Αρχικά, ακολουθείται στέρηση τροφής μέχρι να επανέλθουν οι εντερικοί ήχοι.

Κατά την έναρξη της σίτισης παρέχεται στο νοσοκομείο υδρική δίαιτα.

Στη συνέχεια, ακολουθείται μια φτωχή σε λίπος ελαφρά δίαιτα, η οποία ξεκινά από 25 γρ λίπους/ημέρα και φτάνει σταδιακά τα 50 γρ λίπους/ημέρα.

Η υιοθέτηση μικρών και συχνών γευμάτων είναι ωφέλιμη, καθώς και η αποφυγή μεγάλων λιπαρών γευμάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, η διατροφή των ατόμων μπορεί να είναι μια τυπική ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η οποία περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/about/pac-20384818

2. European Association for the Study of the Liver (EASL), EASL Clinical Practice Guidelines on the prevention, diagnosis and treatment of gallstones, Journal of Hepatology 2016 vol. 65 j 146–181

3. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867

4. ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Περιοδικό ΟΓΑ, www.oga.gr/attach/iatrika6.pdf

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει