Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

Μουσάτου Βασιλική
Ελέγχθηκε από την Μουσάτου Βασιλική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Ελέγχθηκε από την Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Κολοτούρου Μαρία
Ελέγχθηκε από την Κολοτούρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
06 Ιανουαρίου 2018

Ακμή και ψυχολογία: Μείωση αυτοπεποίθησης και καταπίεση

Η ακμή στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει έντονα την αυτοεικόνα του εφήβου και του μετέπειτα ενήλικα. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την βαρύτητα της ακμής, αλλά και τις αντιδράσεις των σημαντικών άλλων, που για τους εφήβους είναι η οικογένεια και η ομάδα των συνομηλίκων.

Στην εφηβεία, η εικόνα του σώματος έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των εφήβων, οι οποίοι περνούν πολύ χρόνο ενασχολούμενοι με το πώς φαίνονται και πώς θα πετύχουν την ιδανική εικόνα του σώματός τους. Επομένως, η ύπαρξη ακμής πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ένα μεγάλο εμπόδιο, το οποίο τούς απομακρύνει από αυτήν την ιδανική εικόνα.

Η εμφάνιση ακμής λόγω της σχέσης της με την αυτοεικόνα και σε συνδυασμό με την κρίσιμη ηλικιακή περίοδο της εφηβείας, όπου οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση των εφήβων, οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η ακμή τούς κάνει άσχημους, απωθητικούς και ότι δεν θα έχουν καλές ευκαιρίες στις κοινωνικές και ερωτικές τους σχέσεις που σε αυτήν την ηλικία έχουν μεγάλη σημασία.

ακμή αυτοπεποίθηση εφηβεία

Ακμή και αυτοπεποίθηση των εφήβων

Βέβαια η αυτοπεποίθηση του/της έφηβου/ης επηρεάζεται και από άλλες συνθήκες. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι ένας/μία έφηβος/η που έχει υγιείς κοινωνικές σχέσεις, ενδιαφέροντα και υποστηρικτικά περιβάλλοντα μόνο και μόνο με την εμφάνιση ακμής θα χάσει την αυτοεκτίμησή του. Αλλά αν υπάρχει ένας ήδη φοβισμένος, αγχωμένος, απομονωμένος έφηβος, σίγουρα η εμφάνιση ακμής ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επίδραση της ακμής στους εφήβους έχει το περιβάλλον, πώς η ομάδα των συνομηλίκων το αντιμετωπίζει, αν γίνεται στόχος και δέχεται διαρκή κριτική, εμπαιγμό και απομόνωση λόγω αυτού ή όχι. Επιπλέον, το κατά πόσο η οικογένεια θα το αντιμετωπίσει ως θέμα υγείας και όχι εμφάνισης ή ομορφιάς, κάνοντας τις αντίστοιχες ενέργειες και ενισχύοντας την ιδέα ότι η ομορφιά και η εικόνα του εφήβου δεν αλλάζει και δεν επηρεάζεται από ένα ιατρικό θέμα, το οποίο με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση εξασθενεί.

Αν παρόλα αυτά παρατηρήσουμε έναν/μία έφηβο/η, με την έναρξη ακμής να εμφανίζει διαφορές στη συμπεριφορά του, να είναι πιο απομονωμένο/η, να μην έχει καλή διάθεση, να έχει ξεσπάσματα θυμού, να αρνείται να συμμετάσχει σε δραστηριότητες με συνομηλίκους, να έχει διαρκή ενασχόληση με την ακμή, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ή να προτείνουμε στον έφηβο να μιλήσει σ' έναν ψυχολόγο για ό,τι τον απασχολεί.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία ενός ενήλικα με πρόβλημα ακμής - πώς επηρεάζεται η κοινωνική και προσωπική του ζωή, προβλήματα στη δουλειά

Όταν η ακμή εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή μπορεί να επηρεαστεί το σύνολο της ζωής του ανθρώπου. Ο ενήλικας νιώθει δυσαρέσκεια με την εμφάνισή του, γεγονός που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του και αυξάνει τις ανησυχίες του σχετικά με τις κοινωνικές και τις ερωτικές του σχέσεις, τις δημόσιες εμφανίσεις, την αλληλεπίδραση με αγνώστους και τις επαγγελματικές ευκαιρίες του, φοβούμενος την πιθανή κριτική ή και απόρριψη που θα υπάρξει.

Προβλήματα στην εργασία μπορεί να δημιουργηθούν όταν συνάδελφοι στοχοποιούν το ιατρικό θέμα της ακμής και το χρησιμοποιούν σαν αστείο ή κάνουν επικριτικά σχόλια γι’ αυτό, γεγονός που φέρνει σε αμηχανία τον ενήλικα, που πολλές φορές δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα αισθήματα που του δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή.

ακμή αίσθηση ασφάλειας ενήλικες

Η σημασία της ασφάλειας στους ενήλικες

Είναι σημαντικό ο ενήλικας να έχει υποστηρικτικά περιβάλλοντα και χώρους όπου νιώθει ασφαλής, χωρίς τον φόβο της επίκρισης.

Και για τον ενήλικα, το μέγεθος της επίδρασης που θα έχει η ακμή στην ζωή του, εξαρτάται από τη βαρύτητά της, την ύπαρξη ή όχι προηγούμενης εμπειρίας του με την ακμή, αλλά και την αίσθηση ασφάλειας και αποδοχής που έχει για τον εαυτό του. Όσο αυξάνεται η αίσθηση ασφάλειας, αποδοχής και αγάπης για τον εαυτό του, τόσο μειώνονται οι επιπτώσεις της ακμής.

Παρόλα αυτά, πολλοί ενήλικοι βιώνουν κοινωνικό άγχος, αισθήματα θυμού και θλίψης με αφορμή την εμφάνιση ακμής. Καλό είναι όταν βλέπουμε ότι τα αισθήματα αυτά δεν είναι διαχειρήσιμα και μειώνεται η ευχαρίστηση που λαμβάνουμε από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό, ο οποίος θα μας ενισχύσει, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και την ευχαρίστηση που παίρνουμε από τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας και την καθημερινότητά μας.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Management of acne vulgaris with hormonal therapies in adult female patients. Dermatol Ther. 2015 May-Jun;28(3):166-72.

2. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):428-35.

3. Aslam, I; Fleischer, A; Feldman, S (March 2015). "Emerging drugs for the treatment of acne". Expert Opinion on Emerging Drugs (Review). 20 (1): 91–10

4. Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85

5. Barnes, LE; Levender, MM; Fleischer, AB, Jr.; Feldman, SR (April 2012). "Quality of life measures for acne patients". Dermatologic Clinics (Review). 30 (2): 293–300

6. Effat Khodaeiani, Rohollah F Fouladi, Neda Yousefi, Mehdi Amirnia, Shahla Babaeinejad, Javad Shokri. 'Efficacy of 2% metronidazole gel in moderate acne vulgaris', Indian journal of dermatology 57 (4), 279, 2012

7. Acne pathogenesis: history of concepts. Dermatology. 2014;229(1):1-46.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει