Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

Μουσάτου Βασιλική
Ελέγχθηκε από την Μουσάτου Βασιλική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Ελέγχθηκε από την Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Κολοτούρου Μαρία
Ελέγχθηκε από την Κολοτούρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
06 Ιανουαρίου 2018

Αντιμετώπιση και θεραπείες ακμής

Η ακμή αντιμετωπίζεται ανά περίπτωση και με βάση το συνολικό ιστορικό του ασθενούς, αλλά και την αιτία πρόκλησής της. Επίσης, σημαντικό ρόλο για την επιλογή της θεραπείας παίζει και η ηλικία του, καθώς και το φύλο του.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή των εφήβων;

Από ιατρό δερματολόγο, ο οποίος μετά τη λήψη ιατρικού ιστορικού και τη λεπτομερή κλινική εξέταση, θα καταλήξει στο κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, το οποίο θα είναι το πιο αποτελεσματικό και ενδεδειγμένο για την περίπτωση.

Στις θεραπείες της ακμής συμπεριλαμβάνονται:

 • Είναι σημαντικό να καθαρίζεις καλά το πρόσωπό σου κάθε πρωί και βράδυ. Προτίμησε ειδικά προϊόντα καθαρισμού που απευθύνονται σε δέρματα με ακμή. Συμβουλέψου το γιατρό σου.
 • Αφαίρεσε καλά το μακιγιάζ που έχεις στο πρόσωπο και στα μάτια. Αυτό θα βοηθήσει την επιδερμίδα σου να αναπνέει και να μην φράσσουν οι πόροι.
 • Πλύνε τακτικά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ. Η σκόνη και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται σε αυτά τα αντικείμενα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα ή να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμούς στο δέρμα.
 • Χρησιμοποίησε ειδικό αντηλιακό σχεδιασμένο για λιπαρό δέρμα, καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους.

Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την ακμή ενηλίκων;

Συζήτησε με ειδικό δερματολόγο τις θεραπευτικές επιλογές, καθώς και συνδυασμό αυτών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία.

Συνήθως οι θεραπείες που προτιμώνται είναι κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή (αντλούνται από τη βιταμίνη Α), ένας συνδυασμός κρεμών που στοχεύει στον καθαρισμό του προσώπου και στην αντιβιοτική δράση, αντισυλληπτικά χάπια που ρυθμίζουν τις ορμόνες ή αντιβιοτικά χάπια που δρουν ως αντιφλεγμονώδη, καθώς και ειδικά peelings. Επιπλέον, μπορούν να εφαρμοστούν και θεραπείες laser και ειδικό φως που στόχο έχουν τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.

Αντιμετώπιση ακμής στο σπίτι με φυσικούς τρόπους

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να αντιμετωπίσεις και μόνος σου την ακμή ή τουλάχιστον να τη βοηθήσεις να μην εξελιχθεί χειρότερα. Παρακάτω ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να τα βγάλεις πέρα με την ενοχλητική ακμή:

 • Μην υπερβάλλεις με το πλύσιμο των σημείων που έχουν ακμή. Απόφυγε να τα πλένεις περισσότερες από 2 φορές την ημέρα, διότι μπορεί να ερεθιστεί το δέρμα και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.
 • Χρησιμοποίησε ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου και άφθονο χλιαρό νερό. Υπάρχουν ειδικά σαπούνια που προορίζονται για ακνεϊκά δέρματα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Απόφυγε τις ακραίες θερμοκρασίες νερού σε δέρμα με ακμή.
 • Μην προσπαθείς να σπάσεις τα σπυράκια και μην τα πιέζεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά και μόνιμα σημάδια και ουλές.
 • Μη χρησιμοποιείς πολύ make up ή καλλυντικά. Προτίμησε τα καλλυντικά προϊόντα που είναι φιλικά προς το δέρμα σου, ώστε να αποφύγεις την απόφραξη των πόρων.
 • Αφαίρεσε οποιοδήποτε μακιγιάζ πριν πέσεις για ύπνο.
 • Απόφυγε τα προϊόντα με αρώματα στο δέρμα σου.
 • Κάνε ντους ή μπάνιο αμέσως μετά τη γυμναστική για να απομακρύνεις τον ιδρώτα, ο οποίος μπορεί να επιτείνει την ακμή.
 • Λούσε τακτικά τα μαλλιά σου και απόφυγε να τα αφήνεις να πέφτουν μπροστά στο πρόσωπό σου.
Βογιατζή Μαρία
Η Βογιατζή Μαρία Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος λέει:

“Kαθημερινή φροντίδα και περιποίηση του προσώπου, αποφυγή ερεθιστικών και λιπαρών κοσμητικών προϊόντων, αποφυγή τραυματισμού του δέρματος με οποιοδήποτε τρόπο και προπάντων τακτική επίσκεψη σε δερματολόγο, τόσο για παρακολούθηση, όσο και για την εφαρμογή ευεργετικών θεραπειών, όπως τα peelings και οι ειδικοί τύποι laser.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Management of acne vulgaris with hormonal therapies in adult female patients. Dermatol Ther. 2015 May-Jun;28(3):166-72.

2. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):428-35.

3. Aslam, I; Fleischer, A; Feldman, S (March 2015). "Emerging drugs for the treatment of acne". Expert Opinion on Emerging Drugs (Review). 20 (1): 91–10

4. Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85

5. Barnes, LE; Levender, MM; Fleischer, AB, Jr.; Feldman, SR (April 2012). "Quality of life measures for acne patients". Dermatologic Clinics (Review). 30 (2): 293–300

6. Effat Khodaeiani, Rohollah F Fouladi, Neda Yousefi, Mehdi Amirnia, Shahla Babaeinejad, Javad Shokri. 'Efficacy of 2% metronidazole gel in moderate acne vulgaris', Indian journal of dermatology 57 (4), 279, 2012

7. Acne pathogenesis: history of concepts. Dermatology. 2014;229(1):1-46.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει