Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

Μουσάτου Βασιλική
Ελέγχθηκε από την Μουσάτου Βασιλική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Ελέγχθηκε από την Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Κολοτούρου Μαρία
Ελέγχθηκε από την Κολοτούρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
06 Ιανουαρίου 2018

Ακμή ενηλίκων

Η ακμή δεν είναι μόνο πρόβλημα των εφήβων. Αποτελεί πλέον μια συχνή δερματική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο σε άτομα ηλικίας από 25 έως 40 ετών. Έχει παρατηρηθεί ότι το υψηλότερο ποσοστό αφορά γυναίκες. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περίπου στο 80%.

Η ακμή ενηλίκων σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους όπως αυτή της εγκυμοσύνης, σε περιπτώσεις Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, ως παρενέργεια της λήψης κάποιων φαρμάκων όπως τα στεροειδή και επιβαρύνεται από το κάπνισμα και το χρόνιο άγχος.

Επίσης, πολλές φορές μπορεί να οφείλεται και στη χρήση ακατάλληλων για το δέρμα καλλυντικών προϊόντων. Οι ενυδατικές ουσίες που εμπεριέχονται στις λιπαρές κρέμες προσώπου και σώματος αποφράσσουν τους πόρους και εγκλωβίζουν στο εσωτερικό το σμήγμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή και το σχηματισμό ακμής.

Διακρίνεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Είναι δυνατό να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που δεν εμφάνιζαν στο παρελθόν ακμή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι κληρονομικό.

Η διαφορά αυτής της μορφής ακμής από των εφήβων έγκειται στο γεγονός ότι το δέρμα ενός ενήλικα είναι συνήθως πιο ξηρό, ενώ συχνά έχει σχηματισμένες και κάποιες ρυτίδες είτε ηπιότερες είτε πιο έντονες. Η βασική αιτία όμως που είναι το φράξιμο των πόρων παραμένει ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

Τι πρέπει να προσέχεις αν έχεις ακμή

  • Είναι σημαντικό να καθαρίζεις καλά το πρόσωπό σου κάθε πρωί και βράδυ. Προτίμησε ειδικά προϊόντα καθαρισμού που απευθύνονται σε δέρματα με ακμή. Συμβουλέψου το γιατρό σου.
  • Αφαίρεσε καλά το μακιγιάζ που έχεις στο πρόσωπο και στα μάτια. Αυτό θα βοηθήσει την επιδερμίδα σου να αναπνέει και να μην φράσσουν οι πόροι.
  • Πλύνε τακτικά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ. Η σκόνη και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται σε αυτά τα αντικείμενα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα ή να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμούς στο δέρμα.
  • Χρησιμοποίησε ειδικό αντηλιακό σχεδιασμένο για λιπαρό δέρμα, καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους.
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Management of acne vulgaris with hormonal therapies in adult female patients. Dermatol Ther. 2015 May-Jun;28(3):166-72.

2. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):428-35.

3. Aslam, I; Fleischer, A; Feldman, S (March 2015). "Emerging drugs for the treatment of acne". Expert Opinion on Emerging Drugs (Review). 20 (1): 91–10

4. Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85

5. Barnes, LE; Levender, MM; Fleischer, AB, Jr.; Feldman, SR (April 2012). "Quality of life measures for acne patients". Dermatologic Clinics (Review). 30 (2): 293–300

6. Effat Khodaeiani, Rohollah F Fouladi, Neda Yousefi, Mehdi Amirnia, Shahla Babaeinejad, Javad Shokri. 'Efficacy of 2% metronidazole gel in moderate acne vulgaris', Indian journal of dermatology 57 (4), 279, 2012

7. Acne pathogenesis: history of concepts. Dermatology. 2014;229(1):1-46.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει