Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

Μουσάτου Βασιλική
Ελέγχθηκε από την Μουσάτου Βασιλική
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Ελέγχθηκε από την Πανουτσοπούλου Ιωάννα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Κολοτούρου Μαρία
Ελέγχθηκε από την Κολοτούρου Μαρία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
06 Ιανουαρίου 2018
Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Παναγιωτακοπούλου Ελένη
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
06 Ιανουαρίου 2018

Ακμή εφήβων

Η ακμή είναι συχνή στους εφήβους. Για την ακρίβεια πάνω από το 80% των εφήβων παρουσιάζει αυτό το δερματικό νόσημα. Η δερματική αυτή νόσος οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος ή στην αλλαγή της σύστασης του σμήγματος. Συνεπώς, φράσσουν οι πόροι του δέρματος και δημιουργούνται μαύρα ή λευκά στίγματα.

Κατόπιν, τα βακτήρια εισέρχονται στους πόρους, δημιουργείται φλεγμονή κι εμφανίζονται τα σπυράκια και οι κύστεις. Δεν παρουσιάζουν όλοι οι έφηβοι τον ίδιο τύπο ακμής. Άλλοι έχουν έντονα και μεγάλα σπυράκια και άλλοι μικρά και σποραδικά. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες η ακμή των εφήβων εντείνεται. Είναι σημαντικό να μην κακομεταχειρίζεσαι τα σπυράκια στο πρόσωπό σου, καθώς μπορεί να τα επιμολύνεις και να επιβαρύνεις την πορεία τους.

ακμή στην εφηβεία

Τι πρέπει να προσέχεις αν έχεις ακμή στην εφηβεία

  • Πρόσεχε όταν επιλέγεις καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ: Προτίμησε καλλυντικά που είναι απαλλαγμένα από έλαια και ενδείκνυνται για ακνεϊκά δέρματα. Αυτά συνήθως έχουν την ένδειξη “oil-free” ή “non-comedogenic”.
  • Μην αγγίζεις τις περιοχές δέρματος με ακμή με χέρια που δεν είναι καθαρά και μην ξύνεις ή «πειράζεις» τα σπυράκια. Οι έφηβοι συνηθίζουν να το κάνουν αυτό, αγνοώντας τις συνέπειες που έχει στο πρόσωπό τους η συνήθεια αυτή.
  • Καθάρισε σχολαστικά και καθημερινά το πρόσωπό σου και οποιαδήποτε περιοχή του σώματός σου έχει ακμή (π.χ. πλάτη ή στήθος) με ειδικό σαπούνι δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).
  • Χρησιμοποίησε ειδικό αντηλιακό σχεδιασμένο για ακνεϊκό δέρμα, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Η λιπαρότητα που προκαλούν τα περισσότερα αντηλιακά επιβαρύνει τα συμπτώματα της ακμής.
  • Πρόσεχε όταν ξυρίζεσαι: Τα κοψίματα μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη ερεθισμένη περιοχή. Προτίμησε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή αντί για ξυράφι.
  • Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να αποφεύγεις την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Σε γενικές γραμμές το θαλασσινό νερό και ο ήλιος βοηθούν την ακμή, ωστόσο η υπερέκθεση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εξίσου, επιβοηθητική είναι και η καλή διάθεση και η έλλειψη στρες που έχουμε το καλοκαίρι, αφού το στρες είναι ένας γνωστός επιβαρυντικός παράγοντας.
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Management of acne vulgaris with hormonal therapies in adult female patients. Dermatol Ther. 2015 May-Jun;28(3):166-72.

2. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):428-35.

3. Aslam, I; Fleischer, A; Feldman, S (March 2015). "Emerging drugs for the treatment of acne". Expert Opinion on Emerging Drugs (Review). 20 (1): 91–10

4. Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85

5. Barnes, LE; Levender, MM; Fleischer, AB, Jr.; Feldman, SR (April 2012). "Quality of life measures for acne patients". Dermatologic Clinics (Review). 30 (2): 293–300

6. Effat Khodaeiani, Rohollah F Fouladi, Neda Yousefi, Mehdi Amirnia, Shahla Babaeinejad, Javad Shokri. 'Efficacy of 2% metronidazole gel in moderate acne vulgaris', Indian journal of dermatology 57 (4), 279, 2012

7. Acne pathogenesis: history of concepts. Dermatology. 2014;229(1):1-46.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει