Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Εγκυμοσύνη

Είσαι έγκυος; Μάθε τα πάντα για εξετάσεις, τοκετό και θηλασμό

Δεληβελιώτου - Τούτουζα Αικατερίνη
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018
Κούτρας Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Κούτρα Γεώργιο
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
17 Ιανουαρίου 2018

Μαμά μετά τα 40

Τι κίνδυνοι υπάρχουν και ποιες επιπλέον εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Μία γυναίκα μετά τα 40 μπορεί να κάνει παιδί, ωστόσο όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της τόσο πιο δύσκολο είναι να καταφέρει να μείνει έγκυος. Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας τόσο γερνούν οι ωοθήκες της και αυτό καθιστά δύσκολη τόσο τη σύλληψη, όσο και την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου. Μετά τα 40 αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών, αλλά και επιπλοκών της κύησης. Για την ακρίβεια, η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει και μειώνεται εφόσον μειώνεται η παραγωγή ωαρίων και έτσι, παρουσιάζει δυσκολία στη σύλληψη από την ηλικία των 37 ετών κιόλας.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να συμβούν σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου;

Οι κυριότερες επιπλοκές που αναφέρονται είναι η προεκλαμψία, οι θρομβώσεις, ο διαβήτης κύησης και η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (IUGR). Επιπλέον, παρατηρείται μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγίας μετά τη γέννηση.

Η προεκλαμψία περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και πρωτεϊνουρία.

Οι θρομβώσεις είναι η δημιουργία θρόμβων στο αίμα που εμποδίζουν τη ροή του αίματος και μπορεί να δημιουργήσουν απόφραξη των αρτηριών.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που παράγει ο πλακούντας εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό και έτσι, παρατηρείται αύξηση του σακχάρου.

Η IUGR (ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη) αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται ελλιπής ανάπτυξη για την ηλικία κύησης. Μπορεί να οδηγήσει σε ενδομήτριο θάνατο, αν η κατάσταση είναι σοβαρή. Για την επίπτωση αυτή ενοχοποιούνται η αναιμία, οι καρδιαγγειακές νόσοι, οι λοιμώξεις, η αδυναμία του πλακούντα να λειτουργήσει σωστά και άλλα αίτια.

Μετά τα 36 θεωρείται απαραίτητη η αμνιοπαρακέντηση, καθώς με αυτή την εξέταση ανιχνεύεται το σύνδρομο Down, του οποίου οι πιθανότητες αυξάνουν όσο αυξάνει η ηλικία της εγκύου.

Οι στατιστικές αναφέρουν πως όσο αυξάνεται η ηλικία της επιτόκου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα πρόωρου τοκετού, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο.

Κούτρας Γεώργιος
Ο Κούτρας Γεώργιος - Γυναικολόγος Μαιευτήρας λέει:

“Ο σωστός οικογενειακός προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικός. Φυσικά και δεν πρέπει τίποτα να μπαίνει εμπόδιο στη μητρότητα, ωστόσο, πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει ότι η εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με το γυναικολόγο της για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 "

2. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)

3. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. 'Williams obstetrics'. New York: McGraw-Hill Medical, 2010

4. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. "Progress in obstetrics and gynaecology", Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008

5. Jonathan S.Berek, 'Novak's Gynecology', 13th edition

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει