Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Αλτσχάιμερ

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και μάθε τους παράγοντες κινδύνου

Ζήκα Αιμιλία
Ελέγχθηκε από την Ζήκα Αιμιλία
Ψυχίατρος
25 Μαΐου 2018
Σμπιλίρης Μιχαήλ
Ελέγχθηκε από τον Σμπιλίρη Μιχαήλ
Νευρολόγος
25 Μαΐου 2018

Κόστος και Ειδική Προετοιμασία για την εξέταση

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το σύνολο των επισκέψεων που θα χρειαστεί να γίνουν, καθώς και από το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόστος επίσκεψης αλλά εξαρτάται από τον ειδικό που θα επιλέξεις.

cost icon

Μέσο κόστος και εύρος τιμών

Μέσο κόστος επίσκεψης

47

από

4

γιατρούς

ΠεριοχήΜέσο κόστος

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο γιατρό

Για να αντιμετωπίσεις το Αλτσχάιμερ μπορείς να απευθυνθείς κατά περίπτωση σε νευρολόγο ή σε ψυχίατρο. Ο κατάλληλος γιατρός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην εν λόγω πάθηση.

Για να επιλέξεις τον καλύτερο γιατρό για εσένα ή κάποιο συγγενή ή φίλο σου, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αλλά και να μπορείς να τον εμπιστευθείς και να νιώσεις ότι είσαι σε καλά χέρια.

Μπορείς να διαβάσεις τις αξιολογήσεις άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό πριν από εσένα για να αποφασίσεις σε ποιον θέλεις να απευθυνθείς.

Ειδική προετοιμασία για την εξέταση

Επειδή η διάρκεια της επίσκεψης είναι περιορισμένη, καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος πριν από το ραντεβού για αυτά που θέλεις να ρωτήσεις το γιατρό σου. Συνήθως ο ασθενής πηγαίνει στο ιατρείο με κάποιον συγγενή του, γιατί δεν είναι σε θέση να το κάνει μόνος του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι:

 • Ενημερώσου για τις εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να φέρεις μαζί σου κατά την εξέταση.
 • Κατάγραψε όλα τα συμπτώματα. Ο γιατρός θα ζητήσει να μάθει λεπτομέρειες για το τι σου προκαλεί ανησυχία, πότε υπάρχουν κενά μνήμης και άλλα. Γράψε μια λίστα με όλα όσα δυσκολεύεσαι να θυμηθείς.
 • Πάρε μαζί σου στο ραντεβού με το γιατρό και έναν οικείο σου. Ο γιατρός θα χρειαστεί να μιλήσει και μαζί του για τις λεπτομέρειες των δυσκολιών που έχεις. Επιπλέον, ο συγγενής ή φίλος σου θα μπορεί να θυμηθεί περισσότερες λεπτομέρειες από την επίσκεψη και όσα σου είπε ο γιατρός.
 • Πάρε μαζί σου όλες τις εξετάσεις, το βιβλιάριο και οτιδήποτε αφορά στο ατομικό ιατρικό ιστορικό σου. Είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει αν λαμβάνεις κάποια αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.
 • Φτιάξε μία λίστα με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις. Αν τυχόν λαμβάνεις και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να το συμπεριλάβεις κι αυτό. Μην ξεχάσεις να γράψεις και τη δοσολογία του κάθε φαρμάκου.

Αν είσαι συγγενής ή φίλος ατόμου που πάσχει από Αλτσχάιμερ και τον συνοδεύεις στο ραντεβού με το γιατρό θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Πότε παρατήρησες για πρώτη φορά κενά μνήμης στο συγγενή σου;
 • Επιδεινώνονται σταδιακά ή κάποιες φορές δείχνει σημάδια βελτίωσης;
 • Έχει σταματήσει να κάνει τις καθημερινές του ασχολίες και υποχρεώσεις;
 • Είναι πιο αγχωμένος/η ή ανήσυχος/η σε σχέση με πριν;
 • Αντιδρά διαφορετικά σε καταστάσεις ή γεγονότα;
 • Καταναλώνει αλκοόλ; Πόση ποσότητα και σε τι συχνότητα;
 • Λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή συμπλήρωμα διατροφής;
 • Πώς είναι η διάθεσή του/της;
 • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας;
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/alzheimers/art-20048075

2. Official page 'Alzheimer's Association', www.alz.org/alzheimers-dementia/diagnosis

3. Lon S. Schneider, Francesca Mangialasche, Niels Andreasen, Howard Feldman, Ezio Giacobini, Roy Jones, Valentina Mantua, Patrizia Mecocci, Luca Pani, Bengt Winblad, Miia Kivipelto. 'Clinical trials and late-stage drug development for Alzheimer’s disease: an appraisal from 1984 to 2014', J Intern Med. 2014 Mar; 275(3): 251–283

4. M.L. Gorno-Tempini, corresponding author A.E. Hillis, S. Weintraub, A. Kertesz, M. Mendez, S.F. Cappa, J.M. Ogar, J.D. Rohrer, S. Black, B.F. Boeve, F. Manes, N.F. Dronkers, R. Vandenberghe, K. Rascovsky, K. Patterson, B.L. Miller, D.S. Knopman, J.R. Hodges, M.M. Mesulam and M. Grossman. 'Classification of primary progressive aphasia and its variants', Neurology. 2011 Mar 15; 76(11): 1006–1014.

5. 5. Timo ErkinjunttiD, InzitariL, PantoniA, WallinP, ScheltensK, RockwoodG, C. Roman, H. ChuiD, W. Desmond. 'Research criteria for subcortical vascular dementia in clinical trials', Advances in Dementia Research pp 23-30 Springer, Vienna (2000)

6. 6. Suzanne Craft, Laura D. Baker, Thomas J. Montine. 'Intranasal Insulin Therapy for Alzheimer Disease and Amnestic Mild Cognitive Impairment', Arch Neurol. 2012;69(1):29-38

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει