Η Δρ. Βασιλοπούλου Αιμιλία (PhD, RD) είναι Κλινική Διαιτολόγος και Ψυχολόγος. Απoφοίτησε από το τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και απέκτησε το πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις (Κύπρος).
Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Αλλεργιολογία, στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του οποίου εργάσθηκε σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Αγγλίας (Institute of food research, IFR) και της Ολλανδίας (Sanquin), με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας. Εργάστηκε ως Μεταδιδάκτορας, από το 2005 έως το 2010, και ανέλαβε την οργάνωση της ομάδας διατροφής, στο πλαίσιο του Αλλεργιολογικού τμήματος της Β΄ Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εντατικό ερευνητικό και κλινικό έργο στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα. Είναι η πρώτη Διαιτολόγος στην Ελλάδα και στην Κύπρο με ειδίκευση στην διατροφική συμβουλευτική ασθενών με τροφική αλλεργία. Δίδαξε “Διατροφή” και “Διαχείριση μονάδων Διατροφής” στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, “Τροφική Αλλεργία” και “Χαρακτηρισμός Αλλεργιογόνων” στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία (ΚΕΑΑΔ, 2009) και, έκτοτε, είναι μέλος της ομάδας εκπαίδευσης του ΚΕΑΑΔ. Από το 2011 έως το 2018 εργάσθηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Διατροφής - Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το 2018 ορκίσθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), στη Θεσσαλονίκη. Με την κατάκτηση του τίτλου Ψυχολογίας, διαχειρίζεται τα διατροφικά προβλήματα από δύο σκοπιές, τη διατροφική και ψυχολογική, γεγονός που βοηθά στην επιτυχή προσέγγιση για ομαλή αποδοχή των οποιοδήποτε διατροφικών αλλαγών. Από το 2009 και έπειτα, μετεκπαιδεύεται συνεχώς σε θεραπείες αντιγήρανσης από έγκριτα αναγνωρισμένα κέντρα με στόχο την αντιγηραντική (αντιοξειδωτική) φροντίδα του οργανισμού με φυσικές θεραπείες. Κύρια εξειδίκευσή της είναι η διατροφική αγωγή και ψυχολογική θεραπεία σε άτομα με τροφικές αλλεργίες, δυσανεξίες, διατροφικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας) και η διατροφική αγωγή με επικέντρωση στις ψυχοσωματική υγεία ιδίως σε παιδιά και εφήβους. Έχει εκδώσει 2 βιβλία ως μοναδικός συγγραφέας με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ/ΚΕΑΑΔ: το “Τροφικές προκλήσεις στη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας” και το “Νοστιμιές Μεσογειακές χωρίς γάλα, αβγό, σιτηρά (γλουτένη) και ξηρούς καρπούς”. Ακόμη, είχε την επιμέλεια μετάφρασης του βιβλίου Διατροφική Αγωγή, από τις εκδόσεις Broken Hills. Συνέβαλε με κεφάλαιο στο βιβλίο Κλινική Διατροφή και Διαιτολογία, εκδ.Broken Hills. Έχει πληθώρα ερευνητικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί για ιστοσελίδες, περιοδικά ποικίλης ύλης και εφημερίδες. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές ενότητες της Ελληνικής τηλεόρασης (ANT1, ALPHA TV, ΡΙΚ) διατροφικής συμβουλευτικής με δική της μόνιμη στήλη σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων (ΠΣΔ), του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας (EAACI), του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας Allied Health Group EAACI και του Διοικητικού Συμβουλίου Έκδοσης Κατευθυντήριων Οδηγιών του EAACI. Τέλος, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου εγγραφής των Διαιτολόγων και Τεχνολόγων Κύπρου.