Καλησπέρα σας έχω πάει σε καρδιολόγο πριν 2 μήνες κ μου τα βρήκε όλα φυσιολογικά όμως κάποιες φορές έχω πόνο κάτω στο στήθος κ φοβάμαι πρέπει να ανησυχώ σε κάτι;
Καλό είναι να σκεφτείτε την πιθανότητα να οφείλετε σε άγχος ειδικά αν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις στην ζωή σας.
Βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι παθολογικής φύσεως και έπειτα να διερευνήσετε τα κομμάτια του άγχους με την συμβολή κάποιου ειδικού
Καλησπέρα σας! Εφόσον ο καρδιολόγος σας έχει εξετάσει & τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά, ο πόνος πιθανόν να μην σχετίζεται με καρδιολογικό θέμα. Συχνά τέτοιοι πόνοι συνδέονται με άλλα σωματικά αίτια, άγχος ή γαστρεντερικές αιτίες όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το άγχος μπορεί να προκαλεί πόνο ή ένταση στην περιοχή του στήθους μέσω μυϊκής σύσπασης ή υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος. Αν ο πόνος επιμένει, επιδεινώνεται, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (π.χ. δύσπνοια, ζάλη) ή σας ανησυχεί, καλό είναι να επανεκτιμηθείτε από τον γιατρό σας ή να ζητήσετε δεύτερη γνώμη. Παράλληλα, η ψυχολογική στήριξη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σας, ο πόνος στο στήθος, ακόμη κι όταν έχει αποκλειστεί οργανική καρδιολογική αιτία, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να δημιουργεί έντονο φόβο και ανασφάλεια. Είναι καθησυχαστικό ότι ο καρδιολόγος σάς εξέτασε πρόσφατα και όλα ήταν φυσιολογικά· αυτό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να υπάρχει κάτι σοβαρό από την πλευρά της καρδιάς.
Ωστόσο, ο πόνος στο κάτω μέρος του στήθους μπορεί να προέρχεται και από άλλες πηγές, όπως μυοσκελετική ένταση (ιδιαίτερα αν υπάρχει άγχος ή σωματική καταπόνηση), γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ακόμα και ψυχοσωματικές αντιδράσεις στο άγχος. Σε περιπτώσεις ό...που το άγχος είναι έντονο και παρατεταμένο, μπορεί το σώμα να αντιδρά με διάφορους τρόπους — σφίξιμο, καούρες, ενοχλήσεις στο στέρνο ή την κοιλιά και αυτά συχνά παρερμηνεύονται ως “καρδιολογικά” συμπτώματα.
Αν ο πόνος είναι περιοδικός, δεν σχετίζεται με σωματική καταπόνηση και συνοδεύεται από άγχος ή ψυχική ένταση, είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με το στρες. Παρ’ όλα αυτά, εάν επιμένει, αλλάζει μορφή ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (όπως δύσπνοια, τάση προς λιποθυμία, έντονη εφίδρωση), τότε θα ήταν φρόνιμο να επανεκτιμηθεί ιατρικά για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.
Εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις είναι καθαρές και βλέπετε πως ο φόβος σας παραμένει ή επιδεινώνεται, θα ήταν πολύ βοηθητικό να απευθυνθείτε και σε έναν ψυχολόγο. Η ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα η γνωσιακή-συμπεριφορική, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις σωματικές αντιδράσεις του άγχους και να χτίσετε τρόπους διαχείρισης του φόβου ώστε να μην κυριαρχεί στην καθημερινότητά σας.
Δεν είστε μόνοι σε αυτό, και είναι σημαντικό ότι ήδη παρατηρείτε τα συμπτώματά σας και αναζητάτε απαντήσεις. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της φροντίδας του εαυτού σας.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 23:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.