Καλησπέρα! Είμαι 42 ετών, είχα υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες τις οποίες αντιμετώπισα με ablation πριν 8 μήνες. Από τότε δεν είχα ξανά. Ωστόσο, έχω θέμα με τον ύπνο τα βράδυα ακόμη και σήμερα απλά σε παροδικές περιόδους, ιδίως όταν έχω στρες κ σκέφτομαι την υγεία μου. Στις αρχές ήταν καθημερινό κ όσο περνούσε ο καιρός υποχωρούσαν τα συμπτώματα. Το πρόβλημά μου είναι ότι ξυπνάω από έντονα όνειρα και ακούω πλήρως την καρδιά μου αλλά ηρεμώ με διαφραγματική αναπνοή ή πίνω νερό και είναι οκ. Πάνε και έρχονται κατά διαστήματα αλλά όταν συμβαίνουν με τρομάζουν πολύ. Έχω πάει εκτός από τον ηλεκτροφυσιολόγο σε άλλους δύο καρδιολόγους, μάλιστα μετά το ablation πήγαινα κάθε μήνα με triplex, καρδιογράφημα και holter. Πριν το ablation είχα κάνει και μαγνητική και στεφανιογραφία κ ένα σωρό εξετάσεις μέχρι να μου βρουν τις υπερκοιλιακές. Έχω πάει σε ενδοκρινολόγο, αιματολόγο, παθολόγο και ρευματολόγο, τα έχω ψάξει όλα. Η τελευταία και τωρινή καρδιολόγος μου μου είπε ότι η καρδιά είναι μια χαρά και βλέποντας τα holter ότι οι παλμοί που αισθάνομαι είναι φλεβοκομβικοί κ πέραν της ανησυχίας που μου προκαλούν δεν μου κάνουν κακό. Οφείλονται στο υπεδιεγερμένο νευρικό μου σύστημα που αντιλαμβάνεται το παραμικρό, ειδικά την νύχτα. Να πω ότι κάνω ψυχοθεραπεία λόγω άγχους υγείας και μετατραυματικού στρες από την επέμβαση και παίρνω μ-concor των 2.5 κάθε μέρα. Επειδή έχουν περάσει 5 μήνες τώρα είναι να ξανακάνω τις γενικές μου και να με δει πάλι καρδιολόγος, να φταίει το άγχος που το έχω συνέχεια στο μυαλό?? Ή μου δημιουργήθηκε νέα αρρυθμία? Διότι δεν μπορώ άλλο αυτά τα σκαμπανεβάσματα στον ύπνο. Σκέφτομαι να βάλω holter πάλι Σας ευχαριστώ!!
Καλησπέρα σας,
Καταρχάς, από αυτά που περιγράφετε φαίνεται ότι έχετε ήδη κάνει έναν εξαιρετικά εκτενή και ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο (ablаtion, επαναλαμβανόμενα Holter, triplex, μαγνητική, στεφανιογραφία), με επανειλημμένες ιατρικές διαβεβαιώσεις ότι η καρδιακή λειτουργία είναι φυσιολογική.
Με βάση και την τελευταία σας αξιολόγηση από καρδιολόγο, όπου οι παλμοί που αισθάνεστε καταγράφονται ως φλεβοκομβικοί, είναι πολύ πιθανό αυτό που βιώνετε να μην αφορά νέα αρρυθμία, αλλά αυξημένη ευαισθησία του νευρικού συστήματος και υπερεπαγρύπνηση, ειδικά τη νύχτα και σε περιόδους στρες.
Αυτό που περιγράφετε — έντονη αντί...ληψη καρδιακών παλμών, αφυπνίσεις από όνειρα και ταχεία ανησυχία που στη συνέχεια υποχωρεί με αναπνοές ή ηρεμία — ταιριάζει περισσότερο με άγχος υγείας και υπερενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, παρά με οργανική καρδιακή επιδείνωση.
Το γεγονός ότι είστε ήδη σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί τη βασική κατεύθυνση αντιμετώπισης. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η σταθερή βελτίωση έρχεται σταδιακά καθώς μειώνεται η υπερεστίαση στο σώμα και αποκαθίσταται η αίσθηση ασφάλειας.
Το αν χρειάζεται να επαναληφθεί Holter μπορεί να το κρίνει μόνο ο θεράπων καρδιολόγος σας, όμως με βάση την περιγραφή σας δεν φαίνεται να υπάρχει ένδειξη νέας αρρυθμίας, αλλά μάλλον μεταβαλλόμενη σωματική αντίδραση στο άγχος.
Αντί να εστιάσουμε σε επαναλαμβανόμενο έλεγχο, ίσως πιο βοηθητικό αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη και η ρύθμιση του ύπνου και του άγχους, καθώς αυτά φαίνεται να πυροδοτούν τα συμπτώματα.
Διάβασε περισσότερα
Νέος συνεργάτης |
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής | Θεσσαλονίκη
Το ήξερες ότι μπορείς να κάνεις live chat με γενικό γιατρό και να βρεις τις απαντήσεις που θέλεις; Κάνε chat τώρα με το DO+
Live chat
Από όσα περιγράφετε, φαίνεται ότι έχετε διερευνηθεί εκτενώς από τους ιατρούς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι επανειλημμένοι καρδιολογικοί έλεγχοι είναι καθησυχαστικοί.
Μετά από μια έντονη εμπειρία υγείας, όπως αυτή που βιώσατε, δεν είναι ασυνήθιστο το νευρικό σύστημα να παραμένει σε αυξημένη εγρήγορση και να ενισχύεται η εστίαση στις σωματικές αισθήσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το γεγονός ότι ήδη βρίσκεστε σε ψυχοθεραπεία αποτελεί πολύ ουσιαστικό βήμα. Παράλληλα, συνεχίστε την τακτική παρακολούθηση από τον καρδιολόγο σας και συζητήστε μαζί του αν υπάρχει πραγματική ένδειξη για νέο Holter, ώστε οι εξετάσεις να γίνονται ...με βάση την ιατρική ανάγκη και όχι μόνο την ανησυχία που προκαλεί το άγχος υγείας.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής | Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας ενδεχομένως να υπάρχουν συμπτώματα γενικευμένου άγχους χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση και εκτίμηση από ψυχοθεραπευτή. Μια ενέργεια που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η έναρξη ψυχοθεραπείας
Ψυχολόγος | Εύοσμος
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο συμβουλευτικής από ιατρούς ή επαγγελματίες υγείας
Ρώτησε ανώνυμα Ρώτησε δωρεάν
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Μίλα με έναν ειδικό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 22:00, μέσω chat ή βίντεο και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι σε λίγα λεπτά.
Όταν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, είναι καλύτερο να έχεις απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιατρικό σου ιστορικό. Συνομίλησε με έναν ειδικό για να λάβεις ασφαλή, εξατομικευμένη καθοδήγηση μέσα σε λίγα λεπτά.