• Γενικά θέματα
  • Υποβλήθηκε 17/12/2023

Χαίρετε, Αντιμετωπίζω ένα ζήτημα με το σάκχαρό μου. Να ξεκαθαρίσω ότι κατόπιν εξετάσεων δεν είμαι διαβητικός, δεν αντιμετωπίζω θέματα προδιαβήτη και δεν υπάρχει ινσουλίνωμα/ηπάτωμα. Γενικώς υπάρχει μια προδιάθεση να πέφτει το σάκχαρό μου μεταγευματικά (ειδικά μετά από τροφές με υψηλό γλυκαιμικο δείκτη) αλλά κάνοντας δίαιτα διαβητικού το έχω ρυθμίσει και δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο με την παραμικρή ποσότητα αλκοόλ (πχ μια μπύρα) ακόμα κι αν έχω φάει πρώτα, παθαίνω υπογλυκαιμία. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι μπορεί να φταίει και αν χρειάζεται να κάνω κάποιες εξετάσεις για αυτό;

10 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα σας,
    Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (ανάλογα φυσικά και με τους συνδυασμούς που κάνουμε και την ποσότητα που τα καταναλώνουμε) μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας. Γι αυτό και τα συνδυάζουμε πάντα με κάποια πηγή πρωτεινης, λίπους ή φυτικής ίνας. Το αλκοόλ με τη σειρά του προκαλεί και αυτό υπογλυκαιμία, οπότε εάν έχουμε την τάση να πέφτει το ζάχαρο στο αίμα, θα μπορούσε μικρή ποσότητα αλκοόλ να τα κατεβάσει ακόμη πιο πολύ. Θέλει πολύ προσοχή στην υπογλυκαιμία καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια λιποθυμία ή ακομη χειρότερα σε κώμα. Πάντα μαζί μας στικάκια λευκής ζάχαρης μέχρι να ρυθμιστεί. Κατάλληλ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Τσακίρογλου Ελένη

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Το αλκοόλ είναι ένα θερμιδογόνο συστατικό της διατροφής μας, το οποίο αποδίδει «κενές» θερμίδες. Θα πρέπει να τονισθεί ότι ενώ μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα , μερικές φορές μάλιστα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να μειωθούν επικίνδυνα.

    Βασιλική Σταμάτη (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ελευσίνα

  • Σας ευχαριστούμε για την ερώτηση πού μας υποβάλατε.
    Η περίπτωση σάς ανήκει στις κλινικές περιπτώσεις οπότε θα μπορούσαμε να σας εξυπηρετήσουμε με δια ζώσης ή εξ αποστάσεως συνεργασία και πάντα εξατομικευμένα λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό καθώς καί τίς εξετάσεις σάς.
    Παραμένουμε στην διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.

    Βάσση Παρασκευή

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Καλή σας μέρα! Μια από τις δράσεις που έχει το αλκοόλ είναι να δημιουργεί υπογλυκαιμία, είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις. Μπορείτε να συμβουλευτείτε διαιτολόγο λόγω των υπογλυκαιμιών που κάνετε για να δείτε πως μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας.

    Δρ Καραμπόλα Μαρία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Χαίρετε
    Θα το χαρακτήριζα ως αντίδραση ιδιοσυγκρασίας, αφού δεν συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειτα για κάποια άτυπη μορφή του συνδρόμου dumping η οποία όμως δεν έχει περιγραφεί επαρκώς από την ιατρική επιστήμη. Κανονικά το dumping ορίζεται ως πρόωρη γαστρική κένωση στο εντερικό περιβάλλον του δωδεκαδάκτυλου και οδηγεί σε κράμπες του πεπτικού συστήματος, εφίδρωση, λιποθυμικές τάσεις και διαρροϊκές κενώσεις, οι οποίες όμως δεν εκδηλόνονται σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο η αποφυγή απλών ζαχάρων βοηθά. Επίσης βοηθά ο περιορισμός των ποσοτήτων και ο επιμερισμός του κυρίως γεύματος σε δύο μικρότερα, αύξηση πρόσληψης φυτικής ίνας κ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Τρεσίνης Αναστάσιος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Έδεσσα

  • Μπορεί το αλκοόλ να σας ανεβάζει απότομa το σάκχαρο και εξ αυτού να παρατηρείται υπογλυκαιμία. Όμως πως γνωρίζετε ότι είναι υπογλυκαιμία, μετράτε το σάκχαρο σας εκείνη την στιγμή και η γλυκόζη είναι πιο κάτω από τις φυσιολογικές τιμές;;;

    Κωνσταντίνου Κρήνη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βούλα

  • Να έχετε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη ημέρα σας, γεύματα με χαμηλό γλυκαιμικο δείκτη όσο μπορείτε. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας κλινικός διαιτολόγος όπου θα σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όταν καταναλώνεται αλκοόλ καλό θα είναι να είναι πάντα γεμάτο το στομάχι σας για να αποφύγετε τυχόν υπογλυκαιμία. Όσον αφορά το ιατρικό κομμάτι και ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνετε, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο παθολόγο ή διαβητολογο.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

  • Η υπογλυκαιμία μετά από αλκοόλ μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργεί το σάκχαρο στο σώμα.

    Κατά την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα συχνά εστιάζει στη μετατροπή του αλκοόλ σε ενέργεια και επομένως μπορεί να μειώσει την παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος σχετικά με τη γλυκόζη, προκαλώντας χαμηλά επίπεδα σάκχαρου στο αίμα.

    Αυτή η αντίδραση είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που έχουν μια προδιάθεση για χαμηλά επίπεδα σάκχαρου ή οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές της γλυκόζης στο αίμα τους.

    Μπορεί να είναι
    ... Διάβασε περισσότερα

    Σιούλης Αλεξανδρος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Καλησπέρα σας, υπάρχει μια πάθηση η οποία ονομάζεται αντιδραστική υπογλυκαιμία. Σε αυτήν τη περίπτωση έχουμε απότομη πτώση των επιπέδων ζαχάρου του αίματος μετά τη κατανάλωση υδατανθράκων. Σας συνιστώ να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να πάρετε μια διάγνωση και κατόπιν αφού πιστοποιήσετε το τι συμβαίνει να προχωρήσουμε στο πως μπορείτε να βοηθηθείτε.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κορωπί

  • Εξαρταται τι εχετε φάει πριν το αλκοολούχο ρόφημα και πόση ώρα πριν …το ιδανικο θα είναι το αλκοόλ να συνοδεύεται από ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και καλα λιπαρά και όχι μόνο από υδατάνθρακες

    Μαρκάδα Αλ Χασούντ Αλεξάνδρα

    Διαιτολόγος

    Γαλάτσι

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime