This question and its answers are only available in Greek

  • Cholesterol
  • Submitted on 09/12/2022

Έχω 270 χοληστερίνη τη πρέπει να κάνω

77 specialists answered

  • Καλησπέρα σας. Θα χρειαστεί να κάνετε κατάλληλη διατροφή, ώστε να μειωθεί η χοληστερόλη σας. Ωστόσο, χρειάζομαι πλήρες ιατρικό και διατροφικό ιστορικό, πρόσφατες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις καθώς και μετρήσεις ανάλυσης σύστασης σώματος.

    Αναστασάκη Σταματίνα (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Glyfada

  • Οπωσδήποτε μια σωστή διατροφή για υπερλιπιδαιμίες σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση 3-4 φορές στην εβδομάδα.

    Giannitsopoulou Kallia

    Dietitian - Nutritionist

    Nikaia

  • Καταρχήν πρέπει να ελεγχουν όλες οι αιματολογικές γιατί υπάρχουν κι άλλοι ανεβασμένοι δεικτες ισως υπάρχουν και κάποια σύνδρομα. Ωστόσο με σωστή διατροφή τις περισσοτερες φορές βελτιώνονται οι δεικτες της χοληστερίνης.

    Καρίνου Κατερίνα

    Dietitian - Nutritionist

    Argyroupoli

  • Κατ’ αρχήν άσκηση και δίαιτα και επίσκεψη σε καρδιολόγο με τα πλήρη αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Κρεζίας Πέτρος

    Cardiologist

    Alimos

  • Περιορίστε τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, το βούτυρο (ζωικό ή μαργαρίνη) τα λιπαρά κρέατα (χοιρινό, αρνί, κατσίκι κλπ), το αλκοόλ και αυξήστε στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, εντάξτε με έλεγχο πολυακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο). Αν είναι ανεβασμένα τα τριγλυκερίδια σας, θα πρέπει να περιορίσετε τους απλούς υδατάνθρακες όπως είναι τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το ψωμί και τα μακαρόνια (αντικαταστήστε τα με προιόντα ολικής άλεσης). Τέλος θα ήταν πού βοηθητικό να ξεκινήσετε μία μορφή άσκησης έστω κι ένα καθημερινό περπάτημα.

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Smirni

  • Καλημέρα σας,

    Σε κάθε περίπτωση μην το αμελήσετε καθώς η τιμή είναι υψηλή. Ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να πάρετε κάποιο χάπι. Υπάρχει περίπτωση να σας προτρέψει να αλλάξετε πρώτα τις διατροφικές σας συνήθειες ή ένας διαιτολόγος απλά να τις αξιολογήσει για αρχή, και αν δε δει βελτίωση να σας χορηγήσει το χάπι. Είναι σημαντικό πάντως να επισκεφθείτε ένα γιατρό-παθολόγο καθώς και ένα συνάδελφο διαιτολόγο για να σας ρυθμίσουν ενδεχομένως τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή σας αντίστοιχα.

    Με εκτίμηση,
    Τσακίρογλου Ελένη,
    Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

    Τσακίρογλου Ελένη

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Heraklion

  • Δεν αρκεί μόνο η τιμή της ολικής χοληστερόλης, αλλά χρειαζόμαστε και την LDL και την HDL για να εξαχθεί ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Ωστόσο εάν και οι υπόλοιπες τιμές είναι εκτός ορίων θα σας βοηθήσουν τα παρακάτω: διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, άσκηση ή περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, και κατανάλωση σπιτικού φαγητού με φρέσκες πρώτες ύλες και έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσετε τις διαιτητικές ίνες.

    Καρδάτου Θάλεια & Συνεργάτες

    Dietitian - Nutritionist

    Alimos

  • πρόγραμμα διατροφής που θα βελτιώσει την χοληστερίνη σας κ σε 3 μήνες να επαναλάβετε εξετάσεις αίματος να δείτε ποσο έχει μειωθεί κ να στην συνέχεια να συμβουλευτείτε το παθολόγο /καρδιολόγο για το αν θα χρειαστείτε φαρμακευτική βοήθεια

    Kakoulidi Olga (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Neos Kosmos

  • Καλησπέρα,σίγουρα μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει απλά πρέπει να δείτε αν η χοληστερίνη είναι οργανική ή διατροφική.

    Aggelopoulou Tzeni & Synergates

    Dietitian - Nutritionist

    Piraeus

  • Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την ερώτηση.
    Αρχικά για να αξιολογήσουμε τις τιμές χοληστερόλης λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως οι τιμές των αιματολογικών εξετάσεων, η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό κ.ά.
    Ο κατεξοχήν αρμόδιος να θέσει τιμές - στόχους είναι ο θεράπων ιατρός που θα εξετάσει όλους τους παράγοντες και θα ορίσει το θεραπευτικό σχήμα.
    Αναπόσπαστα στοιχεία του θεραπευτικού σχήματος είναι η υιοθέτηση υγειών διατροφικών συνηθειών, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η φυσική δραστηριότητα.

    Γάτσιου Αικατερίνη

    Dietitian - Nutritionist

    Agia Paraskevi

  • Σίγουρα θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τη διατροφή σας, να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και ίσως και να χάσετε κιλά. Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει εάν χρειάζεται και η χορήγηση κάποιου φαρμάκου.

    Mpountouri Eleutheria (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Trikala

  • Διαιτητικές παρεμβάσεις και πιθανώς έναρξη αντιλιπιδαιμικής αγωγής.

    Κουτσουφλιανιώτης Κωνσταντίνος

    Internist

    Thessaloniki

  • Για να σας απαντήσω σε αυτό πρέπει να έχω και ένα πλήρες ιστορικό και με το τι έχετε κάνει μέχρι τώρα, όπως και τον τρόπο που τρώτε.

    Moshou Lamprini

    Dietitian - Nutritionist

    Arta

  • Αν οφείλεται στη διατροφή σας τότε πρέπει μα ακολουθήσετε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.

    Karaiskou Aygi

    Dietitian - Nutritionist

    Katerini

  • Γεια σας, για να σας απαντήσουμε θα χρειαστεί να ξέρουμε και το υπόλοιπο ιστορικό σας και τις συνήθειές σας.
    Σίγουρα μια πιο σωστή και καλή Διατροφή θα βοηθούσε να πέσει το νούμερο αλλά εξαρτάτι και απο άλλους παράγοντες όπως άσκηση, κληρονομικότητα κλπ.

    Με εκτίμηση,
    η ομάδα του www.nutripass.gr

    Antoniou Giannis

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας καθώς θα πρέπει να ληφθούν και άλλες παράμετροι υπόψη και στη συνέχεια να επισκεφθείτε έναν Διαιτολόγο-Διατροφολόγο προκειμένου να σας βοηθήσει σωστά και εξατομικευμένα!

    Perlepe ΄Elena

    Dietitian - Nutritionist

    Ilion

  • Θα πρέπει να δείτε την καλή HDL και κακή LDL χοληστερίνη το λιπιδαιμικό οικογενειακό προφίλ και αναλογα με την ηληκία και τους υπόλοιπους παράγοντες να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει.Σε πρώτη φάση πάντως σίγουρα θα σας βοηθήσει η σωστή διατροφή σε συνδιασμό με το περπάτημα

    Τοπούζα Ελένη

    Dietitian - Nutritionist

    Thermi

  • Για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα, χρειάζονται και οι υπόλοιπες τιμές των λιπιδίων, όπως HDL, LDL, Τριγλυκερίδια, καθώς και πιθανή προδιάθεση για να αξιολογηθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

    Κριτσίνη Όλγα

    Dietitian - Nutritionist

    Chalandri

  • Αρχικώς δίαιτα, απώλεια βάρους, έλεγχος με υπέρηχο καρωτιδων και τεστ κοπώσεως, αιματολογικος επανέλεγχος σε 3 μηνες και μόνο εάν χρειάζεται, τότε λήψη αγωγής.

    Άγριος Ιωάννης

    Cardiologist

    Kerkira (Corfu)

  • Καλό θα ήταν θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και υιοθετήσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα συμβάλλει στο να προσεγγίσετε τα φυσιολογικά όρια.

    Dimitroulis Manos

    Dietitian - Nutritionist

    Glyfada

  • Να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ο οποίος εάν κρίνει ότι είναι αναγκαίο θα σας δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή και να ακολουθήσετε μια κατάλληλη διατροφή για υπερχοληστερολαιμία απευθυνόμενος/η σε κάποιον ειδικό διαιτολόγο διατροφολόγο.

    Vlahou Evita

    Dietitian - Nutritionist

    Peristeri

  • Σίγουρα θα πρέπει να μιλήστε με το γιατρό σας. Σημασία έχουν επίσης και τα επίπεδα HDL και LDL

    Μανωλαράκης Μανώλης

    Dietitian - Nutritionist

    Alimos

  • Είναι αρκετά υψηλή τιμή. Πιθανότατα θα πρέπει να πάρετε θεραπεία και να αλλάξετε τη διατροφή σας. Το τι πρέπει ακριβώς να γίνει εξαρτάται από το συνολικό ιστορικό σας. Η ίδια τιμή χοληστερίνης δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός!

    Μαρινάκης Ευάγγελος

    Παθολόγος - Health Coach

    Chalandri

  • Καλημέρα σας. Η τιμή αυτή για την ολική χοληστερόλη είναι σίγουρα παθολογική ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν παρουσιάζετε κανένα άλλο προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου. Γενικά σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι κάποιος να λαμβάνει εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχει και όχι μόνο μια μεμονωμένη τιμή χοληστερόλης. Από εκεί και πέρα σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει κάποιος που παρουσιάζει τέτοιες τιμές να ξεκινήσει υγιεινοδιαιτητικές μεταβολές στον τρόπο ζωής. Κύρια στοιχεία αυτών των μεταβολών είναι ο περιορισμός των κορεσμένων και trans λιπαρών, αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, απώλεια σωματικού βάρους, αύξηση της φυσικ... Read more

    AGGELOPOULOS PANAGIOTIS

    Cardiologist

    Kimi

  • Chol, LDL, HDL, TG, Apo-B, TSH

    Ρηγόπουλος Αντώνιος

    Internist

    Patras

  • Πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν καρδιολόγο για να σας πει εάν πρέπει να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή ή όχι

    Sakadakis Eleutherios

    Cardiologist

    Pagrati

  • Αρχικά είναι αναγκαίο να εντοπιστεί η αιτία που προκάλεσε την αύξηση των επιπέδων της.
    Διατροφικά θα πρέπει να ακολουθηθεί Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής ώστε να επαναφέρουμε την χοληστερίνη στα φυσιολογικά επίπεδα και το βάρος σώματος να μειωθεί αν αυτό είναι αναγκαίο.
    Επομένως η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, όχι light.
    Φρουτα και λαχανικά 5-6 μερίδες την ημέρα.
    Να αποφεύγονται όλα τα τηγανιτά τρόφιμα και όλα τα επεξεργασμένα τροφιμα ,δινοντας έμφαση στα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροι καρποι κα.
    Περιορισμό του κόκκινου κρέατος.
    Τα όσπρια και τα φ
    ... Read more

    Βάσση Παρασκευή

    Dietitian - Nutritionist

    Thessaloniki

  • Ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των επιπέδων χοληστερόλης ξεκινά από μια προσεκτική αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας.
    Έτσι, τα βασικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να μειώσουμε τη χοληστερόλη είναι τα εξής:
    1. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
    2. Έλεγχος σωματικού βάρους
    3. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας
    4. Έλεγχος στρες
    5. Διακοπή καπνίσματος
    Καταναλώστε με μέτρο…
    • Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα: Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, τα προϊόντα των ταχυφαγείων (fast food), τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γλυκά με βούτυρο, τα τηγ
    ... Read more

    Λιναρδάκη Εύα

    Dietitian - Nutritionist

    Heraklion

  • Διατροφή κατάλληλα σχεδιασμένη στην πάθηση και εξατομικευμένη άσκηση προτείνονται για την μείωση της χοληστερόλης. Καλό θα ήταν να σας δει και καρδιολόγος για να εκτιμήσει το καρδιομεταβολικό κίνδυνο που μπορεί να διατρέχεται. Ενδέχεται να χρειαστείτε και φαρμακευτική αγωγή αν σε ένα τρίμηνο δεν πέσει η τιμή στα φυσιολογικά.

    Παναγιωτοπούλου Μαρία (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Kato Toumpa

  • Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ - ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.
    ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΑΚΗ" (LDL) ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 116, ΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100, ΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 70 ΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 55mg/dl. O KAΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (πχ ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ - CALCIUM SCORE ΣΕ ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ κτλ). ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΠΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Κ
    ... Read more

    Dragazis Ioannis

    Cardiologist

    Ilioupoli

  • Κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται φάρμακο. Σημασία έχει η LDL χοληστερόλη, δηλαδή η κακή χοληστερόλη όπως επίσης η ηλικία και η παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου. Σίγουρα χρειάζεται μία καρδιολογική εκτίμηση.

    Triantafullis Dimitrios

    Cardiologist

    Kypseli

  • Καλησπέρα σας! Οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και κατ’επέκταση να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο! Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας να γίνει η λήψη ιατρικού ιστορικού καθώς και οι διατροφικές σας συνήθειες ούτως ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά σας και θα βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές της χοληστερίνης. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

    Restemi Eygenia

    Dietitian - Nutritionist

    Evosmos

  • Σιγουρα να μιλήσετε με το γιατρό σας. Τα νέα όρια ορίζουν την ολική χοληστερόλη στα 170. Επομένως είστε αρκετά υψηλα. Αν θεωρήσουμε και τους άλλους παράγοντες, ηλικία, φύλο, βάρος, κάπνισμα κλπ, ο καρδιακος κίνδυνος για επεισόδιο αυξάνει. Θελει σιγουρα την κατάλληλη αγωγή

    Δασκαλάκης Κοσμάς

    Cardiologist

    Glyka Nera

  • Η δυσλιπιδαιμία είναι μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία τα λιπίδια του αίματος έχουν αυξηθεί και έχουν ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια.
    Η δυσλιπιδαιμία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
    Ανάλογα με την αιτιολογία της, διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν είναι γονιδιακής αιτιολογίας και σε δευτεροπαθή η οποία είναι συνήθως εύρημα άλλων παθολογικών καταστάσεων (π.χ υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρωσικο σύνδρομο κτλ).
    Η θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας εξατομικεύεται με βάση το ιατρικό ιστορικό και τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
    Εν τω μεταξύ ο καρδιολόγος
    ... Read more

    Κουμέλλη Αρετή

    Cardiologist

    Ampelokipoi

  • Αρχικά αλλαγή στον τρόπο διατροφής και ζωής και κατά δεύτερον ανάλογα με την ηλικία και τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου φαρμακευτική αγωγή. Για περισσότερα στη διάθεσή σας

    Καρανίκας Σταύρος

    Cardiologist

    Ilisia

  • Καλησπέρα σας θα πρέπει ν ΄αποφύγετε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών και να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα εντάσσοντας ένα γρήγορο περπάτημα στην καθημερινότητα σας

    Mantzourani Maria

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Ionia

  • Γεια σας. Η χοληστερίνη για να πέσει χρειάζεται ένα ισορρόπημένο διατροφικό πρόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα των λιπαρών αλλά και από ποιες πηγές τα προσλαμβάνει ο οργανισμός μας.

    Αντικαθιστόντας ζωικά λίπη με υγιεινές πηγές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, στη σωστή ποσότητα και συνδιασμούς, θα βοηθήσουν να κατέβει χωρίς να στερηθούμε την ενέργεια που μας δίνουν τα καλά λιπαρά.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης αν η χολιστερίνη είναι η HDL ή η LDL, αν είναι ανεβασμένα τα τριγλυκερίδια και αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό χοληστερίνης στην οικογένεια.

    Mexis Konstantinos (Deactivated account)

    Σύμβουλος Διατροφής - Διαιτολόγος

    Athens

  • Σε περίπτωση που δεν είναι οικογενής η υπερχοληστερολαίμια, σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε κατάλληλα τη διατροφή σας ώστε να προσλαμβάνετε λιγότερα λιπαρά ημερησίως, για να αποφύγετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

    Μίλεσης Γιώργος (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Ampelokipoi

  • Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει άμεσα και εύκολα να χαμηλώσετε τα επίπεδα της. Προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αβγό και κοτόπουλο ! Θα πρότεινα και μία συνεδρία με διαιτολόγο για να σας κατευθύνει πιο αποτελεσματικά !

    Petrakou Marilena

    Dietitian - Nutritionist

    Keratsini

  • Πριν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, σε πρώτη φάση συστήνεται να ακολουθήσετε υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και σε 2-3 μήνες να επαναλάβετε τις αιματολογικές εξετάσεις των λιπιδίων.
    To μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερόλης και κατ΄επέκταση τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο, κ.ά.) και trans λιπαρών οξέων (γλυκίσματα, σφολιάτες, fast food, κ.ά.), σε συνδυασμό με την υψηλή κατανάλωση "καλών" λιπαρών (ελαιόλαδο, ελιές, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, κ.ά.) συμβάλλει στη
    ... Read more

    Papagiannopoulou Glykeria

    Dietitian - Nutritionist

    Trikala

  • Nα μην τρώτε λιπάρα τρόφιμα ,τηγανητά, υδατάνθρακες μόνο ολικής ψωμί και επίσης σωματική άσκηση πχ.περπάτημα!!! Ευχαριστώ!!!

    Papadopoulou Eleni

    Dietitian - Nutritionist

    Evosmos

  • Γεια σας!!! Η τιμή αυτή είναι σχετικά αυξημένη, παρόλα αυτά θα πρέπει να την αξιολογήσουμε σε σχέση πάντα με την LDL, HDL και Lp (a). Εάν παρόλα αυτά ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής για 3 μήνες με 2 φορές τη βδομάδα ψάρι, 2 φορές όσπρια, 1 - 2 φορές κάποιο λαδερό, περιορίσετε το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά, εντάξετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς θα δείτε πολύ πολύ μεγάλη διαφορά, χωρίς να χρειαστείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Επίσης εάν έχετε αυξημένο κοιλιακό λίπος, καλό θα ήταν να κάνετε μία προσπάθεια να το μειώσετε.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • Καταρχήν θα πρέπει το σωματικό βάρος και λίπος να είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια. Επίσης, πρέπει να προσθέσετε την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Όσον αφορά τη διατροφή:

    Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για την μείωση της «κακής» χοληστερόλης:
    Περιορίστε τα:
    􀂰 Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυρί, κρέμα γάλακτος) και εναλλακτικά επιλέξτε άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
    􀂰 Υδρογονωμένα φυτικά λίπη (π.χ. μαργαρίνη, μαγιονέζα) και εναλλακτικά επιλέξτε παρθένο ελαιόλαδο
    􀂰 Πλούσια σε λιπαρά κρεατικά (π.χ. συκώτι, αρνί, λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν) και εναλλακτικά
    ... Read more

    Sotiriou Malamas

    Dietitian - Nutritionist

    Thessaloniki

  • Οπωσδήποτε διατροφή ειδική σε συνδυασμό με καποια φαρμακευτική αγωγή (σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας).

    Draganidaki Loukia

    Dietitian - Nutritionist

    Pedion tou Areos

  • Η συγκεκριμένη τιμή χοληστερόλης είναι αρκετά υψηλή όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη LDL.
    Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό καθώς και τις συνήθειες μας (πχ κάπνισμα) ο στόχος της LDL διαφοροποιείται και συνεπώς η ιδανική χοληστερόλη μπορεί να είναι διαφορετική για τον κάθε εξεταζόμενο.
    Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας που θα υπολογίσει το συνολικό καρδιαγγειακό σας κίνδυνο και θα σας προτείνει τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης.

    Eykarpidis Eyaggelos

    Cardiologist

    Kalamaria

  • ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ,ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η HDL.LDL
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕI ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

    Mystilis Panagiotis

    Internist

    Nea Ionia

  • αρχικά θα πρέπει να αξιολογήσουμε την ποιότητα της χοληστερίνης δηλαδή να δούμε την καλή και την κακή ώστε να εχουμε πιο καθαρή εικόνα. Επίσης μια λιπομέτρηση θα βοηθούσε ώστε να δούμε την γενικότερη συσταση σώματος αλλά και εάν αν η χοληστερίνη ειναι ανεβασμένη απο σπλαχνικό λιπος. Στην περιπτωση που στις εξετάσεις σας η κακή LDL ειναι ανεβασμένη τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε ενα μεσογειακό πλάνο διατροφής πλούσιο σε φρουτα, λαχανικά εποχής , ψάρι και λευκό κρέας που συντελεί στην γενικότερη υγεία και πτώση της χοληστερίνης.

    Manou Eyaggelia

    Dietitian - Nutritionist

    Argos

  • καλησπερα σας και ευχαριστω για το μηνυμα σας. Θα πρεπει να κλεισετε ραντεβου, να δω τις αιματολογικες σας εξετασεις , να παρουμε ενα ιατρικο ιστορικο και ειδομεν για το ποια δο θα ακολουθησουμε για την αποατασταση σας. ειναι πολλα απο τα οποιοα επηρρεαζεται η τιμη της χοληστερινης και φυσικα πρεπει να μελετηθει όλο το προφιλ των λιπιδιων.(χοληστερ.καλη/κακη/τριγλυκερ/cpk, κλπ).

    EYDIET - Δουδουλακάκη Ιωάννα

    Dietitian - Nutritionist

    Piraeus

  • Καλησπέρα σας!
    Πέρα από την τιμή της ολικής χοληστερόλης είναι σημαντικό να αξιολογούμε τα επίπεδα της LDL "κακής" και της HDL "καλής" χοληστερόλης.
    Στη μείωση της χοληστερόλης βοηθούν οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες όπως μείωση των κορεσμένων λιπαρών, αύξηση των φυτικών ινών αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η αύξηση της σωματικής άσκησης. Σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας, η απώλεια σωματικού βάρους, ακόμη και 5-10%, είναι ευεργετική!
    Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!
    Ευαγγελία Αυγεράκη

    Αυγεράκη Ευαγγελία

    Dietitian - Nutritionist

    Neo Psychiko

  • καλησπέρα. Την φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να την συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας. από εκεί και πέρα ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο και συμπλήρωμα διατροφής θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγεία σας. Είμαι στην διάθεση σας.

    Με εκτίμηση,
    Νίκος Καφετζόπουλος

    Καφετζόπουλος Νικόλαος (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Glyfada

  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και μειώστε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε φυτικές ίνες, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά, φυτικά έλαια) και αυξήστε την φυσικά δραστηριότητα

    Βασιλική Σταμάτη (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Elefsina

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε αγωγή διατροφής για λιπιδαιμία και με συμπληρώματα μαζί να λύσετε το πρόβλημα αυτό. Η άλλη λύση είναι σε γιατρό φαρμακευτική αγωγή, αλλά και πάλι χωρίς διατροφική αγωγή δεν θα μειωθούν εύκολα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η διατροφική αγωγή πάντως είναι απαραίτητη.

    Kontogiannis Lampros

    Διαιτολόγος - Παιδοδιατροφολόγος

    Athens

  • Εκτός από δίαιτα και σωματική άσκηση που πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας, η υπερλιπιδαιμία αξιολογείται βάση παραγόντων κινδύνου. Η ηλικία , η αρτηριακή υπέρταση, το σάκχαρο, το κάπνισμα , στεφανιαία νόσος και αγγειοπάθειες είναι μερικοί επιπρόσθετοι παράγοντες που απαιτούν να έχετε πολύ χαμηλότερη τιμή χολιστερόλης για να μην αναπτύξετε προβλήματα αρτηριοσκλήρυνσης. Αν η υπερλιπιδαιμία αφεθεί χωρίς αγωγή, ο περαιτέρω κίνδυνος είναι καρδιαγγειακά συμβάντα .

    Μπαρμπουνάκης Γεώργιος

    Internist

    Pagrati

  • Καλημέρα σας. Υγιεινή Διατροφή, φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με έναρξη φαρμακευτικής αγωγής για να ρίξετε την τιμή της χοληστερίνης. Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νοσο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και όχι υποτίμηση.

    Ζαμπέλης Κωνσταντίνος

    Cardiologist

    Nea Smirni

  • 270 ολική χοληστερίνη σημαίνει μάλλον και αρκετά υψηλή LDL (αυτό που λέμε "κακή" χοληστερλίνη ).Χρειάζεται να επισκεφθείτε παθολόγο για να υπολογίσουμε τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο με βάση το ιστορικό σας την ηλικία σας κτλ. Αναλόγως αυτών, θα γίνει αρχικά προσπάθεια με υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και αν δεν αποδώσει μετά από μήνες θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο θεραπείας.

    Μπίλιου Σμαράγδα

    Internist

    Dafni

  • Επειδή είναι αρκετά υψηλή η τιμή πρέπει να αλλάξεις την διατροφή σου και πιθανότατα να ξεκινήσεις και αγωγή με στατινες,αν δεν μειωθεί μόνο με την αλλαγή διατροφής.

    Kefalas Vasileios

    Cardiologist

    Evosmos

  • Θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό γιατρο για να εκτιμήσει τις εξετάσεις και να ολοκληρώςετε τον ελεγχο που πρέπει να κάνετε. Η τιμή της ολικής χοληστερίνης από μόνη της δεν κατευθύνει την απόφαση ως προς την θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς.

  • Σίγουρα να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας (να εξετάσει αν είναι κληρονομική ή όχι, να γίνει ουσιαστικά σωστή λήψη ιστορικού, έτσι ώστε αν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή) και αν το πρόβλημα είναι η διατροφή σας, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και έναν διατροφολόγο.

    Kouri Eirini

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Smirni

  • Ανάλογα με την ηλικια το φύλο και άλλους παράγοντες η αντιμετώπιση διαφερει

    Παπαβασιλείου Λήδα Πιερέττα

    Cardiologist

    Kifisia

  • Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Η διατροφή σας θα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφών ανάλογα με τις ημερησιες αναγκες σας, από καλής ποιότητας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, χαμηλού γλυκαιμικου δείκτη τροφών και καλου συνδυασμού μονοακορεστων και πολυακόρεστων καλών λιπαρών οξέων. Η χοληστερόλη είναι ένας δείκτης που μειώνεται κατακόρυφα εάν κάποιος ξεκινήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής πχ σωστή διατροφή από υπόδειξη και καθοδήγηση ενός καταρτισμένου κλινικού διαιτολόγου, άσκηση σε καθημερινή βάση από ένα απλό περπάτημα έως κάτι πιο περισσότερο και καλή ενυδάτωση. Ένα υγιές σωματικό βάρος α... Read more

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Θα μπορούσατε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στην μεσογειακή διατροφη κι να μειώσετε την χοληστερόλη σας ακολουθώντας συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες!

    Σπανού Ευαγγελία (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Trikala

  • τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πολλές φορές οφείλονται είτε από διατροφικές συνήθειες είτε από κληρονομική προδιάθεση. Βεβαίως και οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.Η ανάγκη για θεραπεία θα αποφασιστεί από τον θεράποντα γιατρό βάση του ιστορικού

    Zahariadis Konstantinos

    General practitioner (GP)

    Nea Smirni

  • Φαντάζομαι 270 είναι η ολική χοληστερόλη. Είναι αυξημένη, αλλά μεγαλυτερη σημασία έχει η τιμή της LDL, της 'κακης' χοληστερίνης. Ανάλογα με το ιστορικό και τους παραγοντες κινδυνου είναι διαφορετικά τα επιθυμητά επίπεδα LDL για τον κάθε άνθρωπο. Ανάλογα λοιπόν με τα επιθυμητά επίπεδα, τον στόχο δλδ για την LDL και την αρχική τιμή LDL που έχετε τώρα, ο καρδιολογος θα σας πει αν αρκουν σε πρωτη φάση αλλαγές στον τρόπο ζωής (με ακρογωνιαίο λίθο τη δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά) η αν χρειάζεται ταυτόχρονα και έναρξη φαρμακευτικής αγωγης

    Ψώχιας Πολύκαρπος

    Στρατιωτικός Ιατρός - Ειδικός Καρδιολόγος

    Evosmos

  • Καλησπέρα σας! Δεν μπορεί να αξιολογηθεί σαν δεδομένο μόνο η τιμή της συνολικής χοληστερόλης, αλλά σε συνάρτηση με άλλους δείκτες. Δίνοντας έμφαση σε θρεπτικά συστατικά που ασκούν προστατευτικη δράση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης.

    Μανδηλάρη Ιωάννα

    Ολιστική Διαιτολόγος - Παιδοδιατροφολόγος

    Kalamata

  • Καλησπέρα σας. Η τιμή αυτή φαίνεται πράγματι υψηλή, όμως πρέπει να δούμε και τις τιμές της LDL χοληστερίνης , HDL χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, όχι μόνο την ολική χοληστερίνη. Επιπλέον πρεπει να συναξιολογήσουμε το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία σας, το ιστορικό σας, τη τιμή της αρτηριακής σας πίεσης, αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, αν καπνίζετε κτλ. Επίσης, χρειάζεται μια ενδελεχής καρδιολογική εξέταση για να έχουμε τη πλήρη εικόνα. Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα τότε θα μπορούμε να απαντήσουμε αν πρέπει απλά να αλλάξετε τρόπο ζωής (αλλαγή διατροφής, άσκηση, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος) ή αν είναι απαρα... Read more

    Τασσόπουλος Ανδρέας

    Cardiologist

    Neo Psychiko

  • Θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα νέο πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και φυσικά άσκηση έτσι ώστε να μπορέσετε να ρίξετε τη τιμή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε ένα διατροφολογο-διαιτολογο έτσι ώστε να σας κατευθύνει σχετικά με τη διατροφή και να σας δώσει μια εξατομικευμένη διατροφή σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικο σας και τις εξετάσεις σας.

    Karagiannaki Stella

    Dietitian - Nutritionist

    Dafni

  • Καλησπέρα σας. Σε περίπτωση που έχετε αυξημένο βάρος θα πρέπει να το χάσετε. Μια απώλεια 10% του βάρους μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πτώση της ολικής χοληστερόλης έως και 20%. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν παραπανισια κιλά τότε είναι πολύ σημαντική η μείωση στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων (λιπαρά κρέατα, τηγανητά, σπορελαια, λιπαρά γαλακτοκομικά) στην διατροφή και ταυτόχρονα η υψηλή πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια). Επίσης η σωματική άσκηση θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

  • Χρειάζεται συνδυασμός διατροφής και άσκησης! Η διατροφή πρέπει να στηριχτεί περισσότερο σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα όσπρια και τα λαχανικά. Πολύ σημαντικό αν υπάρχει επιπλέον βάρος να χαθεί έστω ένα ποσοστό 10% αυτού!

    Kleiasios Panagiotis - Nutriedition

    Dietitian - Nutritionist

    Ilisia

  • Η αυξημένη χοληστερολη μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παραγοντες
    πχ κληρονομικότητα, αυξημενο βαρος, αυξημενη καταναλωση λιπαρων κ.α.
    Εκτος απο την τιμη της ολικης χοληστερολης, σημασια έχουν και οι εξης τιμες: LDL, HDl
    Θα πρεπει να απευθυνθειτε στον θεραποντα ιατρο σας για να εκτιμησει τις τιμες και να αποφασισει αν χρειαζεστε φαρμακευτικη αγωγη και σε εναν διαιτολογο για να βελτιωσετε τις διατροφικές σας συνήθειες

    Zikou Eua

    Dietitian - Nutritionist

    Glyfada

  • Λογικα πρεπει να ξεκινησετε φαρμακο. Αυτο βεβαια εξαρταται και απο αλλους παραγοντες κινδυνου. Η χοληστερινη παντως ειναι υψηλη

    Συκιώτης Αλέξανδρος

    Cardiologist

    Gerakas

  • Για να αξιολογηθεί και αναλόγως να αντιμετωπιστεί η υπερχοληστερολαιμία, θα πρέπει καταρχάς να συναξιολογηθούν οι υπότυποι («καλή» και «κακή») χοληστερόλη. Παίζουν επιπλέον ρόλο το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα και τα νοσήματα που ενδεχομένως συνυπάρχουν.
    Ενδέχεται να χρειάζονται και επιπλέον προληπτικές εξετάσεις.
    Ο θεράπων ιατρός, με βαση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο θα σας καθοδηγήσει.

    Αραμπατζή Κλαίρη

    Internist

    Platia Mavili

  • Παραθέτω μερικές οδηγίες:
    Φυσική δραστηριότητα: βγείτε για πεζοπορία έστω 20-30 λεπτά καθημερινά.
    Απώλεια βάρους/ λίπους αν απαιτείται.
    Αλλαγή διατροφικών συνηθειών
    Μειώστε / διακόψετε το αλκοόλ
    Περιορίστε τα γλυκά/ αρτοσκευάσματα / αναψυκτικά και τις μεγάλες ποσότητες σε ψωμί/ μακαρόνια / ρύζι
    Αυξήστε την πρόσληψη σε καλές πηγές λιπαρών όπως ελαιόλαδο/ ελιές/ αβοκάντο / ξηρούς καρπούς / ψάρια
    Εντάξτε την κατανάλωση σε άπαχα κρεατικά όπως πουλερικά και κόκκινο κρέας χωρίς ορατά κομμάτια λίπους
    Όπως και γαλακτοκομικά και αυγά
    Προτιμήστε λαχανικά εποχής και από φρούτα ποικιλία μούρων που είναι χαμηλά σε
    ... Read more

    Zioga Konstantia

    Dietitian - Nutritionist

    Pylaia

  • Θα πρεπει να διερευνησουμε τον λογο αυξησης των επιπεδω χολ και στη συνεχεια να θεσουμε το διατροφικο πλανο που θα μπορουσε να περιλαμβανει φ ινες και φυτικα ελαια,πηγες πρωτεινης χωρις πολλα ζωικα λιπη για παραδειγμα

    Κολομβότσου Αναστασία

    Dietitian - Nutritionist

    Neo Psychiko

  • Να κόψουμε τα τηγανητα , τα "κακά λιπαρα" όπως βουτηρο , λιπαρά από κόκκινο κρέας (πχ κεμπαμπ) και να βάλουμε στην διατροφή μας το ώμο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς αναλατους και φρούτα

    σημαντικό επίσης είναι η αερόβια ασκηση(15 με 20 λεπτά περπάτημα την ημερα) και φυσικά το σωματικό μας βάρος να είναι στα φυσιολογικά επίπεδα

    σε κάθε,περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον διαιτολογο διατροφολόγο

    Καραμανίδης Βασίλειος

    Dietitian - Nutritionist

    Agios Dimitrios

  • ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΡΟ

    Simitsis Stylianos

    Cardiologist

    Platia Mavili

  • Η τιμή αυτή είναι αυξημένη σύμφωνα με τις τιμές αναφοράς. Στο πλαίσιο του καρδιαγγειακού κινδύνου, έχει σημασία να συνεκτιμηθούν και τα επίπεδα των υπόλοιπων λιπιδίων (LDL, HDL, Τριγλυκερίδια). Προχορώντας στην παρέμβαση, θα πρέπει να αξιολογηθούν ο τρόπος ζωής σας, το σωματικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό και ο συνολικός κίνδυνος. Το πρωτόκολλο για την αντιμετώπισης της υπερλιπιδαιμίας αναφέρεται σε διαιτητικο-υγιεινή παρέμβαση 3 μηνών και έπειτα εργαστηριακός επανέλεγχος. Η επαναξιολόγηση θα αναδείξει εάν θα πρέπει η συνέχιση της παρέμβασης με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή (σε αυτή υπάρχει και η δυνατότητα όχι απαραίτητα στατινών αλλά και σ... Read more

    Κουτουλογένης Κωνσταντίνος (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist

    Ilisia

  • Μια διατροφή βασισμένη στο Μεσογειακό πρότυπο , πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα και φυτικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Παράλληλα είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση λιπαρών τυριών, κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων. Σε περίπτωση που το σωματικό βάρος είναι αυξημένο, μια μείωση 10% του βάρους και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα βοηθούσε πάρα πολύ στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

    Γιαζιτζή Κατερίνα

    Dietitian - Nutritionist

    Aigaleo

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections