Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Σακχαρώδης διαβήτης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια του μεταβολισμού με χαρακτηριστκό τη συγκέντρωση σαγχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), ή και τη διαταραχή στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, της γλυκόζης αλλά και στην μειωμένη έκκριση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βοηθάει τη γλυκόζει να κυκλοφορήσει στο αίμα και κρατάει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα για το σακχαρώδη διαβήτη, αλλά συχνά συναντάται έντονη επιθυμία για διψα (πολυδιψία), για φαγητό και συχνοουρία. Υπάρχουν τρεις (3) κατηγορίες σακχαρώδη διαβήτη: 1) Διαβήτης τύπου 1, που ο οργανισμός του ασθενή δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη 2) Διαβήτης τύπου 2 που, που ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ενώ αυτή που παράγει δεν ανταποκρίνεται στις εντολές και το σκοπό της. 3) Διαβήτης κύησης, που είναι ένας τύπος διαβήτη που εμφανίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε αντίθεση με τους τύπους 1 & 2 που είναι μακροχρόνιοι. Όλοι οι τύποι διαβήτη είναι ανιχνεύσιμοι και θεραπεύσιμοι, με τους τύπους 1 και 2 να απαιτούν θεραπεία που μπορεί να κρατήσει όλη τη ζωή του ασθενή. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είναι απαραίτητο να τους χορηγείται ενέσιμη ινσουλίνη και να έχουν συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνουν την ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή, αλλά με χάπια και πάλι συνδιάζοντας σωστή διατροφή και άσκηση. Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες, για αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε Ενδοκρινολόγο ή Παθολόγο - Διαβητολόγο για μια ειδική γνώμη και εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Πληροφορίες για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη

Οδηγούμαστε στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη σε περιπτώσεις όπως οι εξής:

  • Με τυχαία ανεύρεση αυξημένου σακχάρου αίματος σε εξετάσεις που γίνονται προληπτικά ή για κάποια άλλη αιτία (π.χ. υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη). Επίσης, σε σχετικό έλεγχο, όταν υπάρχει προδιάθεση διαβήτη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού διαβήτη, λήψη κορτιζόνης, παχυσαρκία κτλ.
  • Σε διερεύνηση είτε συμπτωμάτων (όπως πολυουρία, πολυδιψία, συχνές λοιμώξεις κτλ), είτε επιπλοκών (όπως στεφανιαία νόσος, νεφροπάθεια, μείωση όρασης κτλ) που θα μπορούσαν να σχετίζονται με διαβήτη.

Οι συνεργάτες γιατροί του doctoranytime είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να σας φροντίσουν με ασφάλεια!

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου; Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 8 Ιουνίου 2017

© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;
* Η αναφορά 'Βρες Γιατρό' χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και εκτός από γιατρούς μπορεί να περιλαμβάνει ανά περίπτωση επαγγελματίες υγείας, θεραπευτές και συμβούλους ψυχικής υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει