Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ψωρίαση

Απαλλάξου από τα σημάδια της στο σώμα σου

Καζάκος Χαράλαμπος
Ελέγχθηκε από τον Καζάκο Χαράλαμπο
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
10 Δεκεμβρίου 2017
Κουράκου Μαρία-Σοφία
Ελέγχθηκε από την Κουράκου Μαρία-Σοφία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
10 Δεκεμβρίου 2017
Παλαιολόγου Ροζίνα
Ελέγχθηκε από την Παλαιολόγου Ροζίνα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
10 Δεκεμβρίου 2017

Θεραπείες και αντιμετώπιση ψωρίασης

Πέρα από τη θεραπευτική αγωγή που θα σου δώσει ο γιατρός σου, θα πρέπει να ακολουθήσεις και κάποιες συμβουλές, ώστε να μην επιτείνεις το πρόβλημα και να μην δυσκολεύουν τα συμπτώματα της ασθένειας την καθημερινή σου ζωή. Ο γιατρός θα σου δώσει τις παρακάτω οδηγίες:

  • Δεν σκαλίζεις για κανένα λόγο τις δερματικές βλάβες. Αυτή η πρακτική, εκτός του ότι μπορεί να σου δίνει την αίσθηση διαρκούς φαγούρας, φουντώνει ακόμη περισσότερο τις βλάβες της ψωρίασης. Προσπάθησε να αποφεύγεις να ξύνεις τα σημάδια.
  • Βγες στον ήλιο. Καλό θα ήταν να επιδιώκεις να κάθεσαι στον ήλιο, βεβαίως πάντα με αντηλιακή προστασία. Έχει αποδειχθεί ότι ο ήλιος βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου.
  • Μίλα με έναν ειδικό. Αν νιώθεις ότι δυσκολεύει τη ζωή σου η ψωρίαση και ότι σου ρίχνει την ψυχολογία, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο, ώστε να σε βοηθήσει να αντιληφθείς τη νόσο και να βρεις διεξόδους.
Κουράκου Μαρία-Σοφία
Η Κουράκου Μαρία-Σοφία - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος λέει:

“Στην πλειοψηφία των πασχόντων η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στην ύφεση της νόσου.”

Θεραπείες ψωρίασης

Οι επιλογές θεραπείας που εφαρμόζονται στην ψωρίαση είναι κυρίως φαρμακευτικές. Αναλόγως με το περιστατικό, η αγωγή μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική.

Κρέμες για ψωρίαση

Στις τοπικές αγωγές συμπεριλαμβάνονται διάφορες κρέμες και οι αλοιφές με ενυδατική και κερατολυτική δράση, αλλά και φάρμακα. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τα ανάλογα βιταμίνης D και οι αναστολείς καλσινευρίνης.

Αγωγή για ψωρίαση

Στις συστηματικές αγωγές συμπεριλαμβάνονται η κυκλοσπορίνη, η μεθοτρεξάτη, τα ρετινοειδή (ασιτρετίνη) και η απρεμιλάστη.

Φωτοθεραπεία για ψωρίαση

Υπάρχει, επίσης, και η επιλογή της φωτοθεραπείας (UVB-ΝB, PUVA), όπου οι πάσχουσες περιοχές εκτίθενται σε συγκεκριμένο μήκος φωτός ελεγχόμενα. Τέλος, υπάρχουν και οι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στοχευμένες βιολογικές θεραπείες.

Είναι πολύ σημαντικό όλες οι θεραπείες να εφαρμόζονται με την καθοδήγηση του δερματολόγου και να μην αυτοσχεδιάζει ο ασθενής στη θεραπεία που πρέπει να λάβει. Η θεραπεία καθορίζεται βάσει του ιστορικού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς.

Ψωριασιακή Αρθρίτιδα

Σε περιπτώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας, η αντιμετώπιση δεν γίνεται τοπικά. Συνήθως απαιτείται συστηματική αγωγή σε μορφή χαπιού ή ένεσης.

Με τη λήψη θεραπείας, η ψωρίαση βελτιώνεται σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Για την ακρίβεια, το ποσοστό πλήρους κάθαρσης από τη νόσο μπορεί να αγγίξει από 75%- 100%, αν ο ασθενής ανταποκριθεί επιτυχώς στην αγωγή.

Καζάκος Χαράλαμπος
Ο Καζάκος Χαράλαμπος - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος λέει:

“Ο ψωριασικός ασθενής να μην νιώθει άσχημα για το δέρμα του, να το παρακολουθεί στο δερματολόγο του. Υπάρχει πλέον γκάμα θεραπειών τις οποίες μπορεί να επιλέξει. Και να θυμάστε ότι όσο πιο νωρίς πας στο γιατρό, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει η θεραπεία.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει