Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ψωρίαση

Απαλλάξου από τα σημάδια της στο σώμα σου

Καζάκος Χαράλαμπος
Ελέγχθηκε από τον Καζάκο Χαράλαμπο
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
10 Δεκεμβρίου 2017
Κουράκου Μαρία-Σοφία
Ελέγχθηκε από την Κουράκου Μαρία-Σοφία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
10 Δεκεμβρίου 2017
Παλαιολόγου Ροζίνα
Ελέγχθηκε από την Παλαιολόγου Ροζίνα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
10 Δεκεμβρίου 2017

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

Κολλητική νόσος ψωρίαση

Μπορεί η ψωρίαση να μεταδοθεί; Είναι κολλητική νόσος;

Όχι, η ψωρίαση δε μεταδίδεται, δεν είναι κολλητική. Η νόσος είναι γραμμένη στο DNA μας και γεννάται στον οργανισμό με διάφορες αφορμές όπως τη λήψη φαρμάκων κατηγορίας b-blockers, το άγχος, το κρύο ή ακόμη κι ένα κρυολόγημα. Δεν πρέπει να συγχέεται με την ψώρα, που είναι μία κολλητική νόσος, αλλά εντελώς διαφορετική από την ψωρίαση.

Συνέπειες ψωρίασης

Ποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες έχει η ψωρίαση;

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασθενείς με ήπια ψωρίαση δεν παρουσιάζουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στη γενική τους υγεία. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθούν οι αρθρώσεις και ο ασθενής να εκδηλώσει ψωριασική αρθρίτιδα. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία εμφάνισης της ψωρίασης σε έναν ασθενή τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάποια στιγμή ψωριασική αρθρίτιδα. Επίσης, η εκδήλωσή της μπορεί να πυροδοτηθεί από έντονη δραστηριότητα όπως το ποδήλατο, η καθημερινή χρήση πληκτρολογίου, καθώς σε αυτές τις δραστηριότητες καταπονούνται οι αρθρώσεις. Γι’ αυτό, συμβουλεύουμε τους ασθενείς με έντονη ψωρίαση να προτιμούν ασκήσεις όπως η κολύμβηση.

Τελευταία ολοένα και περισσότερες έρευνες έρχονται να συνδέσουν τη σοβαρή ψωρίαση με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ψωρίαση και σεξουαλική ζωή

Μπορεί η ψωρίαση να επηρεάσει τη σεξουαλική μου ζωή;

Όχι, άμεσα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί. Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Δεν επηρεάζει τις λειτουργίες του οργανισμού. Αν ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα μειωμένης ερωτικής διάθεσης ή στυτικής δυσλειτουργίας, αυτό αν δεν οφείλεται σε κάποιο άλλο οργανικό αίτιο εκτός ψωρίασης, υπάρχουν ψυχολογικά αίτια που υποκρύπτονται. Ειδικά όταν είναι εκτεταμένη η νόσος σε όλο το σώμα μπορεί ο ασθενής να νιώθει περίεργα με το δέρμα του και να επηρεαστεί ψυχολογικά.

Σημάδια Ψωρίασης

Μπορώ να καλύψω τα σημάδια της ψωρίασης στο σώμα μου;

Ναι, είναι εφικτό να καλύψεις τα σημάδια αν νιώθεις ότι σε ενοχλούν. Συνήθως ένας ασθενής καλύπτει τα σημάδια φορώντας μακρυμάνικα ρούχα ή γενικότερα, ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα ή μόνο την επιφάνεια του δέρματος που έχει σημάδια. Αν η δερματική εκδήλωση είναι περιορισμένης έκτασης μπορείς να εφαρμόσεις άλλες καλυπτικές μεθόδους όπως το μακιγιάζ- make up.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει