Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Ψωρίαση

Απαλλάξου από τα σημάδια της στο σώμα σου

Καζάκος Χαράλαμπος
Ελέγχθηκε από τον Καζάκο Χαράλαμπο
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
10 Δεκεμβρίου 2017
Κουράκου Μαρία-Σοφία
Ελέγχθηκε από την Κουράκου Μαρία-Σοφία
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
10 Δεκεμβρίου 2017
Παλαιολόγου Ροζίνα
Ελέγχθηκε από την Παλαιολόγου Ροζίνα
Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
10 Δεκεμβρίου 2017

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Η ψωρίαση και η ψώρα είναι παρόμοιες παθήσεις.

Η αλήθεια

Η ψωρίαση συχνά συγχέεται με την ψώρα, ενώ δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ασθένειες. Η ψώρα είναι μια παρασιτική μεταδοτική νόσος. Αντιθέτως, η ψωρίαση είναι μια δερματική νόσος που δεν κολλάει και εμφανίζεται μόνο σε ασθενείς που έχουν την προδιάθεση να την εκδηλώσουν.

Μύθος #2

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που κρατάει για πάντα.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως η προδιάθεση για ψωρίαση είναι γραμμένη στα γονίδιά μας. Ωστόσο, η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί και να οδηγηθεί σε ύφεση. Πλέον, υπάρχουν πολλές θεραπείες με άριστα αποτελέσματα. Αν ο ασθενής απευθυνθεί στο γιατρό και λάβει το θεραπευτικό σχήμα που του ταιριάζει μπορεί να απαλλαγεί από την ασθένεια.

Μύθος #3

Η ψωρίαση επιδεινώνεται από τον ήλιο.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή έχει παρατηρηθεί ότι η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τα σημάδια της ψωρίασης στο δέρμα, ενώ τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο πλήττονται λιγότερο συχνά έως και καθόλου από τις δερματικές εκδηλώσεις της νόσου.

Μύθος #4

Το σωματικό βάρος δεν επηρεάζει την εμφάνιση ψωρίασης.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρόλο που δεν έχουν ενοχοποιηθεί συγκεκριμένες δίαιτες για την εμφάνιση της νόσου, έχει παρατηρηθεί ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει και τις πιθανότητες να εκδηλώσει ένας ασθενής, που έχει την προδιάθεση, ψωρίαση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείς το βάρος σου σε υγιή και φυσιολογικά επίπεδα και κυρίως να αθλείσαι για να παραμένεις σε ευεξία και ισορροπία.

Μύθος #5

Το κάπνισμα δεν επηρεάζει τη νόσο.

Η αλήθεια

Το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση της νόσου. Δεν αποτελούν την αιτία της, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι όταν ένας ασθενής καπνίζει ή καταναλώνει αλκοόλ επιδεινώνει τη ψωρίαση που ήδη έχει.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει