ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα

Συμπτώματα, θεραπεία και κόστος αντιμετώπισης

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Ελέγχθηκε από τον Λαμπρόπουλο Παναγιώτη
Οδοντίατρος
30 Ιουνίου 2018
Κοντογιάννη Βικτώρια
Ελέγχθηκε από την Κοντογιάννη Βικτώρια
Οδοντίατρος
30 Ιουνίου 2018

Θεραπεία ουλίτιδας - περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία που εφαρμόζεται εξαρτάται από την έκταση και το στάδιο της φλεγμονής.

Για την ουλίτιδα προτείνεται καθαρισμός δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός δοντιών περιλαμβάνει αφαίρεση πλακών και πέτρας από τα δόντια (αποτρίγωση). Επιπλέον, ο γιατρός θα δώσει κατά περίπτωση ατομικές συμβουλές υγιεινής και σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών. Θα σου προτείνει να χρησιμοποιείς μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη για μια μικρή περίοδο.

Για την περιοδοντίτιδα η θεραπεία ξεκινά με την ίδια διαδικασία με την ουλίτιδα, δηλαδή με βαθύ καθαρισμό δοντιών (αποτρίγωση). Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία ριζικές αποξέσεις ανά δόντι (ανά τεταρτημόριο στόματος), για να αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα κάτω από το επίπεδο του ούλου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με σκοπό τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση της φλεγμονής. Δεν αναστρέφεται η ασθένεια, αλλά σταθεροποιείται. Δυστυχώς το οστό που χάνεται δεν ξανακερδίζεται.

Χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας

Αν η φλεγμονή και πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί αλλά τείνει να προχωρά σε πιο βαρύ στάδιο, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει την πιο επεμβατική θεραπεία: την εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την επέμβαση ανοίγεται ένας κρημνός, ώστε να επιτευχθεί ο ενδελεχής καθαρισμός και έλεγχος της περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές για να ανακτηθεί το χαμένο οστό. Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει και αντιβίωση για μερικές μέρες.

Η στοματική υγιεινή ενός ασθενή με περιοδοντίτιδα έχει ήδη βελτιωθεί από το πρώτο στάδιο της θεραπείας (βαθύς καθαρισμός - αποτρίγωση) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι πιο άμεση η επούλωση των ιστών και των φλεγμονών μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί η περιοχή, συνιστάται να αποφεύγεις το κάπνισμα και να ληφθεί λίγη αντιβίωση για την πρόληψη επιμόλυνσης της περιοχής.

Η εφαρμογή της αρχικής θεραπείας της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας μπορεί να γίνει και από γενικό οδοντίατρο. Κάποιες πιο σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν τη συμβουλή πιο εξειδικευμένων σε αυτό το κομμάτι γιατρών όπως είναι ο περιοδοντολόγος.

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Ο Λαμπρόπουλος Παναγιώτης Οδοντίατρος λέει:

“Το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι της θεραπείας είναι σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση του ασθενή προς τις υποδείξεις-συμβουλές του γιατρού του. Είναι σημαντικό να τηρήσεις προσεκτικά τις οδηγίες για σχολαστική υγιεινή και χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος καθημερινά για να ολοκληρωθεί και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.