ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα

Συμπτώματα, θεραπεία και κόστος αντιμετώπισης

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Ελέγχθηκε από τον Λαμπρόπουλο Παναγιώτη
Οδοντίατρος
30 Ιουνίου 2018
Κοντογιάννη Βικτώρια
Ελέγχθηκε από την Κοντογιάννη Βικτώρια
Οδοντίατρος
30 Ιουνίου 2018

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα κολλάει;

Η περιοδοντίτιδα κολλάει;

Όχι, δεν κολλάει. Η περιοδοντίτιδα οφείλεται σε ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό βακτηρίων που ήδη υπάρχουν στο στόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Άρα, δεν οφείλεται σε κάποιον παράγοντα που δεν έχεις ήδη στο στόμα σου κι εσύ, αλλά σε φτωχές συνθήκες υγιεινής.

Συνδέονται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα με κάποιες συνήθειές μας;

Συνδέονται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα με κάποιες συνήθειές μας;

Ναι, πολλές φορές η περιοδοντίτιδα είναι απόρροια των συνηθειών μας ή αν όχι, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω αυτών. Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες περιοδοντίτιδας, καθώς το κάπνισμα δυσκολεύει την αιμάτωση των ούλων. Αυτό τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε νόσους που επηρεάζουν τα δόντια.

Είναι κληρονομική η περιοδοντίτιδα;

Είναι κληρονομική η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με περιοδοντίτιδα παρουσιάζουν και τα ίδια αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν το πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει ότι οφείλεται στην κληρονομικότητα. Αν κάποιος προσέχει τη στοματική του υγεία, τότε ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο.

ώρες άσκησης υπερλιπιδαιμία

Η ηλικία παίζει ρόλο;

Θεωρητικά όχι. Η υγεία των δοντιών πρέπει να ελέγχεται και να φροντίζεται από την παιδική ηλικία. Η ασθένεια ξεκινά από ουλίτιδα και στη συνέχεια εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Είναι επομένως μια εξελικτική ασθένεια, η οποία οφείλεται κυρίως στις συνήθειες του ατόμου και εν γένει, σε φτωχή υγιεινή των δοντιών που εφαρμοζόταν για χρόνια. Η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται κυρίως στη μέση ηλικία για όλους τους παραπάνω λόγους, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να εκδηλωθεί και νωρίτερα.

δίαιτα υψηλή χοληστερίνη

Πρέπει να αποφεύγω κάτι όταν έχω περιοδοντίτιδα;

Ναι, πρέπει να προσέχεις ιδιαιτέρως σχολαστικά τη στοματική σου υγιεινή. Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείς το ραντεβού σου στον οδοντίατρο και να συμμορφώνεσαι με τις υποδείξεις του. Επίσης, αν έχεις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για περιοδοντίτιδα θα πρέπει να προσέχεις να μην τραυματιστεί η περιοχή και προκληθεί μόλυνση. Για το σκοπό αυτό μπορεί να λάβεις κατόπιν συμβουλής του γιατρού και αντιβίωση προληπτικά. Τέλος, συνιστάται να διακόψεις το κάπνισμα, ώστε να μην επιβαρύνεις την εξέλιξη της νόσου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.