ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Λεύκη

Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες

Facemed Clinic Καφούνη Ευαγγελία

Συντάχθηκε από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Facemed Ιατρική Κλινική και την Ψυχολόγο - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Καφούνη Ευαγγελία στις 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Λεύκη και ψυχολογία ασθενή

Όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα υγείας αναμφίβολα προκαλεί άγχος στον ασθενή είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό. Έτσι και στην περίπτωση της λεύκης, ο ασθενής βιώνει μία έντονη ψυχική αναστάτωση, η οποία χαρακτηρίζεται από ποικίλα συναισθήματα.

Συγκεκριμένα, το άτομο νιώθει έντονο στρες σκεπτόμενο τι μπορεί να συμβεί στο σώμα του και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία του. Επιπλέον, ο πάσχων νιώθει ντροπή για την εμφάνισή του, ιδίως αν είναι νεαρής ηλικίας, καθώς βλέπει πως το δέρμα του διαφέρει από των υπολοίπων. Αισθάνεται πως είναι διαφορετικός, πως όπου κι αν πάει θα τον δουν και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης, κάτι που του προκαλεί βαθιά θλίψη και των ωθεί στην κοινωνική απομόνωση.

Λόγω αυτού, ο ασθενής νιώθει θυμό που η ζωή του έχει αλλάξει τόσο ριζικά και υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να γίνει επιθετικός απέναντι στους άλλους.

Οι ασθενείς με λεύκη είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Πώς μπορεί να νιώσει καλύτερα ένας ασθενής με λεύκη

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε έναν ασθενή με λεύκη και αντίστοιχα η λεύκη επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του ασθενούς. Για το λόγο αυτό ο πάσχων καλό είναι να φροντίζει πρώτα ο ίδιος το σώμα του και την ψυχή του.

Να μην αμελεί τα ραντεβού με τον δερματολόγο του και τη θεραπεία του, να βρει έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να πάρει την κατάλληλη στήριξη που χρειάζεται, καθώς επίσης να μοιραστεί τις ανησυχίες του και τις σκέψεις του με το οικείο περιβάλλον του. Συζητώντας με την οικογένειά του και τους φίλους του για την πάθησή του και γενικά όσο συζητάει με άλλους ανθρώπους μειώνεται το βάρος και η θλίψη που νιώθει.

Σε περιπτώσεις που ενδεχομένως καλείται να συναναστραφεί με καινούργια άτομα είναι πολύ βοηθητικό το να τους εξηγήσει τι ακριβώς είναι η λεύκη, ώστε να μην νιώθει ντροπή απέναντί τους και να μην κλείνεται στον εαυτό του. Επιπλέον, βοηθάει αρκετά η συζήτηση με άτομα που έχουν είτε την ίδια είτε κάποια παρόμοια ασθένεια για να καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό.

Τι μπορούν να κάνουν οι οικείοι του για να τον βοηθήσουν:

Πολύ σημαντική στη λεύκη είναι η συμβολή των οικείων προσώπων του ασθενούς. Καλό είναι να του μιλάνε με συναίσθημα, να τον ρωτάνε πώς νιώθει και τι σκέφτεται, αλλά με έναν τρόπο που να μην είναι παρεμβατικός και ενοχλητικός. Μια καλή ερώτηση είναι «Πώς μπορώ να σε βοηθήσω εγώ;»

Να φροντίζουν να μην αφήνει τη θεραπεία του, να τον παροτρύνουν να απευθυνθεί σε ψυχολόγο για να βοηθηθεί και να τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει τις ίδιες δραστηριότητες που έκανε και πριν την πάθηση. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να μην αλλάξει όσο γίνεται τον τρόπο ζωής του και την καθημερινότητά του.

Καφούνη Ευαγγελία
Η Καφούνη Ευαγγελία - Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής λέει:

“Κάποια πράγματα δεν τα επιλέγουμε, μας επιλέγουν. Όταν συμβαίνει αυτό καλό είναι να τα αποδεχόμαστε και να μάθουμε να ζούμε με αυτά όσο καλύτερα μπορούμε. ‘’Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω’’-(Carl Jung)”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Yaghoobi R, Omidian M, Bagherani N. 'Vitiligo: a review of the published work', J Dermatol. 2011;38(5):419-431.

2. Alikhan A, Felsten LM, Daly M, et al. Vitiligo: a comprehensive overview Part I. Introduction, epidemiology, quality of life, diagnosis, differential diagnosis, associations, histopathology, etiology, and work-up. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):473-491.

3. Felsten LM, Alikhan A, Petronic-Rosic V. 'Vitiligo: a comprehensive overview Part II: treatment options and approach to treatment'. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):493-514.

4. Dillon AB, Sideris A, Hadi A, et al. Advances in vitiligo: an update on medical and surgical treatments. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(1):15-28.

5. Gianfaldoni S, Wollina U, Tchernev G, et al. 'Vitiligo in children: a review of conventional therapies', J Med Sci 2018;6(1):213-217.

6. Δανάη Παπαδάτου, Φώτιος Αναγνωστόπουλος. 'Ψυχολογία στο χώρο της υγείας', Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 15η έκδοση, 2009

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.