Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Κολπική μαρμαρυγή

Αναγνώρισε τα συμπτώματα εγκαίρως και θεραπεύσου

Αθανασίου Μηνάς
Ελέγχθηκε από τον Αθανασίου Μηνά
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Βαχλιώτης Βασίλειος
Ελέγχθηκε από τον Βαχλιώτη Βασίλειο
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
14 Ιουνίου 2018

Συμβουλές και πρόληψη κολπικής μαρμαρυγής

Περιόρισε τον κίνδυνο! Για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, είναι σημαντικό να αλλάξεις κάποιες καθημερινές σου συνήθειες, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να βασίζεται στους παρακάτω 4 πυλώνες υγείας και ευεξίας.

Κόψε τις κακές συνήθειες

Κόψε τις κακές συνήθειες

Ή αν δεν μπορείς, τουλάχιστον ας τις περιορίσεις! Το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό των παλμών της καρδιάς και να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Η υγιεινή διατροφή που βασίζεται στο μεσογειακό πρότυπο με βασικά συστατικά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις καλή την υγεία της καρδιάς σου. Το σωματικό σου βάρος θα πρέπει επίσης να παραμείνει σταθερό και σε υγιές επίπεδο.

Ασκήσου με συστηματικότητα

Ασκήσου με συστηματικότητα

Δεν έχει σημασία ποια μορφή άσκησης επιλέγεις και με πόση ένταση μπορείς να την κάνεις. Είναι όμως σημαντικό να την πραγματοποιείς τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα. Αρκεί ακόμη και το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό για να σε βοηθήσει να έχεις καλή καρδιακή υγεία.

όχι στρες

Το στρες δε βοήθησε ποτέ κανέναν

Το άγχος και το στρες θα είναι πάντοτε οι κακοί σύμβουλοι στη ζωή ενός ατόμου. Αν το άγχος σε καταβάλλει και νιώθεις ότι επηρεάζεται η υγεία σου, θα πρέπει να το μειώσεις όσο είναι καιρός. Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν κάποια στιγμή κολπική μαρμαρυγή ήταν αγχώδεις στη ζωή τους.

Αθανασίου Μηνάς
Ο Αθανασίου Μηνάς Καρδιολόγος λέει:

“Μείωσε το στρες και τις εξάρσεις θυμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό.”

Προσοχή στις επιπλοκές

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία κατάσταση που μπορεί να δημιουργεί συμπτώματα στον ασθενή, μπορεί και όχι. Συνήθως δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Παρά ταύτα, οι απώτερες επιπτώσεις της μπορεί να είναι τραγικές. Είναι ίσως ένας σιωπηλός δολοφόνος.

  • Ίσως η πιο σημαντική επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι η τάση για δημιουργία θρόμβων από τη λίμναση του αίματος στον αριστερό κόλπο. Φαίνεται, πως οι ασθενείς που έχουν κολπική μαρμαρυγή, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτιμάται πως σε ένα 25-30% των ασθενών με εγκεφαλικό, η κολπική μαρμαρυγή είναι ο αιτιολογικός παράγοντας.
  • H γρήγορη καρδιακή συχνότητα μπορεί να “κουράσει” την καρδιά κάνοντάς την να μεγαλώσει και να μειώσει την ποσότητα του αίματος που εξωθεί (μείωση του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας). Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, δηλαδή, δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ακόμα και πνευμονικό οίδημα.
  • Μία εξαιρετικά δυσμενής συνέπεια της κολπικής μαρμαρυγής είναι οι επανειλημμένες εισαγωγές και νοσηλείες των ασθενών.
  • Φαίνεται πως οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν 1,5-2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο σε σχέση με ίδιου προφίλ ασθενείς που δεν έχουν κολπική μαρμαρυγή.
  • Η έκπτωση της νοητικής λειτουργίας και η εμφάνιση άνοιας είναι μία ακόμα οδυνηρή συνέπεια της κολπικής μαρμαρυγής. Η δημιουργία μικρών και αρχικά σιωπηλών εγκεφαλικών φαίνεται πως είναι η αιτία αυτής της κατάστασης.
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Paulus KirchhofStefano BenussiDipak KotechaAnders AhlssonDan Atar Barbara CasadeiManuel CastellaHans-Christoph DienerHein Heidbuchel Jeroen HendriksGerhard HindricksAntonis S ManolisJonas Oldgren Bogdan Alexandru PopescuUlrich SchottenBart Van PuttePanagiotis Vardas ESC Scientific Document Group. '2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS', European Heart Journal, Volume 37, Issue 38, 7 October 2016, Pages 2893–2962

2. Clinical Cardiology current practice Guidelines oxford Demothenes G. Katritsis, Bernad S. Gersh,John A. Camm

3. 4. The EXC Textbook of Cardiovasgular Mesicinesecond edition edited by A.John Camm,Thomaw F. Luscher,Patric W. Serruys. Oxford

4. BRAUN WALD'S Heart Disease. "A Textbook of cardiovascular Medicine", Ninth Edition. Bonow, Mann, Zipes,Libby

5. Manual of cardiovasgular Medicine. Fourth Edition. Editor: Brian P. Griffin. Associate editors: Thomaw D. Callahan, Venu Menon, Guest Editors: Willis M. Wu, Clay A. Cauthen, Justin M. Duun. Fourth edition

6. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. The Task force for the management of atrial fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Developed with the special contribution of the European Heart Rhythm Association (EHRA) of the ESC Endorsed by the European Stroke Organisation (ESO)

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει