Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Κολπική μαρμαρυγή

Αναγνώρισε τα συμπτώματα εγκαίρως και θεραπεύσου

Αθανασίου Μηνάς
Ελέγχθηκε από τον Αθανασίου Μηνά
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Βαχλιώτης Βασίλειος
Ελέγχθηκε από τον Βαχλιώτη Βασίλειο
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
14 Ιουνίου 2018

Ablation - κατάλυση με καθετήρα στην κολπική μαρμαρυγή

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που συνιστάται να εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις όταν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Η διαδικασία πραγματοποιείται ενδοφλέβια με τη χρήση καθετήρων που στοχεύουν στην πρόκληση θερμικών βλαβών (καυτηριασμού) στο αριστερό τμήμα του μυοκαρδίου του κόλπου. Γίνεται χρήση υψίσυχνου ρεύματος, με τη βοήθεια του οποίου καταστρέφονται οι εστίες της κολπικής μαρμαρυγής στις εκβολές των πνευμονικών φλεβών.

Η θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς, στον περιορισμό των περιστατικών επανεμφάνισης κρίσεων και εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Η μέθοδος ablation εξελίσσεται συνεχώς τεχνολογικά, γεγονός που εξασφαλίζει την αυξανόμενη αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επιπλοκών.

ablation

ABLATION - ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ειδική προετοιμασία για το ablation

Πριν από την εφαρμογή της εν λόγω θεραπείας, ο ασθενής καλείται να διακόψει για 1-2 μέρες την αγωγή που λαμβάνει και να την αντικαταστήσει με αυτήν που θα του συστήσει ο θεράπων ιατρός του. Απαιτείται επιπλέον να έχει γίνει πριν καρδιογράφημα και διοισοφάγειο υπερηχογράφημα.

Κατά την επέμβαση

Συνήθως η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και χορήγηση κατασταλτικών. Πρώτο στάδιο είναι η εισαγωγή εύκαμπτων καλωδίων στην καρδιά για να καταγραφεί η λειτουργία της. Στη συνέχεια, γίνεται παρακέντηση του ωοειδούς τρήματος, ώστε να επιτευχθεί πρόσβαση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Μετά εισάγεται στον αριστερό κόλπο ένας ειδικός κυκλικός καθετήρας που καταγράφει και ένας καθετήρας κατάλυσης, ο οποίος με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος παράγει θερμότητα και καταστρέφει ένα μέρος του ιστού. Με όλους αυτούς τους καθετήρες και το 3D σύστημα χαρτογράφησης, ο γιατρός έχει την καλύτερη εικόνα σε πραγματικό χρόνο και έτσι, παρακολουθεί την πορεία της κατάλυσης και την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών.

Η εν λόγω διαδικασία έχει αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της σε περιστατικά παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής, ωστόσο στην εμμένουσα μορφή της νόσου θα χρειαστεί περαιτέρω εφαρμογή και θεραπεία.

Κίνδυνοι επέμβασης

Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης. Ωστόσο, αν και σε μικρό ποσοστό μόνο, έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως αιμορραγία λόγω της εισαγωγής των καθετήρων, στένωση πνευμονικών φλεβών, εμβολικό επεισόδιο, κολποοισοφαγικό συρίγγιο κ.ά.

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε μια έμπειρη ιατρική ομάδα σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο, ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Μετά το ablation

Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να συνεχίσεις τη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανες πριν, εκτός αν συστήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός σου. Μπορείς να κινηθείς αμέσως μετά τη διαδικασία και η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Για τουλάχιστον 3-4 βδομάδες θα χρειαστεί να αποφεύγεις τη σωματική κόπωση, ενώ στη δουλειά σου θα μπορείς να επιστρέψεις από τις επόμενες ημέρες (εξαρτάται από το είδος της εργασίας). Θα χρειαστεί να σε παρακολουθεί γιατρός για επανεκτίμηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αποτελεσματικότητα επέμβασης σε ποσοστά

Παροξυσμική μορφή: 70-80%

Εμμένουσα μορφή: 50-75%

Η μέθοδος συνιστάται να επιλέγεται σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει να ελέγξει τα επεισόδια αρρυθμίας.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Paulus KirchhofStefano BenussiDipak KotechaAnders AhlssonDan Atar Barbara CasadeiManuel CastellaHans-Christoph DienerHein Heidbuchel Jeroen HendriksGerhard HindricksAntonis S ManolisJonas Oldgren Bogdan Alexandru PopescuUlrich SchottenBart Van PuttePanagiotis Vardas ESC Scientific Document Group. '2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS', European Heart Journal, Volume 37, Issue 38, 7 October 2016, Pages 2893–2962

2. Clinical Cardiology current practice Guidelines oxford Demothenes G. Katritsis, Bernad S. Gersh,John A. Camm

3. 4. The EXC Textbook of Cardiovasgular Mesicinesecond edition edited by A.John Camm,Thomaw F. Luscher,Patric W. Serruys. Oxford

4. BRAUN WALD'S Heart Disease. "A Textbook of cardiovascular Medicine", Ninth Edition. Bonow, Mann, Zipes,Libby

5. Manual of cardiovasgular Medicine. Fourth Edition. Editor: Brian P. Griffin. Associate editors: Thomaw D. Callahan, Venu Menon, Guest Editors: Willis M. Wu, Clay A. Cauthen, Justin M. Duun. Fourth edition

6. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. The Task force for the management of atrial fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Developed with the special contribution of the European Heart Rhythm Association (EHRA) of the ESC Endorsed by the European Stroke Organisation (ESO)

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει